Șapte culturi majore din România au fost lovite de secetă. Estimările indică o scădere semnificativă a producției

Sursa foto: Pexels

E cod Roșu pentru agricultură: Șapte culturi majore din România au fost lovite de secetă și căldură Extremă. Comisia Europeană a revizuit din nou prognozele pentru randamentele culturilor agricole din România, iar veștile nu sunt bune.

Cele mai recente estimări din septembrie indică o scădere semnificativă a producției la șapte dintre cele opt culturi analizate, din cauza secetei severe și valurilor de căldură care au afectat Europa central-sudică și de est.

Aceste condiții meteorologice nefavorabile au redus acumularea de biomasă și au scurtat perioada de maturare a culturilor de vară, provocând scăderi drastice în potențialul de producție, arata jurnalistii de la economica.net

Potrivit raportului, randamentele la porumb, floarea-soarelui, soia și alte culturi au scăzut cu până la 14% față de previziunile din august. Porumbul boabe, de exemplu, va avea un randament de doar 3,33 tone pe hectar, cu 29% mai mic decât anul trecut și cu 32% sub media ultimilor cinci ani.

Floarea-soarelui, una dintre cele mai importante culturi din România, a înregistrat, de asemenea, o scădere a randamentului cu 6%, fermierii obținând o medie de 1,74 tone la hectar. Producția totală estimată se ridică la 2,3 milioane de tone, în creștere față de anul trecut, datorită extinderii suprafețelor cultivate.

De asemenea, producția de soia, sfeclă de zahăr și mazăre a fost revizuită în minus, cu scăderi între 3% și 13% față de prognoza din august.

Singura cultură care nu a înregistrat o scădere semnificativă este orzul de primăvară, dar chiar și aceasta se situează cu 10% sub randamentul de anul trecut. Această revizuire negativă pune fermierii români într-o situație critică, cu producții sub așteptări și pierderi economice majore, într-un an agricol deja afectat de condițiile climatice extreme.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: