UPDATE, ORA 15.59
O secție de votare din Voluntari a fost spartă de doi copii minori, în vârstă de 3, respectiv 5 ani. Minorii au fost lăsați nesupravegheați de părinți și au umblat la sigiliile de pe ușă.
Incidentul a avut loc la secția de votare numărul opt, cu doar câteva ore înainte de alegeri.
Polițiștii, în timp ce își desfășurau atribuțiile de serviciu, au descoperit că sigiliile erau rupte la mai multe etaje ale clădirii, iar în cadrul investigațiilor au descoperit şi făptaşii – cei doi copii preşcolari.
În urma verificărilor efectuate de către polițiștii din Voluntari, împreună cu specialiști criminaliști și membrii circumscripției locale, nu au fost constatate urme de modificare la materialele electorale existente.
Citește mai mult AICI
UPDATE, ORA 14.12
Autoritatea Electorală Permanentă a anunţat că, în contextul hotărârii BEC de vineri, a comandat tipărirea unui număr suplimentar de buletine de vot. Astfel, au fost tipărite suplimentar 9.857 de buletine de vot pentru alegerea consiliului local, 9.909 de buletine de vot pentru alegerea primarului, în total fiind 19.766 de buletine de vot pentru alegerea consiliului local şi funcţia de primar.
„Având în vedere art. 3 din Hotărârea Biroului Electoral Central nr. 218H/07.06.2024 privind interpretarea dispoziţiilor art. 18 alin. (4) şi art. 60 alin. (2) din Legea nr. 115/2015, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale art. 42 alin. (2) din Legea nr. 33/2007, republicată, cu modificările ulterioare, Autoritatea Electorală Permanentă aduce la cunoştinţă publică următoarele informaţii: În temeiul art. 1 alin. (2) din Hotărârea Biroului Electoral Central nr. 218H/07.06.2024 privind interpretarea dispoziţiilor art. 18 alin. (4) şi art. 60 alin. (2) din Legea nr. 115/2015, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale art. 42 alin. (2) din Legea nr. 33/2007, republicată, cu modificările ulterioare, Autoritatea Electorală Permanentă a comandat în data de 07.06.2024 tipărirea numărului suplimentar de buletine de vot”, arată comunicatul de presă al AEP.
Citește mai mult AICI
UPDATE, ORA 13.27
De la debutul campaniei electorale au fost semnalate 1.250 de incidente sau fapte ilegale în context electoral, cu o medie de aproximativ 43 evenimente pe zi, a anunţat, sâmbătă, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, Monica Dajbog.
Sâmbătă, la ora 07,00, s-a încheiat oficial campania electorală, fiind interzise de la acest moment acţiunile de promovare electorală, precum lansarea, afişarea sau distribuirea materialelor electorale de orice tip. Persoanele care continuă acţiunile de campanie electorală pot fi sancţionate cu amendă cuprinsă între 1.400 şi 2.000 de lei.
Citește mai mult AICI
UPDATE, ORA 10.38
Aproape 19 milioane de români își aleg duminică 9 iunie atât reprezentanții în administrația locală, cât și trimișii în Parlamentul European. Sunt două dintre cele patru scrutine care au loc în 2024, un an superelectoral. Urmează, conform calendarului electoral, alegerile prezidențiale, pe 15 și 29 septembrie, apoi votul pentru Legislativul național, pe 8 decembrie.
Cetățenii români cu drept de vot care participă la alegerile locale 2024 vor pune ștampila pe candidații sau formațiunile preferate pentru pozițiile din administrația publică, într-un singur tur, respectiv:
- primari/ primari de sector – scrutin uninominal;
- consilieri locali – sistem electoral proporțional, cu liste închise (candidații și ordinea acestora pe liste sunt decise de partide);
- consilieri județeni/ consilieri generali – sistem electoral proporțional, cu liste închise (candidații și ordinea acestora pe liste sunt decise de partide);
- președinți ai consiliilor județene/ primarul general – scrutin uninominal.
În plus, alegătorii votează și formațiunea, alianța sau candidatul independent despre care consideră că îi va reprezenta cel mai fidel interesele la nivelul Parlamentului European.
Astfel, fiecare alegător din țară va primi cinci buletine – patru pentru aleșii locali și unul pentru eurodeputați -, pentru a le ștampila în cabinele de vot.
Bucureștenii vor primi tot cinci buletine de vot, câte unul pentru primarul și consiliul local de sector, unul pentru primarul general și unul pentru Consiliul General al Municipiului București, alături de cel pentru viitorii membri ai Parlamentului European.
Cine votează la alegerile locale și europarlamentare 2024
Bucureștiul are cei mai mulți alegători, aproape 1,8 milioane din cei peste 18 milioane de români cu domiciliul în țară care pot vota la alegerile locale și europarlamentare din 9 iunie 2024.
Conform celor mai recente date ale Autorității Electorale Permanente (AEP), în Registrul electoral sunt înscriși 18.978.908 români cu drept de vot, situație actualizată la 31 mai.
Din totalul de alegători români care figurează în Registrul electoral, 18.018.921 au domiciliul sau reședința în țară, iar 959.987 au domiciliul în străinătate și sunt posesori de pașaport CRDS.
Alegătorii români pot vota la 18.955 de secții din țară și la 915 în străinătate.
Cine candidează la alegerile locale și europarlamentare 2024
În cursa din 2024 pentru primării, consilii locale, consilii județene, Consiliul General al Municipiului București și președinți de CJ s-au înscris 207.389 de candidați. Dintre aceștia, 11.500 candidează pentru consilii județene, respectiv CGMB, iar 11.386 candidează pentru funcțiile de primar.
„Cel mai tânăr candidat pentru alegerile locale și europarlamentare are puțin peste 23 de ani, iar cel mai în vârstă, seniorul, are 100 de ani. Avem, de asemenea, doi candidați la alegerile locale de 95 de ani, doi de 94 de ani și așa mai departe”, spunea recent președintele AEP, Toni Greblă.
Pentru alegerile europarlamentare s-au înscris 494 de candidați pentru 33 de fotolii de eurodeputat. Dintre aceștia, 327 sunt bărbați și 167 femei, potrivit Autorității Electorale Permanente.
La europarlamentare 2024, persoanele cu drept de vot vor alege între cele 12 formaţiuni politice şi alianţe electorale şi patru candidaţi independenţi.
Ordinea entităților înscrise a fost stabilită de Biroul Electoral Central, care a publicat și listele complete ale candidaților de la alegerile europarlamentare din 9 iunie 2024 și specimenul de buletin de vot decis.
Astfel, pe buletinul de vot pentru alegerea reprezentanţilor României în Parlamentul European se vor afla, în ordine, partidele, în chenare, cu candidații desemnați:
- Uniunea Democrată Maghiară din România – UDMR (43 de candidați)
- Alianţa Electorală PSD-PNL (43)
- Partidul Reînnoim Proiectul European al României – Reper (43)
- Alianţa AUR (43)
- Partidul Umanist Social Liberal (43)
- Alianţa Dreapta Unită USR – PMP – Forţa Dreptei (43)
- România Socialistă (43)
- Partidul România Mare (43)
- Partidul Patrioţilor (30)
- Partidul Alternativa Dreaptă (42)
- Partidul S.O.S. România (43)
- Partidul Diaspora Unită (31)
Candidaţii independenţi:
- Paula-Marinela Pîrvănescu
- Vlad-Dan Gheorghe
- Nicolae-Bogdănel Ştefănuţă
- Dumitru-Silvestru Şoşoacă
Citește mai mult AICI
ŞTIREA INIŢIALĂ
Campania electorală, care a început pe data de 10 mai, s-a încheiat sâmbătă, la ora 7,00, românii cu drept de vot fiind aşteptaţi duminică la urne să îşi aleagă reprezentanţii în Parlamentul European şi pe cei în administraţia locală.
În acest an, 207.389 de candidaturi au fost înscrise pentru alegerile locale, iar pentru alegerile europarlamentare au intrat în cursa electorală 494 de candidaţi.
Timp de o lună, candidaţii intraţi în competiţia pentru un loc în Parlamentul European sau în conducerea administraţiilor locale şi-au transmis mesajele prin intermediul afişelor electorale sau prin întâlnirile cu alegătorii.
După încheierea campaniei electorale, materialele de propagandă electorală de orice tip trebuie îndepărtate din clădirea sediului secţiei de votare din ţară.
Potrivit unei hotărâri a Biroului Electoral Central, îndepărtarea materialelor de propagandă electorală de orice tip din clădirea sediului secţiei de votare din ţară şi de pe respectiva clădire se dispune de preşedintele biroului electoral al secţiei de votare şi se aduce la îndeplinire prin persoanele desemnate de primar în cel mult două ore de la comunicare.
Este interzisă continuarea propagandei electorale după încheierea campaniei electorale şi anume din data de 8 iunie, ora 7,00, şi până la încheierea votării.
”Prin continuarea propagandei electorale după data încheierii campaniei electorale se înţelege afişarea, lansarea sau distribuirea de materiale electorale de orice tip, difuzarea de mesaje electorale în format audio, vizual sau mixt pe ecrane digitale amplasate în locuri publice, private sau prin intermediul unor vehicule special amenajate, cu excepţia celor deja amplasate în timpul campaniei electorale, precum şi sfătuirea alegătorilor la sediul secţiei de votare şi în afara localului secţiei de votare, până la o distanţă de 500 de metri, să voteze sau să nu voteze anumite partide, alianţe sau candidaţi independenţi, după data de 8 iunie, ora 7,00, până la încheierea votării”, arată BEC.
După data de 8 iunie, ora 7,00, în ziua scrutinului şi până la sfârşitul votării, organizatorii evenimentelor de orice gen şi participanţii la acestea nu pot derula acţiuni de propagandă electorală.
În ceea ce priveşte atribuţiile preşedintelui biroului electoral al secţiei de votare din ţară privind dispunerea de măsuri necesare pentru ca alegerile să decurgă în bune condiţii, acestea se întind şi în afara localului de votare, în curtea acestuia, în intrările în curte, în jurul localului de vot, precum şi pe străzi şi în pieţe publice până la o distanţă de 500 de metri.
Pentru menţinerea ordinii, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare are la dispoziţie mijloacele de ordine necesare asigurate de primar şi de prefect, împreună cu reprezentanţii Ministerului Afacerilor Interne, pe care îi informează cu privire la situaţiile care atrag acţiuni din partea acestora.
În ziua de 9 iunie, începând cu ora 7,00, şi până la momentul încheierii votării, comercializarea sau consumul de băuturi alcoolice pe o distanţă de 500 de metri în jurul localului secţiei de votare este interzisă.
Potrivit Biroului Electoral Central, prin organizarea evenimentelor de orice gen nu se poate obstrucţiona accesul persoanelor la secţiile de votare în preziua votării, în intervalul orar 18,00 – 19,00, şi în ziua votării, în intervalul 6,00 – 23,59.
Aproape 19 milioane de alegători sunt aşteptaţi să voteze duminică la europarlamentare şi locale în aproximativ 20.000 de secţii organizate în ţară şi în străinătate.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News