Scăderea inflației în 2023. USR rămâne cu minciunile, Guvernul cu realizările

Sigla USR
Sursa foto: INQUAM PHOTOS / OCTAV GANEA

USR pierde încă o luptă politică cu actuala coaliție de guvernare, după ce a mințit în legătură cu inflația. Coaliția de guvernare PSD-PNL înregistrează o nouă realizare care lasă opoziția fără mesaje electorale.

Inflația a scăzut la 9,4% în luna iulie, de la 10,3% în luna iunie. Este pentru prima dată în 2023 când inflația scade sub pragul de 10% și arată că ar putea ajunge chiar la 8% până în decembrie. Scăderea din luna iulie este una semnificativă, de aproape 1 procent, ceea ce arată că măsurile Guvernului au avut un efect rapid.

Marcel Boloș, ministrul finanțelor, este optimist că inflația va continua să scadă și în următoarele luni, iar BNR estimează că la finalul acestui an s-ar putea ajunge chiar la 7,5%.

„Dacă ansamblul de politici fiscal-bugetare le gândim încât inflaţia să se ducă şi mai jos pentru toţi românii este un lucru bun”, a declarat Marcel Boloș.

În doar 7 luni din 2023, Guvernul a reușit să reducă inflația cu peste 6 procente. Această realizare este, totodată, și o confirmare a faptului că măsurile fiscale din acest an au fost unele eficiente.

USR și minciunile despre inflație

De la începutul anului, liderii USR au lansat mai multe minciuni în spațiul public pentru a ataca Guvernul. USR-iștii au vorbit despre o inflație care nu va scădea în 2023 și despre o coaliție de guvernare care nu avea interesul să scadă prețurile la alimente. Rând pe rând, toate minciunile liderilor USR au fost demontate de acțiunile Guvernului.

„Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă nu au niciun interes să oprească scumpirile, pentru că Guvernul profită de pe urma inflației. (…) Incompetență și tupeu fără margini din partea guvernanților. În timp ce PSD și PNL dau dovadă, zilnic, la guvernare, de diletantism, românii sărăcesc”, spunea Drulă în ianuarie 2023.

După 8 luni, realitatea din România arată cu USR-iștii au lansat doar declarații mincinoase. Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, că măsurile de luptă împotriva inflației au avut succes după mai mulți ani marcați de crize.

„După ce pandemia, liberalizarea ticăloasă a preţurilor la energie şi gaze, criza energetică şi războiul au împins inflaţia până la 16,8% în noiembrie anul trecut, iată că măsurile noastre de luptă contra inflaţiei au avut succes”, a declarat Ciolacu.

Cătălin Drulă a lansat o altă informație falsă, în aprilie, declarând că salariile românilor ar scădea cu această inflație.

„Eu vă spun că se taie salarii în fiecare zi prin această inflație. Practic, de când e acest Guvern, cineva care nu și-a renegociat salariul sau n-a primit o mărire a pierdut 20% sau dacă a primit o creștere și a fost sub 20%, i-a scăzut salariul”, declara liderul USR.

Tocmai pentru a-i ajuta pe românii afectați de inflație, coaliția de guvernare PSD-PNL a decis să majoreze salariul minim la 3.000 de lei brut, de la 1 ianuarie 2023. De asemenea, salariul mediu al țării continuă să crească, iar în luna iulie a ajuns la 7.346 lei brut, fiind în creștere cu peste 15% comparativ cu anul trecut.

Inflația, în scădere în UE

Inflația nu este o problemă românească, ci o problemă a Uniunii Europene. În zona euro se înregistrează o inflație de peste 6%, care este în scădere față de începutul anului. Christine Lagarde, președinta Băncii Centrale Europene (BCE), a avertizat că inflația în zona euro este prea mare și va rămâne așa mai mult timp.

Banca Centrală Europeană a mărit de mai multe ori dobânzile pentru a reduce inflația, însă acest lucru a nemulțumit statele membre. Guvernul italian a criticat de mai multe ori deciziile BCE de a mări dobânzile, iar Antonio Tajani, ministrul de externe italian, s-a declarat „dezamăgit” de deciziile băncii conduse de Lagarde.

„Nu sunt de acord, așa riscăm recesiunea”, a declarat ministrul italian Tajani.

În timp ce alte state UE au mari probleme economice în Vest, coaliția de guvernare PSD-PNL înregistrează progrese semnificative pentru reducerea inflației în primele 7 luni din 2023.

Autor

  • Marius Constantin

    Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: