România se împrumută mai ieftin. Costurile pentru stat au ajuns sub dobânda BNR

Sursa: Facebook

Ștefan Nanu (foto), șeful Trezeoreriei Statului, spune că piețele internaționale nu mai iau în calcul o creștere, ci mai degrabă o scădere a dobânzilor. De aceea, yieldurile României (randamentul oferit de titlurile emise de țara noastră) au performat foarte bine în ultimele zile. Dobânda plătită de Finanțe la titlurile de stat a ajuns aproape la nivelul dobânzilor practicate de BNR la dobânzile acordate de banca centrală la depozitele băncilor comerciale la ea.

Dobânda plătită de Finanțe la titlurile de stat a ajuns aproape la nivelul dobânzilor practicate de BNR la dobânzile acordate de banca centrală petru depozitele băncilor comerciale.

Dobânzile la care se vând bondurile României au ajuns sub dobânda de politică monetară, iar în cazul emisiunilor pe termen scurt, șase luni, un an sau chiar doi ani, curba de randament a coborât în jur de 6%. În acest context, pentru băncile comerciale devine mai avantajos să cumpere titluri de stat cu dobânzi între 6,075% și 6,145% decât să plaseze banii la BNR cu dobândă de 6%. În plus, titlurile de stat sunt instrumente bune în mai toate tranzacțiile dintre bănci și banca centrală.

 

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: