Românii care riscă penalizări la pensie, din 2024. Articolul din legea pensiilor care intră în vigoare din septembrie

Sursa foto: Freepik

Odată cu intrarea în vigoare a noii legi a pensiilor, o categorie de români riscă penalizări atunci când iese la pensie.

Dacă în prezent, românii pot beneficia de pensie anticipată fără penalizări și pensie anticipată cu penalizări, din septembrie 2024 nu va mai fi posibilă ieşirea la pensie anticipată fără să ţi se ia bani.

Astfel, din toamnă, va fi legală doar pensionarea anticipată cu penalizări. Cu alte cuvinte, ieșirea la pensie fără penalizări a românilor mai este disponibilă numai până în august 2024, conform noii Legi a pensiilor publice.

Una dintre schimbările importante din noua lege a pensiilor Legea 360/2023 este păstrarea unui singur tip de pensie anticipată, în condițiile în care acum avem două tipuri.

Concret, pensia anticipată fără penalizare de cuantum o să dispară, iar pensia anticipată cu penalizare de cuantum o să fie singura rămasă. Prin urmare, ieșirea devreme la pensie fără penalizări mai este posibilă doar până la 31 august 2024.

În prezent, pensia anticipată fără penalizări poate fi obținută cu maximum cinci ani înaintea împlinirii vârstei-standard de pensionare, în cazul românilor.

Condiţia este valabilă numai dacă a fost realizat un stagiu de cotizare cu minimum opt ani mai mare decât stagiul complet de cotizare.

Pensia anticipată cu penalizări se poate obține tot cu maximum cinci ani înaintea împlinirii vârstei-standard de pensionare, însă este necesară doar realizarea stagiului complet de cotizare.

Tot aici se încadrează și românii care depășesc stagiul complet de cotizare cu până la opt ani).

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL