Scandalul Planșeul Unirii. Val de reacții pe scena politică: „Mi-e greu să răspund de partea cui se află dreptatea”

Foto INQUAM_Photos_Octav_Ganea

Primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, a anunțat că retrage gardurile aduse în Piața Unirii pentru șantier. Decizia a venit după ce premierul Marcel Ciolacu, i-a cerut lui Băluță, care este și prim-vicepreședinte PSD, încetarea conflictului cu Nicușor Dan.

Scandalul dintre Capitalei Nicușor Dan și Daniel Băluță a stârnit diferite reacții în mediul politic.

Ministra Justiției, Alina Gorghiu îndeamnă la calm și dialog.

Mi-e greu să răspund de partea cui se află dreptatea. Important e că toate aceste proiecte de infrastructură, care sunt precare, să fie realizate. Trebuie reabilitat plafonul, sunt multe alte lucruri în București care trebuie făcute, indiferent că vorbim de Sectorul 4, de Sector 1, de Primăria Bucureștiului ș.a.m.d. Vorbim de doi oameni care au fost legitimați de votul bucureștenilor curând care trebuie să se așeze bărbătește, înțelept la masă, să rezolve acest diferend în mod rapid.

La rândul său Nicolae Ciucă, președintele PNL atrage atenția că bucureștenii nu trebuie să devină victime ale disputelor politice punctând că există semne de întrebare legate de dreptul de proprietate și administrare a terenului.

„PSD trebuie să-l respecte pe Primarul Capitalei și să învețe să aibă un dialog cu acesta, pentru că bucureștenii nu trebuie să devină victime ale disputelor politice. Nicușor Dan are dreptate când spune că este nevoie de o clarificare a atribuțiilor între primăriile de sector și Primăria Capitalei.
În lipsa tuturor avizelor necesare și a clarității privind responsabilitățile instituționale, Primăria Sectorului 4 nu ar fi trebuit să intervină în forță în această dimineață la Pasajul Unirii din București. Ne aflăm în această situație pentru că Primăria Sectorului 4 a încercat să rezolve cu forța o situație care necesită dialog și consens.
M-am opus Cortinei Roșii de Fier care amenință să cadă după decizia CCR, mă opun și gardurilor puse cu forța.
Respectarea legii și a procedurilor în vigoare este fundamentală pentru proiectul de reabilitare a Planșeului Unirii. Acestea trebuie urmate cu strictețe. Este important ca orice lucrare de acest fel să fie realizată legal, cu toate avizele și aprobările corespunzătoare.
De asemenea, există semne de întrebare legate de dreptul de proprietate și administrare a terenului, iar răspunsurile trebuie să le dea instituțiile statului și, eventual, instanțele judecătorești. Până la clarificarea acestor aspecte, respectarea normelor legale și a procedurilor administrative este esențială pentru siguranța și buna desfășurare a lucrărilor în București.”

Premierul Marcel Ciolacu face apel la pace, la dialog, între primarul general și Daniel Băluță și Robert Negoiță. Marcel Ciolacu a precizat, în mesajul său că în democrație nu se poate face dreptate cu buldozerul.

„Fac un apel atât la primarul Capitalei, domnul Nicușor Dan, cât și la primarul sectorului 4, domnul Daniel Băluță, să pună capăt acestei confruntări și să revină la masa dialogului. Siguranța bucureștenilor nu trebuie să fie un motiv de dispută politică. Într-o democrație consolidată, dreptatea nu se face cu buldozerul. Ci prin instituțiile statului. Iar dacă o parte este nemulțumită, atunci avem instanțe de judecată. Așa este normal”, a transmis Marcel Ciolacu.

Primarul General al Capitalei, Nicușor Dan a notat pe pagina sa de Facebook că va continua toate demersurile pentru ca documentele care atestă dreptul de proprietate al PMB să fie foarte clare.

Daniel Băluță retrage acum oamenii din amplasamentul ilegal al șantierului de la Parcul Unirii. Pentru revenirea la starea de legalitate, gardurile trebuie ridicate din teren care este proprietatea Municipiului București. Vom continua toate demersurile pentru ca documentele care atestă dreptul de proprietate al PMB să fie fără echivoc. Totodată, reafirm că voi emite ca și până acum, doar autorizații de construire în baza legii, cu toate avizele atașate.

Primarul Sectorului 4 , Daniel Băluță a retras buldozerele ca urmare a rănirii a doi angajați ai Primăriei de sector.

Sunt șocat de efectele generate de demersul legal de a pune în siguranță centrul Capitalei, care au condus, astă seară, la rănirea celor doi colegi de la Primăria Sectorului 4, loviți în timpul intervenției brutale, cu excavatoarele Primăriei Generale.
Suntem alături de colegii răniți și de familiile lor. Pentru a pune în siguranță integritatea și viața angajaților Primăriei Sector 4, dar și a echipelor care lucrează la consolidarea planșeului peste râul Dâmbovița de la Piața Unirii, am decis retragerea de îndată a tuturor. Consider că violența nu are ce căuta într-o administrație de capitală europeană.

Robert Negoiță acuză Primăria Capitalei că urmărește să blocheze tot.

Nouă ne-au scos palmierii, au lăsat în urmă niște gropi. Dacă scoteau palmierii și puneau arțar, puneau nuci, puneau corcoduși, nu știu, puneau două păpădii. Domnule, nouă nu ne plac palimierii. Nouă ne plac păpădiile și de-asta, uite, noi în loc punem păpădii. În urmă au lăsat niște gropi, n-au pus nimic. Asta e trist. Asta face primarul general, nu știe decât să demoleze, să strice. E supărat pe ce se face. Adică cred că totuși orașul ăsta trebuie să se miște. Când ești într-o structură din asta, cum să spun eu, într-o organizație din asta de tip ONG, acolo poți să vii să spui cum nu se poate face. Când ești totuși pe o funcție publică, ar trebui să arăți și cum se face.

Luni seara, primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, a anunțat că a decis retragerea echipelor de pe șantier.

Nicuşor Dan a anunţat luni seara că a emis o dispoziţie de primar general, în baza căreia Poliţia Locală a Municipiului Bucureşti împreună cu angajaţii ALPAB şi ai Administraţiei Străzilor să desfiinţeze construcţiile ilegale amplasate pe terenul administrat de PMB.

Primarul general, alături de reprezentanţi ai Poliţiei Locale a Municipiului Bucureşti, ai ALPAB şi ai Administraţiei Străzilor, s-a deplasat în Piaţa Unirii, în vederea îndepărtării gardurilor amplasate pentru lucrările de refacere a planşeului.

Cum a început scandalul

Circul a fost declanșat în noaptea de duminică spre luni, când Primăria Sectorului 4 a trimis un echipaj pe șantier, la planșeul de la Unirii, pentru demararea unor lucrări de reabilitare.

Potrivit PMB, Primăria Sectorului 4, condusă de către Daniel Băluță (PSD), a procedat ilegal; a obţinut o sumă colosală, aproape 1 miliard de lei de la Guvern pentru a consolida planşeul care susţine zona ultracentrală.

Primăria Sectorului 4 nu ar avea puse la punct toate avizele și acordurile de la Primăria Capitalei, condusă de către Nicușor Dan. În schimb, Băluță a declarat că a primit o „autorizație” de la Robert Negoiță, primarul de la Sectorul 3.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: