România importă 70% din materialele de construcții utilizate la nivel național. Proiect legislativ în Parlament

Sursa foto: Monitorul fiscal

Oana Ozmen, deputat PNL: Proiectul privind eficiența energetică a clădirilor va naște multe discuții în comisii

România face eforturi semnificative în promovarea eficienței energetice. Prin intermediul inițiativelor legislative, eficiența energetică a clădirilor sau dezvoltarea tehnologiilor în producția internă cu materiale de construcții, România avansează pe drumul către energia cu emisii scăzute. Oana Ozmen, deputat PNL, secretar al Comisiei pentru industrii şi servicii a explicat pentru PS News cât de important este ca proiectele legislative la care lucrează să treacă de toate etapele, cât mai repede.

Oana Ozmen: Am depus la sfârșitul sesiunii anterioare, o modificare a legii 372/2005 privind eficiența energetică a clădirilor, modificare la care am lucrat împreună cu colegii parlamentari din PNL, PSD și UDMR. Un rol important au avut reprezentanții mediului academic și ai ONG-urilor.

Pentru că atunci când vorbim fie de o renovare, fie de o construcție nouă, este important să avem acest studiu de fezabilitate care va cuprinde tot ceea ce înseamnă parametrii tehnici, astfel încât la final lucrarea să fie la standardul MS, asta înseamnă o clădire prietenoasă cu mediu și cu consum de energie redusă.

PS News: Mai exact, ce se face în acest proiect?

Oana Ozmen: Era nevoie ca aceste precizări să fie făcute în legislația primară, pentru că în metodologie ele au fost cuprinse, numai că nu există o corelare. Noi nu am făcut altceva decât să corelăm metodologia, adică normele secundare și să le aducem și în legislația primară, atât de necesară mai ales pentru cei care lucrează în domeniu.

Proiectul este la Senat, va trebui să intre în comisii și sunt sigură că va naște foarte multe discuții. Nu de alta, dar este un proiect important, mai ales când vorbim despre eficiența energetică a clădirilor, în contextul în care atât România, cât și țările europene își propun în următorii ani, până în 2030, să atingă o țintă de 11,7% la nivel european, clădiri publice, în primul rând, care să fie renovate.

Prin accesarea acestor fonduri, atât persoanele fizice, cât și cele juridice, trebuie să își reducă consumul de energie, să aibe locuințe prietenoase cu mediu și astfel să reducem amprenta de carbon.

Este important să avem o piață a materialelor de construcție românești competitivă

PS News: Ce alte proiecte legislative importante aveți în Comisia pentru industrii și servicii?

Oana Ozmen: La nivelul Comisiei pentru industrii și servicii am dezbătut, la începutul săptămânii, proiectul legislativ 526/2023, un proiect de lege care vizează aprobarea și finanțarea programului național pentru dezvoltarea producției interne de produse și materiale de construcții. Mai exact, este important deoarece prin acest proiect se va finanța tot ce înseamnă producție de materiale de construcții în România, în sensul că se vor primi bani astfel încât să poată achiziționa, soluții tehnologice noi astfel încât ei să devină competitiv pe piața internă a materialulului de construcții. De ce? Pentru că prețul materialului de construcție, este ridicat și se reflectă în costul final al clădirilor care sunt construite.

PS News: Dar noi importăm foarte multe materiale de construcții, din păcate.

Oana Ozmen: Sigur că importăm. 70% din din materialele de construcții pe care le utilizăm la nivelul național, le importăm și este important să avem o piață a materialelor de construcție românești competitivă și bineînțeles, care să respecte standardele europene. Că urmare, acest proiect legislativ care a trecut și a primit un raport favorabil la Comisia pentru industrii și servicii și care va intră în plen, este o gură de oxigen pentru acest segment.

 

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL