România negociază cu SUA pentru un sistem de apărare aeriană în schimbul celui Patriot donat Ucrainei

Sursă foto: Facebook

România a decis să dea condiționat unul dintre sistemele de apărare Patriot Ucrainei, la schimb cu o platformă similară sau echivalentă. Decizia a venit după negocieri între România și Ucraina care au determinat Ministerul Apărării să nu se opună în ședința CSAT, cu toate că inițial sunt informări că armata a avertizat asupra riscurilor pentru țara noastră. Nu vom trimite Patriot în Ucraina până când un sistem nu va ajunge la noi. Negociem acum cu Statele Unite, conform unor surse politice.

Alexandra Dinu, jurnalist Digi24: Sistemul care ne-ar mulțumi în momentul în care donăm Patriot Ucrainei este evident tot un Patriot. Este cel mai performant de pe teritoriul României și și-a dovedit deja eficiența în lupă în Ucraina. Poate intercepta avioane, elicoptere sau rachete balistice. Este un sistem cu rază medie spre lungă. Poate intercepta o țintă de la 100 de kilometri.

Un sistem similar este Mamba francez. Cumva în oglindă cu Patriot, sistemul poate la rândul lui să distrugă aeronavele sau rachetele lansate de inamic. Raza de acțiune este tot de 100 de kilometri și pentru noi ar fi o variantă mulțumitoare.

Americanii au și un sistem de apărare (THAAD) care interceptează rachete cu rază medie spre mare la înălțimi foarte mari. Deși este extrem de eficient, americanii ar putea sta pe gânduri dacă să trimită un astfel de sistem în Româna, având în vedere că este peste Patriot, datorită capacității de interceptare la o altitudine mare.

Ne uităm și la ce platforme de apărare antiaerină au și alți aliați, dar care nu corespund cerințelor României. Norvegia are un sistem (NASAMS) care poate fi pe listă, însă nu este echivalent dintr-un singur motiv: raza mai mică de acțiune, sub 60 de kilometri.

Ultima variantă este IRIS-T, care folosește racheta cu același nume, rachetă ghidată prin infraroșu. Are o rază mică de acțiune, sub 40 de kilometri. Germanii sunt cei care dețin acest sistem și în prezent dezvoltă o variantă care să aibă o rază mai lungă.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: