România, între primele 5 ţări din UE cu cele mai multe zile de vacanţă

Inquam Photos / George Călin
Copii și profesori ucraineni încep anul școlar la o școală gimnazială din București, joi 1 septembrie 2022. Inquam Photos / George Călin
România, cu 120 de zile libere – vacanțe, sărbători, punți – în anul școlar 2023-2024, figurează și anul acesta în top 5 al țărilor europene cu cele mai multe zile de vacanță, potrivit ultimului raport al rețelei europene Eurydice realizat pe această temă, document publicat joi. Numărul zilelor libere (fără a le lua în calcul pe cele de sfârșit de săptămână) fiind invers proporțional cu cel al zilelor de școală, raportul indică faptul că România se află printre ultimele țări din Europa din punct de vedere al timpului petrecut de elevi la școală, calculat în zile. Documentul arată că doar în Malta, Letonia, Estonia și Franța elevii au mai multe zile libere decât cei din România, țară care este egalată doar în cazul ciclului primar de Lituania și, în unele situații, de Portugalia.

România se situează, alături de Bulgaria, în partea superioară a listei țărilor europene și din punct de vedere al zilelor de vacanță de vară, de exemplu, cu 77 de zile programate la finalul acestui an școlar, potrivit Raportului Eurydice privind organizarea anului școlar 2023-2024. Numărul se apropie de cel al țărilor din sudul continentului, cu temperaturi foarte ridicate vara.

  • Amintim că datele agregate de o altă sursă – Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) în cel mai recent raport al său “Education at a Glance” – arată că, luând ca referință orele, nu zilele, în calculul timpului petrecut de elevi la școală, România se apropie de media OCDE, depășind ușor media UE-25.

În raportul Eurydice, România apare cu 4 vacanțe între cele cinci module de școală – două de câte 7 zile (octombrie, februarie), una de 9 zile (aprilie 2024), una de 14 zile (Crăciun-Anul Nou), plus patru zile libere de Sf. Andrei-Ziua Națională, o zi liberă pe 5 octombrie și încă una pe 24 ianuarie, precum și cele 77 de zile de vacanță de vară, începând cu 24 iunie.

Structura vacanțelor și zilelor libere din anul școlar 2023-2024 în România – Sursa: Raport EurydiceCitește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL