Tinerii români sunt din ce în ce mai puțini, dar și mai nedeterminați să muncească, mai ales în țară. Având ajutor din partea familiei, mulți refuză să muncească până la 30 de ani sau chiar după această vârstă.
Dacă o fac, cei mai mulți își caută locuri de muncă în străinătate, pentru salarii mai mari decât cele care li se oferă în România. Așa s-a ajuns la nevoia de a fi aduși muncitori străini în România, însă aceștia nu vor rămâne în țară, pentru a plăti pensiile, în următorii 20-30 de ani. Angajatorii din România încearcă să le ofere tinerilor condiții cât mai bune de muncă și salarii atractive, însă majoritatea celor din generațiile noi nu acceptă mai puțin de 1.000 de euro pe lună, chiar și atunci când nu au suficientă pregătire pentru a face față cerințelor de la locul de muncă. Studiile sociologice din ultimii ani arată că problema aceasta nu este doar în România, ci este caracteristică pentru noua generație, în multe state.
Datele Institutului Național de Statistică arată că în ultimii 3 ani, pe piața muncii din România sunt din ce în ce mai puțini tineri, iar numărul lor scade de la o lună la alta. Numărul seniorilor, al celor peste 50 de ani, care se angajează crește de la o lună la alta. La finalul anului trecut, rata șomajului în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani ajunsese la 21,1%.
În România sunt 5,1 milioane de salariați, după ce în ultimul an, în perioada octombrie 2022 – octombrie 2023, interval în care companiile au creat 50.000 de noi locuri de muncă. Dar datele arată că anul trecut, numărul tinerilor de pe piața forței de muncă din România a scăzut cu aproximativ 5.000, în timp ce numărul seniorilor a crescut cu 4.500.
Citeste mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News