România și R. Moldova parafează interconectarea sistemelor naționale de energie și gaze

gazoduct
Sursa foto: Freepik

Ministerele Energiei din R. Moldova și România vor semna pe 11 decembrie un Memorandum de înțelegere privind realizarea proiectelor de interconectare a rețelelor de gaze naturale și energie electrică, a anunțat instituția de peste Prut.

Semnarea acestuia a fost autorizată în ședința de astăzi a Guvernului de la Chișinău.
În sectorul gazelor naturale, Memorandumul prevede posibilitatea creșterii capacității de transport a gazelor naturale și extinderea gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău, prin construcția unei conducte de transport a gazelor – Centura Chișinăului.

″Acest obiectiv ar putea fi realizat până la sfârșitul anului 2031. De asemenea, va fi sprijinită dezvoltarea pe teritoriul României a sistemului de înmagazinare a gazelor naturale, prin creșterea capacității de stocare a gazelor naturale la depozitul Sărmășel și/sau construcția unui nou depozit la Fălticeni″, a transmis Ministerul moldovean al Energiei.

Potrivit sursei citate, în contextul recentei sincronizări a sistemului electroenergetic al R. Moldova cu rețeaua europeană a operatorilor de sisteme de transport de energie electrice ENTSO-E, în domeniul energiei electrice, Memorandumul vizează Linia Electrică Aeriană (LEA) cu tensiunea nominală 400 kV Suceava – Bălți, extinderea stației 400kV Suceava și stației 400 kV Bălți, proiectul Liniei Electrice Aeriene de interconexiune de 400 kV între Strășeni și o stație electrică de pe teritoriul României, stabilită de CNTEE Transelectrica SA, precum și dezvoltarea liniei de interconexiune în domeniul energiei electrice existente 110kV Huși-Cioara.

Totodată, Memorandumul va asigura condițiile desemnării OPCOM SA, în temeiul legislației R. Moldova, în calitate de operator al pieței de energie electrică în R. Moldova, inclusiv operator al pieței energiei electrice desemnat, în vederea integrării pieței energiei electrice din R. Moldova în piața internă de energie electrică a Uniunii Europene prin cuplarea piețelor.

La rândul său, operatorul de transport al energiei Moldelectrica urmează să se integreze în Piața de Echilibrare administrată de către CNTEE Transelectrica SA. Urmează a fi stabilite procesele de tranzacționare transfrontalieră a energiei electrice de echilibrare și a serviciilor de sistem, prin accesarea de către ÎS Moldelectrica a Pieței de Echilibrare și Pieței Serviciilor Tehnologice de Sistem, administrate de către CNTEE Transelectrica SA.

„Avansarea proiectelor investiționale prevăzute în Memorandum va permite atât creșterea gradului de securitate în aprovizionarea cu resurse energetice a R. Moldova și României, cât și va contribui la diversificarea surselor și a rutelor de aprovizionare la nivel regional”, a declarat secretara de stat Cristina Pereteatcu, în ședința de Guvern de la Chișinău.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL