Românii, îndemnați să renunțe la petarde și artificii: ,,Animalele sunt traumatizate“

animale demestice
Sursă foto: X

În perioada sărbătorilor de iarnă, foarte multe persoane aleg să folosească petarde sau artificii pentru propriul amuzament. Cu toate acestea, pe lângă faptul că pot fi extrem de periculoase, specialiștii susțin că ele reprezintă un adevărat pericol și pentru animalele de companie.

Astfel, veterinarii îi îndeamnă pe români să renunțe, pe cât posibil, la utilizarea acestor materiale pirotehnice.

,,Sunt extrem de periculoase, mai ales dacă nu sunt folosite de persoane instruite. De multe ori sunt folosite de copii, de persoane în stare de ebrietate. Din acest motiv există și mulți ieșeni care ajung la spital în această perioadă a anului, cu arsuri sau tot felul de răni provocate de pocnitori. Pe lângă acest aspect, trebuie să știm că acele pocnituri, care pe noi ne încântă sau ne amuză, reprezintă un chin pentru animalele de companie sau pentru animăluțele care trăiesc pe străzi. Vedem, de fiecare dată când sunt artificii, câini sau pisici care aleargă pe străzi. Animalele sunt speriate, sunt dezorientate și primul instinct pe care îl au este acela de a fugi„, precizează Dan Costea, medic veterinar.

Foarte multe animale de companie se sperie în această perioadă

Conform veterinarilor, în fiecare an, în perioada sărbătorilor de iarnă, foarte multe animale de companie fug din curtea stăpânilor, fiind speriate mai ales de zgomotul puternic provocat de artificii sau de petarde.

,,Avem o mulțime de clienți care ne povestesc că animalul de companie a fugit din curte în timpul unui foc de artificii. Din nou, animalele se sperie și încep să alerge. Iar atunci nu le mai împiedică un gard. Avem foarte mulți clienți care ne povestesc acest lucru, care nu știu cât de mult rău pot provoca aceste zgomote pentru un câine sau pentru o pisică. Îi sfătuim pe toți ieșenii și pe toți oamenii, în general, să renunțe, pe cât posibil, la utilizarea acestor materiale pirotehnice. Fără ele putem fi mai în siguranță, atât noi cât și animalele de companie„, adaugă medicul veterinar ieșean.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: