Saga mercenarilor. Cine este Horațiu Potra și cum de ne-am trezit (și) cu el în politică

Inquam Photos / George Călin

După Călin Georgescu, Horațiu Potra este noul nume care dă fiori democrației românești. Mercenarul, care s-a filmat cu o sabie pe umăr criticând aspru politicienii, este acum în centrul unei anchete care vizează acțiuni grave de destabilizare a statului român. 

Horațiu Potra, cel care i-a asigurat în ultima perioadă protecția lui Călin Georgescu, a fost reținut duminică dimineață alături de alți 18 „tovarăși”, în timp ce se îndreptau la bordul unor mașini spre Capitală. Suspecții au fost prinși în Prahova, Dâmbovița, Ilfov, existând suspiciuni rezonabile că urmau să provoace violențe și să creeze haos în București.

Potra, lider al grupării, a fost prins într-un sat din Prahova. În mașina cu care se deplasa și care era condusă de un alt suspect, de 22 de ani, au fost găsite un pistol, un box, o petardă, un baston telescopic și mai multe cuțite. Reținut pentru 24 de ore, a negat orice acuzații.

În cursul zilei de luni au loc percheziții în mai multe locații, la adrese ale mercenarilor din gruparea lui Horațiu Potra. Ar fi vorba inclusiv de spații conspirative amplasate la subsolul unor clădiri. Anchetatorii verifică informațiile care spun că aici s-ar afla adevărate ascunzători de arme și muniții.

Una dintre percheziții are loc la ferma de cai din Ciolpani, unde Horațiu Potra s-ar fi întâlnit sâmbătă cu Eugen Sechila – garda de corp a lui Călin Georgescu –  și alte personaje la o fermă de cai din Ciolpani. Discuțiile ar fi vizat acțiuni în Capitală, potrivit unor surse Digi24.

Proprietarul fermei din Ciolpani unde a avut loc întâlnirea de sâmbătă dimineață între Potra și Sechila a fost ridicat și dus la audieri.

Duminică seară la Realitatea TV, Călin Georgescu a negat că l-ar cunoaște direct pe Horațiu Potra.

UPDATE: Horațiu Potra a fost scos din arest și va fi dus la Mediaș pentru a asista la percheziții la un imobil pe care îl are acolo.

Cine este Horațiu Potra și cum de a intrat înarmat în politică

Horațiu Potra este un fost militar și lider al Asociației Românilor din Legiunea Franceză (RALF), născut în Mediaș, în 1970.

În 1988, sub regimul comunist, a fost admis la Facultatea de Electrotehnică din Timișoara (politehnică).

În timpul Revoluției din decembrie 1989, a participat activ la evenimentele de la Timișoara din prima zi, la manifestația din fața Consiliului Regional (sâmbătă, 16 decembrie 1989), în perioada 22-29 decembrie, în orașul natal Mediaş, a fost prezent la primărie pentru a asigura securitatea și ordinea.

După Revoluție, în 1992 a abandonat studiile pentru a se înrola în Legiunea Străină (Franţa).

În 1995, a participat la cursul de Protecție apropiată la școala din Bruxelles, iar în 2002-2003, a fost instructor în garda prezidențială a președintelui Ange-Félix Patassé în Republica Centrafricană, unde s-a conectat cu ciadienii Mahamat Garfa și Mahamat Abbo Sileck, cu centralafricanul Abdoulaye Miskine și cu congolezul Jean-Pierre Bemba.

„El operează sub pseudonimul „locotenent Henry”. Luat prizonier de oamenii lui François Bozizé, a reușit să scape și a fost evacuat de armata franceză”, scrie Adevărul.

Potra a fondat apoi o companie de securitate privată, RALF-ROLE (Românii care au Activat în Legiunea Franceză – România Foreign Legion) și s-a lansat în comerțul cu diamante între Sierra Leone, Bruxelles, Anvers și Tel Aviv.

În 2009, l-a întâmpinat pe rebelul Ciad Mahamat Abbo Sileck într-o tabără de antrenament din România.
2009 este și anul în care a absolvit Facultatea de Drept Simion Barnutiu din Sibiu. Un an mai târziu, în 2010, a fost acuzat de trafic de canabis și arme, apoi exonerat de instanțe. Singura acuzație valabilă este deținerea de arme fără licență pentru care a fost condamnat la 2,8 ani închisoare cu suspendare. De altfel, în 2017, a fost reabilitat.

Șeful BCCO Alba de la acea vreme, Traian Berbeceanu, spunea despre Potra că este ”extrem de periculos” și povestea într-o investigație RISE Project și ”În premieră” din 2012 că Potra dormea cu pistolul lângă el, încărcat.

În 2011, a obținut un master în lupta împotriva terorismului și managementul criminalității la Universitatea Simion Bârnuțiu din Sibiu.

În 2012-2018, a fost șef al securității la mina Tonkolini a African Minerals Limited, lângă Bumbuna, în Sierra Leone.

La începutul lui 2012, el a negociat cu ciadiana Baba Laddé pentru a-i răsturna pe François Bozizé și Idriss Déby .

În aprilie 2015, în timp ce conducea securitatea la mina de mangan Tambao din nordul Burkina Faso, angajatul său Iulian Gherguț a fost răpit și dus în nordul Mali, răpire revendicată de grupul Al-Mourabitoune al lui Mokhtar Belmokhtar potrivit Wikipedia. Ulterior, românul a fost eliberat în august 2023 și repatriat.

La sfârșitul anului 2016 și începutul anului 2017, Potra a format garda prezidențială a președintelui Africii Centrale Faustin Archange Touadera.

Potra a fost trimis în judecată și pentru amenințare la adresa fostului director general Romgaz, Adrian Volintiru, care l-a denunțat în 2020, după ce fostul membru al Legiunii Străine i-a trimis mai multe mesaje pe telefonul mobil, conform Turnul Sfatului.

A fost rănit de opt ori și luat prizonier de două ori. Numele său a fost legat de cel al mercenarilor Wagner în conflictele din Africa, într-o anchetă Deutsche Welle din ianuarie 2023.

Potra face pasul dinspre securitate spre politică în 2022

…când devenit lider local al Alianței Pentru Patrie, partidul naționalist al lui Liviu Dragnea. Pledează pentru „o altă politică care vizează românii și susține tot ce este indigen și tradițional”, se opune totodată și sprijinirii Ucrainei de către România.

În noiembrie 2022, mai dă o fugă în Republica Democratică Congo unde intervine cu aproximativ o sută de oameni ai săi, români, pentru a proteja orașul Goma și mai ales aeroportul său împotriva ofensivei M23 din regiune.

În 2024 candidează ca primar al Mediașului și ratează la o distanță de vreo 200 de voturi. Devine în schimb consilier local, din partea Partidului Social Democrat Independent (PSDI) înfințat de fostul membru PSD, Marian Vanghelie, dar a rămas membru al Partidului Patrioților. Potrivit noului primar, Potra negociază cu PSD și AUR să fie numit viceprimar în Mediaș.
Horațiu Potra a încercat de mai multe ori să obțină funcții publice (primărie, consiliu județean, parlament) și apare în fotografii alături de reprezentanți ai PSD Sibiu la alegerile din 2024 și cu Lavinia Șandru de la PUSL (partidul fondat de controversatul Dan Voiculescu, patronul de facto al trustului Antena).

O avere impresionantă, în special imobiliară

Horaţiu Potra a declarat un venit de peste un milion de euro din activitatea sa de antreprenor, alături de o impresionantă colecție de terenuri, imobile și aur.

În 2023, Potra a obținut un venit de peste 1.100.000 de euro din activitatea sa ca PFA, al cărei obiect de activitate este „pregătire fizică și antrenament de specialitate”, potrivit declarației sale de avere depuse anul acesta.

La suma amintită se adaugă 24.000 de lei din activitatea de administrator al unei firme.

Averea lui Potra numără 75 de terenuri și 30 de imobile, la care se adaugă 14 conturi bancare în care apar sume uriașe de bani, în mai multe valute, dar și lingouri de aur care cântăresc 15 kilograme, cu o valoare de peste 6 milioane de lei.

Horațiu Potra este asociat în opt firme și membru al Asociației Românilor care au activat în Legiunea Franceză.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: