Partidele mici vor fragmenta votul de la alegerile de anul viitor, iar asta va afecta partidele mai mari de pe scena politică româneasă, este de părere analistul politic Cătălin Dumitru.
Invitat în emisiunea Puterea Știrilor, analistul politic a susținut, însă, că nu se așteaptă ca la alegerile din 2024 să avem „surprize atât de mari cum a fost apariția AUR la începutul său”.
„AUR a mai scăzut din lumina orbitoare”
„Am văzut că există niște anunțuri legate de mici partide care apar. Nu știu cât impact vor avea ele, dacă vor ajunge până a intra într-o instituție de genul ăsta (n.r – Parlamentul României, Parlamentul European), dar cu siguranță vor fragmenta votul și partidele mai mari vor fi afectate de aceste activități, mai ales că vor încărca foarte mult discursul politic care va fi disipat în 50.000 de locuri și atunci, într-adevăr, aceste partide mici vor impacta foarte tare discursul politic și decizia.
Din ce am văzut eu până acum, aceste partide nou apărute sunt partide de temă, își aleg câte o temă și în jurul ei se construiește. N-am văzut să fie vreun partid de lider creat mai nou. Sunt partide de temă și în funcție de tema abordată, sigur că ele iau din zona altor partide, de exemplu cazul USR. Sigur că apariția unui partid verde care vorbește despre ecologie nu îi anulează, dar oricum îi parazitează discursul despre aceeași temă. Iarăși, temele progresiste afectează, firește, partidele care s-au așezat deja pe acest pilon. Temele conservatoare pot fi, de asemenea, afectate de partide mai mici, care abordează astfel de teme. Și sigur că apariția unui partid nou întotdeauna atrage un pic de interes pe care îl poți pierde. Sigur, nu am văzut și nu mă aștept la surprize atât de mari cum a fost apariția AUR la începutul său, dar iată că acum nu mai este așa de new challenge, a mai scăzut din lumina orbitoare sau din surpriza momentelor pe care le-a făcut la alegerile parlamentare trecute”, a declarat analistul politic Cătălin Dumitru, la Puterea Știrilor.
AUR a ajuns pe locul 4
„Am văzut și eu sondaje în care AUR este pe locul 4, dar mă feresc să le comentez, pentru că sunt făcute în anumite perioade, în anumite contexte. Dar un trend există și îl vedem. Am văzut patru-cinci sondaje în ultima vreme care sunt comandate de partide diferite, deci mai greu să reprezinte toate interesul unui singur partid. Și atunci cred că da, astea-s trendurile pe care le vedem și într-adevăr, unde vorbeam despre AUR, care poate să ajungă chiar și pe locul unu, erau tot fel de teorii, nu se întâmplă chiar așa. Noi am mai văzut fenomenul acesta cu partide care s-au dus până aproape de 20% – Partidul lui Gigi Becali, Partidul lui Dan Diaconescu – au avut niște evoluții foarte rapide și spectaculoase, după care s-au temperat. Pentru că oamenii vin cu mare curiozitate și cu dorință, cu speranță, cu așteptare și după aia decelează și ei, în funcție de educație, de informația la care sunt expuși, capapacitatea acestor structuri de a și guverna”, a mai declarat analistul politic.
Noul top al partidelor din România
Potrivit unui sondaj realizat de LARICS, la comanda PNL, în perioada 11 septembrie – 25 septembrie 2023, mai mult de jumătate dintre alegătorii PNL și PSD susțin că cele două partide trebuie să candideze separat și nu pe liste comune la alegerile de anul viitor.
Concret: la întrebarea cum ar trebui să candideze la alegerile de anul viitor PSD si PNL, din totalul celor chestionați 66,3% au răspuns că ar trebui să candideze separat și doar 32,3% sunt de părere că cele două partide să candideze împreună, pe liste.
Ce spun votanții PSD și PNL
64,7% dintre votanții PSD susțin că cele două partide ar trebui să candideze separat la alegerile europarlametare
59,6% dintre votanții PNL susțin că celor două partide ar trebui să candideze separat la alegerile europarlamentare
34,9% dintre votanții PSD ar vota liste comune ale celor două partide
39,9% dintre votanții PNL ar vota liste comune ale celor două partide
42.1% din totalul celor care au zis ca PSD si PNL ar trebui sa candideze separat au explicat că cele două partide au ideologii diferite
25,7% consideră că votantii PSD sunt foarte diferiti de votanții PNL
49,7% dintre cei de acord cu o candidatură comună PSD-PNL consideră că motivația principală ar fi pentru că ne aflam într-o perioada foarte dificila si este nevoie de stabilitate
29,3% motivează că au guvernat în ultimii ani împreuna și alianța funcționeaza foarte bine.
Partidul favorit la europarlamentare și parlamentare
Dacă duminica viitoare ar avea loc alegerile pentru Parlamentul European 49,1% dintre cei intervievați au spus că vor merge la vot.
Dintre aceștia, 31,5% ar vota PSD, 22,9% ar vota PNL, 15,2% – USR, 14,6% – AUR , PMP-4,4%, UDMR -3,2%, SOS -4,7% .
La alegerile parlamentare 32,2% dintre cei care ar merge la vot ar opta pentru PSD, 23,9% ar vota cu PNL, 14,7%-USR , 14,2% cu AUR, 4,0% cu PMP , UDMR -2,9%, SOS- 4,6%.
Ciucă și Ciolacu, umăr la umăr pentru prezidențiale
La capitolul părere bună în ceea ce privește o eventuală candidatură la funcția de Președinte al României, sondajul arată astfel:
Mircea Geoană (PSD) – 31,3%
Victor Ponta (PSD) – 28%
Laura Codruța Kovesi 25,2%
Marcel Ciolacu (PSD) -22,9%
Nicolae Ciucă (PNL) -20,0%
Mircea Diaconu (AUR) – 19,7%
Gabriela Firea (PSD) – 18,7%
Eduard Hellvig (PNL) – 16,7%
Cătălin Drulă (USR) – 15,6%
George Simion (AUR) – 15,5%
Diana Șoșoacă (SOS România) – 13,1%
Sondajul este efectuat de LARICS la comanda PNL în perioada 11 septembrie – 25 septembrie 2023 pe un eșantion de 1003 cu o eroare maximă admisă a datelor este de ±3,1%, la un grad de încredere de 95%.
Metoda folosită a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat telefonic iar chestionarele au fost aplicate în toate județele României și în sectoarele Municipiului București.
Autor
-
Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News