România poate fi totuși prima țară din lume cu mini-reactoare nucleare americane

Sursa foto: X

Ministerul Energiei din România a transmis, ca reacție la anunțul anulării proiectului NuScale din Statele Unite, că România își menține încrederea în tehnologiile SMR, care sunt complementare tehnologiilor reactoarelor la scară largă în ceea ce privește modularitatea și flexibilitatea și că crede ″cu tărie″ că implementarea cu succes în România, până în următorul deceniu, a tehnologiilor SMR este importantă pentru securitatea energetică și pentru atingerea obiectivelor climatice, prin înlocuirea treptată a centralelor bazate pe cărbune cu SMR.

Compania americană NuScale, dezvoltatorul și proprietarul tehnologiei reactoarelor nucleare modulare mici (SMR) cu care și România vrea să construiască o centrală de producție de energie electrică de 462 MW, pe amplasamentul fostei termocentrale pe cărbune de la Doicești, a anunțat oficial anularea proiectului său similar din Statele Unite, Carbon Free Power Project (CFPP) din statul Idaho, care ar fi urmat să fie primul de acest tip din lume al companiei. Centrala SMR NuScale din Idaho ar fi trebuit să fie construită pentru o structură asociativă a mai multor companii municipale de utilități din SUA, Utah Associated Municipal Power Systems (UAMPS).

Însă proiectul nu a reușit să acumuleze suficiente angajamente de achiziție de energie din producția viitoarei centrale din partea potențialilor cumpărători.

″În pofida eforturilor semnificative ale ambelor părți de a avansa cu CFPP, pare improbabil ca proiectul să beneficieze de suficiente angajamente pentru a continua spre faza de execuție. În consecință, UAMPS și NuScale au convenit că anularea proiectului este cea mai prudentă decizie, pentru ambele părți″, au transmis cele două entități. Cei de la NuScale au precizat că vor continua demersurile de punere pe piață a tehnologiei SMR cu ceilalți clienți interni și internaționali ai companiei.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL