Scandal major la lansarea candidaților USR la europarlamentare. Vlad Gheorghe acuză: Jandragneria s-a mutat la USR!

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Alianța USR-PMP-FD, condusă de USR și-a lansat astăzi lista pentru alegerile europarlamentare, în cadrul unui eveniment la care au participat candidații, prezentați de conducerile celor trei partide membre. Sunt multe nemulțumiți de decizia luată de Cătălin Drulă.

Ceartă între eurodeputatul Vlad Gheorghe și liderul USR Cristian Seidler: „E o alianță cu penali”

Europarlamentarul ales pe listele USR Vlad Gheorghe și viceliderul deputaților USR, Cristian Seidler, s-au certat, duminică, în direct, la Digi24, în privința acuzațiilor că eurodeputatul nu a fost lăsat să intre la evenimentul de promovare a Alianței electorale Dreapta Unită (USR, PMP, Forța Dreptei). Seidler spune că motivul pentru care nu a fost lăsat să intre este suspendare din partid a lui Gheorghe. Pe de cealaltă parte, membrul Parlamentului European acuză că „în momentul ăsta este o lipsă de asumare totală, se promovează oameni care nu au niciun fel de treabă cu valorile USR, au fost îndepărtați toți cei fondatori, au rămas foarte puțini”. „Lucrurile sunt total deraiate. Acum această alianță cu penali este fix împotriva lucrurilor pe care le făceam noi în 2016, când am spus că vrem să schimbăm ceva”, mai spune Vlad Gheorghe. 0 seconds of 6 minutes, 39 secondsVolume 25%.

Vlad Gheorghe, europarlamentar USR: „Am fost împiedicat de bodyguarzi să intru. De obicei se întâmpla cu jandarmii. Din ce am auzit mai devreme din ce a spus Elena Lasconi, grija era să nu spun și eu exact același lucru, pentru că altceva n-aveam ce să fac, decât cel mult să vorbesc acolo. Asta era grija. Barna, după eșecul cu Viorica Dăncilă, când a băgat-o în turul II, acum îl pregătește pe Drulă pentru o performanță la fel și nu voiau să spunem asta celorlalți, nu voiau să spună că se pregătesc să facă o alianță cu penali, nu voiau să spunem că ce se întâmplă acum nu are niciun fel de legătură cu votul dat de oameni pentru USR și pentru noi toți în general, nu mai spun de cei care am stat în stradă din 2016 încoace pentru principii care acum sunt încălcate direct, așa cum le-a spus Elena Lasconi, care a reușit să intre până la urmă, se pare”.

Cristian Seidler, viceliderul deputaților USR: „Pe Vlad l-am susținut la vremea respectivă acum 5 ani pentru a ajunge europarlamentar, pe Vlad în mod special și personal. În ciuda a ceea ce portretizați dvs ca fiind un mare scandal, adevărul este că a fost o dezbatere absolut decentă. Votul de la final de peste 90% spune multe despre cum a fost primit un mesaj care cred că vine dintr-o mică neatenție, cel puțin în ceea ce o privește pe Elena Lasconi. Diferența este că Elena Lasconi și toți ceilalți care suntem aici nu suntem suspendați din partid, în timp ce Vlad Gheorghe, așa cum bine știe de altfel, este suspendat din partid pentru niște motive care țin de organizarea internă…nu vreau să intru acum…dar nu este nici primul, nici ultimul. Iar situația în care se află i se datorează unei alegeri personale a dânsului, nu unei teorii conspiraționiste. Dacă ar fi adevărat (că USR n-a vrut să audă ce are de spus Vlad Gheorghe), Elena Lasconi, care a participat și avea dreptul statutar să participe, ar fi fost, vezi Doamne, și ea împiedicată să vorbească, ceea ce nu s-a întâmplat. Deci este o teorie conspiraționistă pe care îmi pare rău că și-a întins-o Vlad”.

Vlad Gheorghe, europarlamentar USR: „Îmi pare bine că Elena totuși a reușit. Pot să vă garantez că a doua oară Elena nu va mai reuși să intre, pentru că dățile trecute și eu am intrat și era aceeași situație, nu era nicio conspirație….Cristi, te rog frumos, așteaptă să spun. Lasă că știm foarte bine ce se întâmplă. Tu ai fost în interior, eu am fost afară cu bodyguarzii…Dățile trecute m-au lăsat să intru cu chiu, cu vai. Acum nu mă mai lasă pentru că spunem lucruri care nu le convin. În momentul ăsta este o lipsă de asumare totală, în momentul ăsta se promovează oameni care nu au niciun fel de treabă cu valorile USR, au fost îndepărtați toți cei fondatori, au rămas foarte puțini. Lucrurile sunt total deraiate. Acum această alianță cu penali este fix împotriva lucrurilor pe care le făceam noi în 2016, când am spus că vrem să schimbăm ceva. Dacă nu voiam să schimbăm nimic și pur și simplu voiam la ciolan, intram în aceste partide care erau foarte bine acolo. În partidul prim-ministrului care ne-a contestat inițiativa DNA-ul Pădurilor la CCR și a reușit cu succes s-o blocheze, inițiativă pe care USR o susține acum și pe care o folosește ca vârf de campanie. Vedeți că acum s-au aliat cu unul care a blocat-o și care și-a asumat tot timpul să blocheze și tot așa. S-a aliat cu partidul care are oameni care în București au fost înregistrați că cumpără voturi cu bani. Acum sunt aliați, împreună. Și toate lucrurile astea n-au vrut să le audă azi din sală și s-au folosit de bodyguarzi. În momentul în care la un partid precum USR folosești bodyguarzi ca să ții oamenii afară, înseamnă că nu mai există USR”.

Cristian Seidler, viceliderul deputaților USR: „Clădirea în care ne desfășurăm întâlnirea de astăzi are oameni de pază. Vlad Gheorghe a stat de vorbă cu două fete de 20 de ani, foarte «fioroase» de altfel, care i-au spus că nu poate avea acces, pentru că nu se află pe lista de participanți, fiind suspendat din partid. Restul e o exagerare politică”.

Vlad Gheorghe, europarlamentar USR: „Eu o să te rog, Cristi, să-ți dai demisia când apare acel video, dacă acele fete de 20 de ani sunt cele din video pe care o să-l arăt și pe cele din pozele noastre. Eu zic că trebuie să-ți dai demisia pentru minciună, să știi”.

Cum arată lista Alianței USR-PMP-FD la europarlamentare

Primele trei poziții de pe lista Dreptei Unite sunt ocupate de Dan Barna (USR), Vlad Voiculescu (USR) și Eugen Tomac (PMP), în continuare fiind prezenți pe listă Vlad Botoş (USR), Cristina Mădălina Prună (USR), Violeta Alexandru (FD), Radu Mihai Mihail (USR), Corina Atanasiu (USR) și Adriana Cristian (USR).

Lista de candidați ai Alianței este completată de următorii: 10. PMP 11. FD 12. George Gima (USR) 13. Teodora Stoian (USR) 14. PMP 15. FD 16. Ramona Ioana Goga (USR) 17. Alina Roxana Gîrbea (USR) 18. PMP 19. FD 20. Geta Daniela Drăghici (USR) 21. Alina Totti (USR) 22. PMP 23. FD 24. Nicolae Mihai Șvab (USR) 25. Emilia Mateescu (USR) 26. PMP 27. FD 28. Ion Belu (USR) 29. Gabriela Ferguson (USR) 30. PMP 31. FD 32. Ana Lucia Hang (USR) 33. Dan Adrian Pop (USR) 34. PMP 35. FD 36. Ștefan Lucian Judele (USR) 37. Raluca Mihaela Bercea (USR) 38. PMP 39. FD 40. Ionuț Ciprian Alexandru (USR) 41. Andrei Chirica (USR) 42. PMP 43. FD Pe 18 decembrie 2023, preşedinţii USR, PMP şi Forţa Dreptei au anunţat constituirea Alianţei Dreapta Unită, în perspectiva alegerilor din anul 2024.

Tot atunci, reprezentanţii USR, PMP şi Forţa Dreptei au precizat că vor participa în alegerile europarlamentare din 2024 cu o listă comună de candidaţi.

Lasconi îl atacă pe Drulă în ședința USR: După ce mi s-a dat un șut în fund, am cerut o discuție cu conducerea, de 3 luni aștept

Elena Lasconi, primarul orașului Câmpulung Muscel, l-a atacat pe liderul USR, Cătălin Drulă, în cadrul ședinței Comitetului Politic al formațiunii. Aceasta a spus că în situația în care USR nu ia 20% în alegerile de anul acesta, întreaga conducere a partidului trebuie să demisioneze. De asemenea, ea le-a transmis colegilor că, după ce i s-a dat „un șut în fund” de pe lista la europarlamentare, a cerut o discuție cu conducerea partidului, pe care o așteaptă de 3 luni. Mai mult, Lasconi a criticat și alianța USR cu PMP și Forța Dreptei.

„Veneam de la Câmpulung și când eram pe autostradă am avut așa, am vizualizat 2024, cu multe mașini cu partidele pe care le știți din scena politică, doar că prima noastră mașină merge pe prima bandă cu vreo 60 de kilometri la oră, să ne enerveze pe toți. Deși putem să călcăm accelerația la 130, legal. Mie-mi place viteza și mai mare, recunosc. Ce e cu frica asta, fraților? De ce ne este frică? Ce-i cu frica asta? În afara faptului că e ca o închisoare a spiritului, mi se pare.

Îi înțeleg pe cei din prima mașină, pentru că vor să ajungă în siguranță la București și chiar la Bruxelles, dar noi unde vrem să ajungem? Înțeleg că mulți dintre voi se tem. Din nou, frică de faptul că n-o să mai fiți pe liste. Vă întreb altceva. Dacă o să fiți pe liste, sprijiniți de conducere, câți dintre voi o să fiți votați? Noi suntem aleșii românilor din 2020. Ca să ajungem la Lună, trebuie să ne propunem să ajungem la Soare. Trebuie să mergem cu toate motoarele turate la maximum. Așa se face politică. Da, știu că vi se spune «cine ești tu, Lasconi? Că ești de 4 ani în politică, eu sunt din 2016». O am în sânge, cum mulți dintre voi o aveți. Nu v-ați săturat să auziți de fiecare dată sloganul ăsta – «noi suntem un partid de 15%, și-așa nu ne votează alții. De ce să ne agităm?».

Dacă aveam atitudinea asta, în 2020 nu luam 57%. Anul ăsta ne-am propus 70%. Este posibil. Se poate întâmpla asta. Comitetul Politic este un for foarte important. Aici se decide construcția politică din 2024, un an foarte greu.

Toate dezbaterile, toate propunerile vor fi aici, dacă vor avea curajul mulți dintre voi să le facă. Trebuie privite cu foarte mare responsabilitate. Cât contați? Pentru conducere, vă spun acum. Câți dintre voi ați primit un document despre alianța pe care v-au cerut să o validăm? Eu nu spun c-o alianță nu este bună, dar care este respectul față de noi – Comitetul Politic? Așa că, propun 3 lucruri. Dacă la alegerile europarlamentare vom avea un scor sub 20%, întreaga conducere să își dea demisia. Doi, amânarea cu 30 de zile a acestei decizii, pentru alianță, ca să lămurim și noi care e treaba cu ea.

Trei, foarte important, candidatul USR pentru funcția de președinte al României să fie ales cu votul fiecărui membru al USR. Așa mi se pare normal. Aș vrea să avem dezbateri, să votați asta. Să aveți curajul de a face asta. Am mai auzit o metaforă în partid cum că contează valul ălă, știți, valul de dinainte de alegeri, de sus-jos. Noi putem să facem valul, dar important e cum ne va prinde – cu trei bărcuțe eșuate sau pe-un transatlantic. Am spus că rufele murdare se spală-n familie. După ce am primit un șut în fund, pe românește, de pe lista de europarlamentare, un singur lucru am cerut, să am o discuție cu Biroul Național.

De 3 luni aștept asta. Și, când mi s-a spus că va fi posibil, nu m-a mai sunat absolut nimeni. Genul ăsta de decizii luate de sus în jos, genul ăsta de lipsă de respect pentru un membru de partid, nu mai zic că suntem o echipă, nu ne aduce decât apatie. Cine, Doamne, iartă-mă, o să mai lipească afișe în campanie, dacă suntem tratați așa? Într-o zi ești uliu, în alta cioară”, le-a spus, duminică, Elena Lasconi colegilor din USR.

Scandal la ședința conducerii USR. Europarlamentarul Vlad Gheorge a fost împiedicat de bodyguarzi să intre

Eurodeputatul USR Vlad Gheorghe afirmă că nu a fost lăsat să participe, duminică, la şedinţa Comitetului Politic al partidului, fiind oprit de către bodyguarzi la intrare pe motiv că nu este „membru activ”. El critică, deopotrivă, partidul şi pe preşedintele acestuia, Cătălin Drulă. „Ne aliem cu cei cărora le-am făcut opoziţie pentru ce, ca să fie linişte?! Cu liniştea asta a băgat-o Dan Barna pe Viorica Dăncilă în turul al doilea în 2019 şi ne-am ales iar cu Iohannis. Cu liniştea asta a ajuns USR în urma extremiştilor anti-europeni în sondaje. Cu liniştea asta e Şoşoacă mai prezidenţiabilă decât Drulă”, remarcă europarlamentarul.

Ulterior, purtătorul de cuvânt al USR, Ionuț Moșteanu, a explicat că lui Vlad Gheorghe i s-a interzis accesul, deoarece a fost suspendat din partid pentru neplata cotizației. Vlad Gheorghe, europarlamentar ales din partea USR, relatează, într-o postare pe Facebook, că nu a fost lăsat să participe la şedinţa Comitetului Politic al partidului, care se desfăşoară duminică şi care va fi urmată de o conferinţă de presă comună a alianţei Dreapta Unită, din care, alături de USR, mai fac parte PMP şi Forţa Dreptei, conferinţă în care ar urma să fie anunţată lista finală a candidaţilor pentru alegerile europarlamentare.

„Jandragneria s-a mutat la USR! Am fost întâmpinat cu bodyguarzi la intrarea în Comitetul Politic al partidului azi. Știrea zilei este că USR mai are un singur europarlamentar – cel puțin, conform conducerii USR. Am mers astăzi la Comitetul Politic al partidului în care sunt din 2016 și nu am fost lăsat să intru. Mi s-a spus că «așa sunt ordinele» și că «nu figurez ca membru USR» în Registru, «membru activ». Eu știu că nu este jurist Cătălin Drulă, dar are totuși juriști la partid – i-ar răspunde și voluntar dacă întreabă, nu trebuie să-i plătească la fel ca pe prietenul Cristian Ghinea. Conform cărui articol din statut nu mai sunt eu membru USR? Cărei proceduri? Au anunțat legal faptul că din doi europarlamentari mai au doar unul? Eu sigur n-am primit nicio convocare, înștiințare, nici măcar răspuns la adresele trimise oficial acum luni de zile către forurile statutare din partid nu am primit”, scrie eurodeputatul pe rețeaua socială.

El mai spune că, potrivit statutului USR, are dreptul să ia parte la această ședință.

„USR, partidul născut la firul ierbii, partidul «altfel», pentru oameni, din mijlocul oamenilor simpli, onești, implicați are azi bodyguarzi care păzesc intrarea de la Comitetul Politc. Așa o fi când faci alianță cu ce-a rămas din UNPR-ul lui Gabriel Oprea în PMP, asta o însemna Forța Dreptei – nu vă pot spune, pentru că nu am fost lăsat să intru. Repet, nu mi s-a permis să particip în mod statutar în calitatea de europarlamentar USR. Celor care îmi tot spun că rufele se spală în familie le mai spun încă o dată – este a nu-știu-câta încercare pe care o fac să discut cu Cătălin Drulă și cu conducerea USR. De la modalități informale și până la adrese oficiale și prezența mea la ședințele statutare le-am încercat pe toate. Nu am altă soluție decât să spun public ceea ce se întâmplă. Nu îmi face nicio plăcere, este dincolo de rușinos ceea ce se întâmplă. Cu toții am sperat că măcar în ceasul al doișpelea Cătălin Drulă și conducerea USR o să se trezească și o să ofere românilor alternativa promisă în 2016 – un partid altfel, cu oameni care nu au mai fost la putere, fără penali, fără «echipe câștigătoare», cu transparență și principii europene în intern și extern. Cum facem asta cu PMP, în care sunt mulți din UNPR-ul lui Gabriel Oprea? Cum facem asta alături de Forța Dreptei când guvernul Orban a fost cel care a sesizat la CCR DNA-ul Pădurilor, proiect de lege la care am contribuit și cu care USR se mândrește și acum? Cum facem asta cu candidați puși din pix de șeful supremt pe liste, iar statutul – constituția USR – e neglijabil și democrația internă e un moft?”, mai arată politicianul USR.

Eurodeputatul mai preciează că cei care aduc critici partidului sunt suspendați sau excluși, întrebându-se dacă este firesc să accepte acest lucru drept o normalitate.

„Cine critica este fie suspendat, fie exclus din partid si ar trebui să acceptăm asta ca pe o stare de fapt? Să fie liniște, ni se spune acum, de parcă asta contează, nu să facem ceea ce este statutar, legal, moral, ceea ce am promis românilor când am intrat în politică să schimbăm țara asta. Când ne spuneau cei din partidele vechi «Ciocu mic!» am ieșit în stradă. Împotriva lui Dragnea am ieșit în stradă. Am spus românilor că vrem o Românie fără penali în funcții publice și le-am spus că vrem justiție, nu corupție. Acum ne aliem cu cei cărora le-am facut opoziție pentru ce, ca să fie liniște?! Cu liniștea asta a băgat-o Dan Barna pe Viorica Dăncilă în turul al doilea în 2019 și ne-am ales iar cu Iohannis. Cu linștea asta a ajuns USR în urma extremiștilor anti-europeni în sondaje. Cu liniștea asta e Șoșoacă mai prezidențiabilă decât Drulă”, mai spune acesta.

Vlad Gheorghe mai arată că partidul s-a schimbat foarte mult din 2016 până astăzi și că idealurile pentru care a luptat nu mai sunt aceleași.

„Eu nu pot fi părtaș la așa ceva ca să mi se dea vreun loc pe vreo listă. Niciunul dintre colegele și colegii mei care au intrat cu un crez în USR nu au cum să fie părtași la așa ceva. Misiunea USR nu e să fie liniște și să ne mințim unii pe alții că schimbăm România în 2024 cu un foarte optimist 15% alături de PMP și Forța Dreptei. Misiunea USR este să schimbe țara asta, nu să reciclăm figuri controversate. Pentru asta trebuia să ne batem la podium cu PSD și PNL, nu să prindem un chinuit loc 4 în opțiunile de vot ale românilor. Nu răspunde nimeni pentru dezastrul ăsta? Membrii USR – ăia care-au mai ramas – spun dezamagiți că nu e ok, oamenii pe stradă, pe conturile oficiale spun: Trezește-te, Cătălin Drulă! USR, ce faci? Nu ăsta este partidul în care am intrat în 2016, nu pentru asta am stat în stradă și mi-am luat bastoane la 10 august, m-am luptat nopți la rând în comisiile Iordache si Nicolicea, am scris proiecte de lege și am câștigat sesizări la CCR. Nu pentru asta am muncit 3 ani în Parlamentul European și am inițiat Procurorul Verde European și rezoluția pentru aderarea la Schengen, nu pentru asta le zic românilor #ia_lebanii – ca să fie liniște pentru Drulă și prietenii. Românii nu vor liniște, vor să nu mai fie hoți la putere. Și nu vor vota niciodată pe unii care vin cu foști hoți sau cu partenerii lor de mână să-i mintă că vor schimba România. USR, trezește-te!”, a mai transmis Drulă.

USR explică de ce eurodeputatul Vlad Gheorghe nu a fost lăsat să intre la Comitetul Politic

„O scurtă clarificare legată de ceea ce susține Vlad Gheorghe. Vlad a fost suspendat din partid pentru neplata cotizației. Pentru că este suspendat, nu putea vota la Comitetul Politic, prin urmare nu a fost trecut pe lista de acces. Lista a fost făcută pentru buna desfășurare a evenimentului, nimic ieșit din comun. Colegii care s-au ocupat de acces i-au comunicat politicos că nu este pe listă. Atât. Nimic mai mult. Vlad știa că nu are drept de vot și acces”, a transmis Ionuț Moșteanu, purtătorul de cuvânt al USR.

Știrea inițială

Conform sondajelor de opinie, dacă ar fi candidat în afara alianței, USR ar fi avut o șansă clară. În timp ce partidele mai mici, PMP și Forța Dreptei (partidul fostului premier Ludovic Orban) au șanse mici spre deloc pentru a trece de pragul de 5%.

În ciuda ponderii mici de voturi pe care o aduc alianței, cele două partide mici au obținut două locuri eligibile. Situate chiar foarte sus în lista candidaților. Surse din USR ne-au dezvăluit că mai mulți lideri ai partidului s-au revoltat când au văzut algoritmul. Fiind nemulțumiți că formațiunea va pierde garantat două mandate de europarlamentar, fără a câștiga nimic. La alegerile din 2019, USR a obținut 8 mandate în Parlamentul European. Acum vor obține, cu noroc, tot atât. Dar două locuri mai puțin…

Nemulțumirile sunt evidente! Pe site‐ul oficial al USR anunțul de la Iași al liderilor celor trei formațiuni politice este marcat de o ciudățenie! Comentariile au fost blocate. Un semn clar că mișcarea lui Cătălin Drulă este foarte nepopulară în partid.

Lansarea candidaților USR, PMP și Forța Dreptei

Președintele PMP Eugen Tomac va rămâne în Parlamentul European pentru că USR i-a alocat locul 3. După două nume grele din USR (Dan Barna și Vlad Voiculescu). Având în vedere numărul mic de voturi pe care îl pune la comun, PMP are asigurat un mandat pe care – dacă ar fi candidat separat – nu l-ar fi putut obține.

Forța Dreptei ar putea să prindă tot un loc, având un candidat pe poziția a șasea. În persoana fostului ministru al Muncii, Violeta Alexandru. Privind la ultimele sondaje de opinie, FD nici nu figurează sau apare cu un procent de în jurul a 1%, sub marja de eroare.

Care este calculul lui Cătălin Drulă? Cel mai probabil vizează rețeaua de aleși locali ai PMP, peste 2.000 de primari și consilieri locali, din care au “migrat” deja jumătate. Dar și resursele financiare ale partidului lui Ludovic Orban. Din punct de vedere al votului, sondajele din ultimele luni nu au înregistrat o creștere semnificativă a votului. Ultimele sondaje din anul trecut dădeau USR la 13-14 la sută. Acum, sondajul Avangarde, realizat la comanda PSD, au cifrat Dreapta Unită cu 14,1 la sută ca intenție de vot la europarlamentare.

Lista îi va cuprinde pe locuri eligibile pe: Dan Barna, Vlad Voiculescu, Eugen Tomac, Vlad Botoş, Cristina Prună, Violeta Alexandru, Radu Mihail, Corina Atanasiu. Clotilde Armand lipsește de pe listă.

Reacție dură online

“Eram cu sarmalele şi cârnaţii pe masă, aşa că poate că v-a scăpat alianţa făcută de USR cu Forţa Dreptei (Orban) şi PMP. Se numeşte Dreapta Unită şi e o tâmpenie uriaşă pe care a făcut-o Drulă împreună cu conducerea USR.

Să te aliezi cu nişte faliţi moral care nu strâng nici 2% fiecare este un pariu foarte riscant pe care îl faci cu propriul electorat. „Pariem că n-aveţi o altă variantă şi tot cu noi votaţi indiferent cu cine facem alianţă?”. Cam asta zice Drulă când apare în poză cu Tomac şi Orban.

E şi ironic cumva, că Forţa Dreptei e leşinată rău de tot dacă se bazează pe un partid care e într-o continuă scădere şi pe două partide de buzunar.

Iar calculul făcut de Drulă e oribil. Probabil că s-a gândit că va câştiga mai multe voturi decât va pierde în urma asocierii cu partidul condus ani la rând de Elena Udrea. Asta e disperarea de a aduce măcar 1-2 procente în plus. Pe care le-ar fi adus foarte simplu cu o abordare diferită în comunicare, cu păstrarea oamenilor valoroşi în partid, cu promovarea meritocraţiei în interiorul partidului.”, scrie hoinarul.ro

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: