România şi alte state membre UE cer modificări suplimentare ale directivei UE anti-defrişări

Sursa foto: Pinterest

Majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene, inclusiv România, au cerut modificări suplimentare ale directivei UE anti-defrișări (EUDR), apreciind că unii producători nu pot îndeplini condițiile și se confruntă cu un dezavantaj competitiv, se arată într-o scrisoare consultată de Reuters.

Începând din data de 30 decembrie 2024, directiva UE anti-defrișări (EUDR) cere companiilor care vând soia, carne de vită, cafea, ulei de palmier și alte produse în cele 27 de state membre UE să dovedească faptul că lanțurile lor de aprovizionare nu contribuie la distrugerea pădurilor.

Deja Bruxelles-ul a amânat cu un an implementarea și a redus normele de raportare, în urma criticilor din partea partenerilor comerciali, inclusiv Statele Unite, dar și din partea unor state membre UE.

Din cele 27 țări membre ale Uniunii Europene, miniștrii Agriculturii din 18 țări au scris luni Comisiei Europene, cerând ca reglementările să nu fie aplicate statelor considerate că ar avea un risc scăzut de defrișări. Acolo ar trebui să se țină cont de reglementările măsurile naționale, se arată în scrisoare.

‘Cerințele excesive și redundante privind analiza de tip due diligence ar trebui eliminate în țările unde expansiunea agriculturii nu reduce semnificativ suprafața împădurită’, se arată în scrisoarea semnată de Austria, Bulgaria, Croația, Cehia, Estonia, Finlanda, Ungaria, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia și Suedia.

EUDR se aplică și exporturilor UE, iar cele 18 țări și-au exprimat temerile că producătorii europeni își vor reloca activitățile peste hotare pentru a evita costurile suplimentare ale respectării legislației.

‘Trasabilitatea completă în interiorul pieței UE cerută pentru toate materiile prime de această reglementare va fi extrem de dificil de realizat, dacă nu imposibil pentru unele produse’, se arată în scrisoare.

Țările spun că Bruxelles-ul ar trebui să amâne din noi implementarea și să simplifice reglementările.

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene nu a răspuns imediat solicitărilor de a face comentarii.

România a semnat alături de alte 10 state membre UE un document privind revizuirea directivei privind defrișările și amânarea datei de intrare în vigoare a acestui regulament, stabilită pentru sfârșitul anului 2025, întrucât cerințele impuse agricultorilor și silvicultorilor sunt imposibil de pus în practică, a declarat în mai președintele ANSVSA, Alexandru Bociu

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: