Românii au printre cele mai lungi CONCEDII plătite din lume. Cum stă restul globului la capitolul vacanțe

Sursa foto: Pexels

În plin sezon al concediilor, România se remarcă prin durata generoasă a concediilor plătite, atât în sectorul public, cât și în cel privat, comparativ cu alte țări din lume, unde situația este destul de diferită.

România se numără printre țările unde angajații beneficiază de cele mai lungi perioade de concediu plătit. În funcție de vechimea în muncă și domeniul de activitate, concediul plătit începe de la 21 de zile și poate depăși 30 de zile lucrătoare.

În schimb, în Statele Unite ale Americii, angajații primesc cele mai puține zile de concediu plătit, în medie doar 11 zile pe an. Cultura muncii, stresul și planificarea complicată a călătoriilor sunt motivele pentru care 65% dintre americani preferă să nu-și ia concediu.

În contrast cu americanii, francezii se bucură de cele mai multe zile de concediu plătit, cu aproximativ 30 de zile pe an. Acest lucru reflectă o cultură a muncii orientată spre echilibrul între viața profesională și cea personală.

La polul opus se află Japonia, unde angajații au doar 12 zile de concediu plătit pe an, distribuite pe tot parcursul anului, astfel încât să aibă parte de vacanțe mai scurte, dar mai frecvente. Un exemplu notabil este Hong Kong, singura țară unde respondenții nu au lăsat zile de concediu neutilizate și, în plus, și-au luat mai multe zile libere decât le-au fost alocate.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: