Șase orașe turistice care ar deveni comune sau sate în cazul unei reorganizări administrativ – teritorială a României

reforma administrativa
reforma administrativa

Doar 12% din totalul comunelor de astăzi și puțin peste 50% din orașe și-ar păstra statutul administrativ dacă mâine ar avea loc reorganizarea teritorial-administrativă a României cerută de mediul de afaceri. Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) și mai multe organizații patronale cu sute de membri cer autorităților reorganizarea teritorial-administrativă a țării pentru reducerea aparatului birocratic. Principalele măsuri cerute includ reducerea de la 41, la 15 a numărului de județe, redefinirea noţiunii de comună ca localitate cu cel puţin 5.000 de locuitori și redefinirea noțiunii de oraș ca localitate cu cel puțin 10.000 de locuitori.

Dacă această măsură ar fi aplicată o mulțime de stațiuni turistice din România care astăzi au statutul de orașe, ar fi retrogradate în mod automat la statutul de comune, iar în unele cazuri chiar sate, de vreme ce nu s-ar mai încadra în denumirea oficială de oraș.

Slănic Moldova

Slănic Moldova este un oraș din județul Bacău, importantă atracție turistică din zonă, cunoscută pentru izvoarele sale de ape minerale. Stațiunea este vizitată anual de mii de turiști din întreaga țară, existând și un complex balnear. Totuși, potrivit ultimului recensământ, în Slănic Moldova locuiau doar 4198 de oameni. Prin urmare, în cazul în care ar avea loc reorganizarea teritorial-administrativă a României, orașul s-ar transforma în sat.

Predeal

Predeal este un alt oraș turistic important din România. Predealul este cunoscut mai ales prin sporturile de iarnă, oferind posibilitatea de a schia pe 5 pârtii, datorită telescaunului și teleschiurilor de care dispune.

Stațiunea Predeal este vizitată anual de milioane de turiști din țară și din străinătate și reprezintă o atracție turistică indiferent de anotimp, în special datorită aerului curat, fără praf sau alți agenți alergici, bogat în ozon, atmosferei ionizate și presiunii relativ scăzute a aerului. Printre obiectivele turistice mai importante se pot aminti: mânăstirea Predeal sau biserica „Sf. Împărați Constantin și Elena”. La ultimul recensământ, orașul Predeal conținea doar 4755 de locuitori, ceea ce înseamnă că în care ar avea loc reorganizarea teritorial-administrativă a României, orașul s-ar transforma în sat.

Băile Herculane

Băile Herculane reprezintă cea veche stațiune turistică din țară și totodată printre cele mai importante și vizitate stațiuni balneare cu regim permanent din România și Europa de Est. Stațiunea era cunoscută încă din antichitate și a rămas multă vreme o importantă atracție turistică în special datorită apelor sale curative. Cu doar 5008 de locuitori, la ultimul recensământ, Băile Herculane ar fi retrogradate la statutul de comună.

Băile Tușnad

Un alt oraș care are statutul de stațiune turistică sunt Băile Tușnad. Și aici găsim importante complexe balneare dar și atracții turistice secundare precum Piatra Șoimilor, Cheile Varghișului sau Turnul Apor. Toate acestea atrag anual zeci de mii de turiști din România și din străinătate. Cu doar 1641 de locuitori și acest oraș-stațiune turistică ar fi retrogradat la statutul de sat, dacă ar avea loc reorganizarea teritorial-administrativă a României.

Azuga

Azuga este o altă stațiune turistică importantă și frecventată de români și străini în special în sezonul de iarnă. Cu șase pârtii de schi și alte pârtii de schi fond, precum și un traseu de snowboard, situate în vecinătatea pârtiei Cazacu, Azuga reprezintă un important centru turistic al țării. Totodată, în orașul Azuga se află cimitirul eroilor din Primul Război Mondial (amenajat în 1920), monument istoric memorial sau funerar de interes național. Orașul are însă doar 4440 de locuitori, ceea ce înseamnă că la o eventuală reorganizare administrativ – teritorială, orașul ar fi redus la statutul de sat.

Slănic (Prahova)

În fine, un alt centru turistic important este Slănic (Prahova). Orașul este cunoscut pentru lacurile sărate: Baia Baciului, Baia Verde și Baia Roșie, precum și pentru Salina Veche și Salina Nouă. În vreme ce în Salina Nouă se extrage în continuare sare, Salina Veche este în prezent deschisă publicului larg, fiind folosită ca loc de agrement. Printre obiectivele turistice importante se numără și Fântâna Rece, Dealul cu Semn, Muntele de Sare și Muzeul sării. Și acest oraș ar fi retrogradat la statutul de comună în cazul unei reorganizări administrativ – teritoriale, de vreme ce acesta conține doar 6034 de locuitori.

Autor

  • Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: