România, pe locul 21 în UE, în ceea ce privește PIB-ul pe cap de locuitor: Ne dezvoltăm pe mai multe viteze

Bani
Sursa foto: Inquam Photos /Octav Ganea

România se află pe pozitia 21 din cele 27 de state membre UE în ceea ce priveşte Produsul Intern Brut (PIB) pe cap de locuitor exprimat prin puterea de cumpărare, respectiv la 22% sub media UE, depăşind Ungaria, Croatia, Slovacia, Letonia, Grecia şi Bulgaria, potrivit datelor Eurostat aferente anului trecut.

Analistul economic Adrian Negrescu a vorbim pentru PS News despre datele Eurostat. Acesta a precizat că România se dezvoltă pe mai multe viteze, iar puterea de cumpărare este influențată de fenomenul inflației.

Sursa foto: Adrian Negrescu

„Acești indicatori arată într-adevăr un progres economic al României, dar să nu ne îmbătăm cu apă rece, statisticile ne pot păcăli foarte ușor pentru că toate aceste statistici din acest an, ca și cele de anul trecut, sunt influențate de inflație. Deci de creșterea prețurilor care mai departe au umflat Produsul Intern Brut al României.

Noi am avut creștere economică, am avut poate și o putere de cumpărare mai mare, dar din perspectiva inflației, adică a volumului de bani disponibili în piață. Suntem cu o inflație dublă față de media europeană, suntem campioni europeni la inflație, iar din această perspectivă dacă dai jos inflația vei vedea că Produsul Intern Brut pe cap de locuitor nu este chiar atât de mare și din multe puncte de vedere nu stăm chiar atât de bine precum arată datele Eurostat.

Mai trebuie spus un lucru. România din păcate se dezvoltă pe mai multe viteze. Asistăm la o enclavizare economică a României în care, din păcate, mare parte din populație se adâncește în sărăcie, iar o mică parte care generează și această medie bună de PIB pe cap de locuitor, care trăiește în marile orașe – București, Cluj, Iași, Timișoara, Craiova – acolo accesul la aceste servicii care dau un Produs Intern Brut pe cap de locuitor mai bun, într-adevăr creează premisele unei imagini oarecum greșite, foarte fardate a României din perspectiva evoluției economice”, a spus Adrian Negrescu.

România a progresat din 2022

În 2022, România se afla la şi depăşea doar Letonia, Croatia ,Grecia, Slovacia şi Bulgaria, scrie zf.ro.

La nivel european, indicatorul a variat între 36% sub media UE, în Bulgaria, şi 140% peste medie în Luxemburg. Datele pe 2023 arată diferente substantiale în PIB per capita exprimat prin puterea de cumpărare în statele membre UE.

Luxemburg şi Irlanda au cele mai ridicate niveluri (140% şi 112% peste media UE), mult peste următoarele tări din clasament, Olanda (30% peste medie), Danemarca (+28%) şi Austria (+23%).

La polul opus se află Bulgaria, cu cel mai mic PIB per capita, respectiv cu 36% sub media UE, urmată de Grecia (-33%) şi Letonia (-29%).

Eurostat subliniază însă că Luxemburg este o situatie aparte, PIB-ul ridicat pe cap de locuitor datorându-se în parte ponderii mari a lucrătorilor transfrontalieri în totalul forţei de muncă din această ţară. Deşi contribuie la PIB, aceşti lucrători nu sunt luaţi în considerare ca făcând parte din populaţia rezidentă care este utilizată pentru a calcula PIB-ul pe cap de locuitor.

În cazul Irlandei, nivelul ridicat al PIB-ului pe cap de locuitor poate fi explicat parţial prin prezenţa unor mari companii multinaţionale care deţin proprietate intelectuală. Producţia contractuală asociată cu aceste active contribuie la PIB, în timp ce o mare parte din veniturile obţinute din această producţie se întoarce la proprietarii finali ai companiilor din străinătate.

Autor

  • Robert Manea

    Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: