Salariul mediu și prețul chiriei. Bucureștiul se află printre orașele cu cele mai mici chirii

Generațiile de chiriași – așa sunt adesea descriși tinerii care vin din urmă. Nu este de mirare că acest trend este unul popular și la noi în țară. Ultimele date Eurostat, analizate de cei de la hotnews.ro, arată că Bucureștiul se află printre orașele cu cele mai mici chirii, dar dacă luăm în calcul cât este salariul mediu, capitala noastră devine din ce în ce mai puțin atractivă.

Conform statisticilor de la biroul oficial al Uniunii Europene, raportul chirie/salariu în București este unul surprinzător. Și nu într-un mod plăcut.

Prețul unei chirii pentru o garsonieră ar putea însemna până la 60% din salariul net, în timp ce un apartament cu două camere ar putea înghiți aproape 90% din veniturile lunare. Asta dacă luăm drept punct de reper salariul mediu din București, care ajunge la 5000 de lei. Este o realitate care pune orașul într-o lumină mai puțin favorabilă atunci când vorbim despre accesibilitatea locuințelor.

În Geneva, spre exemplu, deși o garsonieră poate costa pe lună până la 2.200 de euro, salariul mediu net se ridică la aproximativ 7000 de euro, făcând orașul elvețian să strălucească la acest capitol. Totodată, orașe precum Londra, Dublin și Luxemburg te pot lăsa cu gura căscată atunci când vine vorba de chirie – pregătește-te să scoți din buzunar peste 2000 de euro pentru o simplă garsonieră, dar și salariile sunt pe măsură.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: