România Frumoasă – Codex Aureus, primul manuscris românesc pe lista UNESCO

Alba 24

De curând, Codex Aureus a fost inclus în registrul Memoria Lumii al UNESCO, o premieră istorică pentru România, fiind primul document din țara noastră care a ajuns în această listă.

Codex Aureus este un manuscris vechi de 1200 de ani. Conține un fragment dintr-un evangheliar latin, scris și pictat cu aur și culori vegetale în scriptoriul școlii de la Aachen (Aix-la-Chapelle), în anul 810, la comanda lui Carol cel Mare.

În viața de peste 1000 de ani, Codex Aureus a făcut o călătorie lungă înainte să ajungă la Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia, filială a Bibliotecii Naționale a României. După crearea sa la Aachen, a ajuns în proprietatea unei mănăstiri benedictine din Lorsch, unde apare în catalogul-manuscris al bibliotecii ordinului, sub titlul: „Evangelium scriptum cum auro pictum habens tabullas eburneas” („Evangheliar scris si pictat cu aur avand copertele din fildeș”).

Apoi, în 1556 manuscrisul ajunge la Biblioteca din Heidelberg, iar în anul 1782, Evangheliarul de la Lorsch Partea I este cumpărat de către episcopul Transilvaniei, Ignatius Batthyáni de la cardinalul Vienei, fiind adus la biblioteca înființată la Alba Iulia.

Cealaltă jumătate a codicelui Aureus, aflată în Biblioteca Vaticanului, adică Evangheliile lui Ioan și Luca (inclusiv coperta), se află deja în patrimoniul UNESCO.

„Această reușită nu ar fi fost posibilă fără entuziasmul și susținerea neîntreruptă a proiectului de către Adrian Cioroianu, fostul Ambasador UNESCO al României, actualul Director general al Bibliotecii Naționale a României, care a înțeles rapid amploarea și importanța proiectului, și implicarea șefului actual al Filialei Batthyaneum, Cristian Mladin, cel care a păstrat permanent legătura cu profesorul Michael Embach și cu reprezentantul german al UNESCO, Andreas Salz. Trebuie să-l menționăm și pe Adrian Papahagi, profesor UBB și codicolog de renume, care ne-a făcut cunoștință cu profesorul Michael Embach”, au mai precizat cei de la Biblioteca Batthyaneum.

Memoria Lumii este un program UNESCO în care sunt păstrate toate minunile spirituale ale lumii.

A fost elaborat în 1992 de UNESCO „pentru conservarea patrimoniului documentar al umanității”. În 1997 au fost înscrise în registru primele documente.

Acesta conține colecții de carte, manuscrise, partituri muzicale, unicate, imagini, documente sonore și video, „care reprezintă memoria colectivă a oamenilor din diferitele țări ale lumii”.

Statele membre pot nominaliza din doi în doi ani maxim două documente noi pentru această listă, care sunt analizate de un organism consultativ internațional.

România Frumoasă – despre oameni, locuri, fapte

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL