România produce doar 40 la sută din laptele de consum. Asta înseamnă că bem mai mult lapte provenit din ţările europene, decât de la noi. Deşi Ministerul Agriculturii spune că ar trebui să reducem dependența de importuri, fermierii se plâng că autoritățile nu au luat măsuri care să îi susțină. Laptele pleacă de la ei la preţuri infime şi ajunge la raft chiar şi de 10 ori mai scump. Mai mult, în timp ce un fermier român ia subvenție pe cap de animal 400 de euro, un fermier ungar ia dublu.
Tănase este un fermier din Alba. Are 40 de vaci și 800 de oi. Omul este necăjit pentru că, în ultima perioadă, deși toate s-au scumpit și munca depusă este foarte mare, este forțat de împrejurări să dea litrul de lapte chiar și cu 1 leu şi 20 de bani.
Tănase Tibrean, fermier din Alba: Ma întristez. Cel puțin vara prețul e relativ mic 1,20-1,30 lei, toamna ne mai mărește puțin, de multe ori sunăm noi, dacă ne mărește și atunci ne mai dă 20 de bani în plus.
Cu toate acestea, prețul unui litru de lapte la raft sare și de 10 lei.
Mi se pare un preț destul de mare și pentru bietul țăran care muncește și la animale și peste tot, e destul de mic.
Nu e normal, dar acum ce să facem? Trebuie politica schimbată.
De vină ar fi, printre altele, importurile foarte mari. România produce doar 40% din consumul intern.
Dragoş Porojnicu, jurnalist TVR: Potrivit datelor INS, România importă anual 220 de milioane de litri de lapte din toată Europa și asta pentru că, în ultimii 30 de ani, producția a scăzut la jumătate, iar importurile au crescut de 25 de ori.
Ministrul Agriculturii spune că România ar trebui să reducă dependența de importuri de lapte și să poată asigura consumul intern.
Florin Barbu, Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale: Din perspectiva producţiei de lapte în România, accentul trebuie pus pe reducerea dependenţei de importuri, să putem asigura consumul intern şi chiar să exportăm.
Reprezentanții industriei laptelui sunt de părere că este un obiectiv greu de atins, mai ales că Ministerul Agriculturii nu se implică suficient pentru a-i ajuta pe fermieri, așa cum se întâmplă în alte state europene.
Ionuţ Lupu, preşedinte, Asociaţia „Holstein RO”: Sunt alte pachete de măsuri care au fost luate în alte state, iar în cazul nostru lipsesc sau sunt puse în aplicare cu foarte mare întârziere. În România, valoarea subvenției pentru o fermă medie spre mare este de 400 spre 450 de euro, comparativ cu ceea ce se întâmplă în Ungaria, spre exemplu, unde vorbim de o subvenție de aproape 800 de euro. Sunt decalaje importante.
România are o producţie de lapte de aproape 4,2 milioane de tone, în timp ce în Germania sare de 33 de milioane de tone, iar în Franța de 25 de milioane.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News