România, în pragul unei noi epidemii. Cum am ajuns aici: „Toți suntem influenceri”

Sursa foto: X

România se află în pragul unei duble epidemii: cea de rujeolă, deja declarată, și cea de gripă, atenționează medicii. Ministrul Sănătății avertizează că suntem în a treia săptămână de creștere abruptă a numărului de cazuri de gripă. Sociologul Dan Petre a analizat fenomenul din cauza căruia suntem în acest stadiu și a oferit mai multe răspunsuri.

Spitalele din București și din țară sunt arhipline. Camerele de gardă sunt luate cu asalt de mii de pacienți, cei mai mulți dintre ei copii, bolnavi de gripă, viroze respiratorii, dar și rujeolă. Multe unități medicale au limitat vizitele aparținătorilor, iar în altele se intră doar cu mască de protecție. Sunt măsuri de prevenire a îmbolnăvirilor ca pe timpul pandemiei de COVID-19.

La camera de gardă a Spitalului „Matei Balș“ din Capitală nu mai e loc să arunci un ac.

„Există o presiune pe camera de gardă pentru că avem foarte mulți pacienți și cu gripă, și cu rujeolă, și cu COVID-19. Din totalul prezentărilor, cam 40%-50% sunt pacienți cu gripă. În medie, la noi, vin cam 250, chiar 300 de pacienți într-o zi. Iar dintre aceștia, 60% sunt cu infecții respiratorii“, a declarat pentru „Adevărul“ dr. Cătălin Apostolescu, directorul institutului.

Este o presiune și pentru că pacienții trebuie izolați pe patologii, și în momentul în care îi examinezi, și în momentul în care îi internezi”, a mai precizat medicul.

Acesta a mai spus că, pentru prevenirea răspândirii virusurilor, vizitele în spital au fost limitate încă de săptămâna trecută. Este vorba despre o procedură firească, spunea ieri și ministrul Alexandru Rafila.

„Măsurile nu sunt luate decât ca să protejeze pe de o parte personalul medical, pe de altă parte pacienţii, iar unităţile sanitare au un plan pe care l-am spus în funcţiune încă din timpul pandemiei de COVID-19, încât pacienţii cu viroze respiratorii să fie separaţi de restul celorlalți“.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: