„Rusia pregăteşte destabilizări în regiunea transnistreană”. Chifu: Este un proiect de acest tip!

Iulian Chifu

Chişinăul a avertizat, luni, că Rusia pune la cale în perioada următoare mai multe acţiuni de provocare şi destabilizare în regiunea transnistreană şi în Zona de Securitate, după modelul incidentului care a avut loc în ziua în care la Tiraspol se desfăşura scrutinul pentru realegerea lui Vladimir Putin, organizat în ciuda interdicţiei impuse de guvernul moldovean.

Invitat la emisiunea Puterea Știrilor, expertul în securitate Iulian Chifu susține că „avem de-a face cu o expunere publică a unui plan tocmai pentru a-l dejuca sau a încerca să descurajeze pe cel care ar încerca să aplice acel plan”.

„Este vorba despre acțiunea pe care Federația Rusă o poartă împotriva Republicii Moldova pentru opțiunea sa de a alege calea europeană și occidentală. O face prin intermediul celor două regiuni, una separatistă, cea nistreană, cealaltă fiind Autonomia Găgăuză. Să nu uităm celebra vizită a bașcanului din regiune, în Rusia, deși evident că existența acelei autonomii este legată, de fapt, de identitatea turcică a celor de acolo, și nicidecum de vreo legătură cu Federația Rusă care, iată, își arogă unilateral și dreptul de a-i apăra pe cei care vorbesc limba rusă oriunde în imperiu. În afara acestor provocări – și cred că Republica Moldova are în momentul de față instrumentele sau poate să solicite sprijinul și-l va obține pentru a le combate –  avem de-a face cu o expunere publică a unui plan tocmai pentru a-l dejuca sau a încerca să descurajeze pe cel care ar încerca să aplice acel plan.

Am avut acest lucru, dacă vă aduceți aminte, la începutul lui ianuarie 2022, când mai întâi secretarul de stat Antony Blinken, și ulterior președintele Biden, au ieșit public, au vorbit și au prezentat planul Rusiei de atac la adresa Ucrainei. Și acest lucru a fost făcut ca să descurajeze acest atac. Fiind expus public deja, nu mai exista niciun fel de surpriză. Pe de altă parte, a fost expus și dintr-un alt motiv, ca să-l ocupe pe Putin. Putin urma să se preocupe mai mult de sursele din interiorul grupului său, din jurul său, care ar fi scăpat acest plan, deci urma să facă această anchetă și nu să declanșeze operațiunea. Ei bine, Putin, care este un imprevizibil prin definiție și alege să fie imprevizibil prin opțiunea pe care o face, s-a dus înainte cu planul și știm cu toții că pe 24 februarie a declanșat agresiunea militară împotriva Ucrainei. Deci este un un proiect de acest tip, acela de a dejuca sau de a expune un plan pentru a determina descurajarea celui care îl face”, a declarat expertul în securitate – Iulian Chifu, în direct la Puterea Știrilor.

 

 

Avertismentul Chișinăului: „Rusia pregăteşte destabilizări în regiunea transnistreană”

 

Chișinăul spune că incidentul din 17 martie din Transnistria, care a reclamat atunci „un atac cu dronă” asupra unei unități militare, a fost provocat deliberat cu scopul de a crea panică și a menține tensiunea pe ambele maluri ale Nistrului, iar imaginile difuzate ar fi montaje video, scrie deschide.md. Biroul Politici de Reintegrare din Republica Moldova a avertizat, luni, că Rusia pune la cale pentru perioada următoare mai multe acţiuni de provocare şi destabilizare în regiunea transnistreană şi în Zona de Securitate, după modelul incidentului din 17 martie.

Biroul Politici de Reintegrare de la Chișinău a transmis luni că instituțiile de profil au analizat imaginile video difuzate pe diverse rețele sociale și în mass-media din stânga Nistrului cu incidentul reclamat de Transnistria în 17 martie. În urma verificărilor, s-a ajuns la concluzia că materialele difuzate conțin elemente evidente de montaj video, indicând faptul că incendiul elicopterului a fost cauzat de alți factori decât drona care apare în imagini, spun autoritățile de la Chișinău, citate de deschide.md.

Conform surselor citate, incidentul ar fi fost provocat deliberat cu scopul de a crea panică și a menține tensiunea în societate pe ambele maluri ale Nistrului.

De asemenea, Chişinăul a avertizat că Rusia pune la cale pentru perioada următoare mai multe acţiuni de provocare şi destabilizare în regiunea transnistreană şi în Zona de Securitate, după modelul incidentului din 17 martie.

„Din informațiile de care dispunem, este important să informăm publicul că, în perioada următoare, se pun la cale mai multe astfel de acțiuni de către Federația Rusă, în perimetrul regiunii transnistrene și al Zonei de Securitate. În lipsa posibilității de a ataca militar Republica Moldova, astfel de acțiuni au scopul de a crește panica, de induce neîncredere în societate și de a slăbi economia. Accentuăm că asemenea acțiuni nu au consecințe reale și nu reprezintă un pericol real pentru cetățeni, ci sunt planificate doar pentru a speria oamenii”, a transmis Biroul Politici de Reintegrare.

Momentul atacului reclamat de Transnistria

Regiunea transnistreană a anunțat în 17 martie că ar fi fost atacată militar, presa locală scriind că o unitate militară de la Tiraspol ar fi fost atacată cu drone kamikaze.

Pe internet a început să circule o înregistrare video cu momentul în care o mică dronă kamikaze lovește și distruge un elicopter Mi-8MT. Din imagini se vede că elicopterul în cauză nu era unul în uz, ci părea a fi nefuncțional și serios avariat încă dinaintea impactului.

Biroul politici de reintegrare al Republicii Moldova a calificat de atunci incidentul drept o „tentativă de a provoca frică şi panică în regiune”.

Autor

  • Marinela Anghelus

    Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL