Românii care pot primi punctaje cu 50% mai mari la pensie şi se pot pensiona mai devreme. Decizia luată de ICCJ

Sursa foto: X

O categorie de pensionari români va putea beneficia de majorarea punctajelor lunare cu 50% şi de reducerea vârstei de pensionare, a decis ÎCCJ.

Decizia Instanţei supreme îi vizează pe românii care au lucrat în grupa a II-a de muncă, în condiţii speciale, înainte de data de 1 aprilie 2001, potrivit g4media.ro.

ÎCCJ s-a pronunțat luni cu privire consecințele includerii includerea grupei a II-a de muncă la condiții speciale.

Potrivit instanței supreme, o astfel de decizie va duce la majorarea punctajelor lunare și la reducerea vârstei de pensionare pentru cei vizați.

Mai exact, decizia ÎCCJ îi vizează pe pensionarii încadrați în grupa a II-a de muncă înainte de 1 aprilie 2001.

„Admite sesizarea formulată de Curtea de Apel Craiova – Secţia de litigii de muncă şi asigurări sociale, în dosarul nr. 2755/95/2022, privind pronunţarea unei hotărâri prealabile şi, în consecinţă, stabileşte că: În interpretarea dispoziţiilor art. 30 alin. (44) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, asimilarea perioadei anterioare datei de 1 aprilie 2001, în care salariaţii au desfăşurat activităţi dintre cele prevăzute de art. 30 alin. (l) lit. i) din aceeaşi lege, în locurile de muncă încadrate în grupa a II-a de muncă, unui stagiu de cotizare în condiţii speciale de muncă, produce efecte şi sub aspectul majorării punctajelor lunare cu 50%, conform art. 100 lit. b) din Legea nr. 263/2010, iar nu doar cu privire la determinarea stagiului de cotizare, potrivit art. 56 alin. (1) lit. d) şi la reducerea vârstei de pensionare, potrivit art. 562 din Legea nr. 263/2010.

Obligatorie, potrivit dispoziţiilor art. 521 alin. (3) din Codul de procedură civilă. Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 3 iunie 2024”, a decis, luni, completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept al ÎCCJ.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: