Românii taie din banii pentru mâncare ca să-și plătească facturile. Unul din șase români nu își permite carne sau pește nici măcar o dată la două zile, arată cel mai recent barometru Eurostat care măsoară gradul de sărăcie.
16,3% din populația de la noi este în pragul sărăciei. România e pe locul trei în Europa, după Bulgaria și Slovacia, Creșterea prețurilor la alimente și facturi lasă multe familii cu mese tot mai sărace.
Tot mai multe familii din România abia se descurcă să mai facă faţă traiului de zi cu zi, după ce veniturile le-au fost tăiate şi puterea de cumpărare le-a scăzut. Salariile diminuate şi bursele tăiate, un ajutor pentru multe familii până acum, i-au pus pe părinţi în dificultate. Românii au ajuns să taie de la produsele de bază şi să pună mai puţine alimente pe masă ca să-şi poate plăti facturile şi alte obligaţii. Situaţia este confirmată şi de datele alarmante venite de la Eurostat.
Unul din şase români nu îşi permite o masă adecvată, cu carne sau peşte, cel puţin o dată la două zile.
În schimb, aleg cartofi, care s-au ieftinit, sau aleg cantităţi mult mai mici. În 2024, 16,3% dintre români nu și-au putut permite o masă care să conțină carne, pește sau un echivalent vegetarian o dată la două zile, potrivit datelor publicate de Eurostat. Cifra este în scădere faţă de anul trecut, de la 23%.
România se situează astfel peste media UE, unde ponderea este de 8,5%. În rândul statelor membre, suntem pe locul 3 de la coada clasamentului. Cel mai mare procent al persoanelor care nu își permit o masă adecvată se înregistra în Bulgaria (18,7%), și Slovacia (17,1%).
La polul opus sunt Cipru și Portugalia, unde doar 1,2%, respectiv 2,5% din populația totală nu își permite o masă adecvată. Românii se plâng că în contextul traiului tot mai greu se văd nevoiţi să taie de pe listele de cumpărături. Facturile tot mai mari, ratele la bănci şi utilităţile sunt prioritizate în contextul scăderii puterii de cumpărare.
Datele Institutului Naţional de statistică arată că faţă de anul trecut, carnea şi peștele sunt cu 5% mai scumpe. Producătorii şi comercianţii se plâng că au fost nevoiţi să scumpească alimentele din cauza costurilor tot mai mari cu logistica şi electricitatea.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News