Se cere sesizarea Inspecției Judiciare după declarațiile Președintelui Băsescu

Judecătorul Horaţius Dumbravă, membru al CSM, cere sesizarea Inspecţiei Judiciare privind afirmaţiile preşedintelui Traian Băsescu referitoare la presupuşi procurori care au acţionat la comanda unui ziarist şi afirmă că, în cazul în care se dovedesc a fi reale, se impune sesizarea DNA sau declanşarea cercetării disciplinare faţă de magistraţii respectivi.

„Supun atenţiei membrilor CSM (…) necesitatea ca, în temeiul art. 74 alin. 1 lit. g) şi h), să se sesizeze Inspecţia Judiciară pentru ca aceasta să purceadă de urgenţă la verificarea gravelor afirmaţii făcute de domnul preşedinte al României în data de 9 septembrie şi, în funcţie de aceste verificări, să întocmească şi să prezinte plenului CSM, cu maximă celeritate, un raport cu rezultatele acestor verificări. În măsura în care se dovedesc a fi reale afirmaţiile preşedintelui României, evident, se impune fie sesizarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie în ce priveşte presupuşii procurori care au acţionat la comanda unui ziarist, fie declanşarea cercetării disciplinare faţă de aceşti procurori. Ori, dacă nu sunt reale afirmaţiile domnului preşedinte, Inspecţia Judiciară să întocmească un raport privind aducerea atingerii independenţei justiţiei, a sistemului de justiţie reprezentat de parchete şi procurori prin Ministerul Public”, se arată în solicitarea transmisă miercuri de Dumbravă membrilor CSM, potrivit agerpres.

El reaminteşte că Traian Băsescu a declarat marţi, la un post de televiziune, că decizii de procurori au fost controlate de un ziarist important.

„Trebuie observat că afirmaţiile sunt făcute de la cel mai înalt nivel, Preşedinţia României, care, fără îndoială, are acces la date şi informaţii clasificate. Nu ştiu dacă organele de urmărire penală – DNA sau Ministerul Public – au fost sesizate cu privire la aceste aspecte de către domnul preşedinte al României, obligaţie de altfel prevăzută de normele procedural penale impun sesizarea organelor de urmărire penală atunci când există indicii de săvârşire a unei infracţiuni, inclusiv de către un procuror, indiferent că este vorba de un simplu cetăţean şi cu atât mai mult de către preşedintele României. Însă, fără îndoială, aceste aspecte – dacă procurori au fost controlaţi în deciziile luate în exercitarea atribuţiilor lor de serviciu de un ziarist important – afectează în mod grav şi foarte serios independenţa justiţiei’, a mai transmis Dumbravă. 

Horaţius Dumbravă subliniază că IJ trebuie să verifice dacă au existat astfel de situaţii şi, implicit, realitatea celor afirmate de preşedinte, să identifice cine sunt procurorii implicaţi, care sunt aceste decizii, despre care „ziarist important” este vorba. 

Traian Băsescu a semnalat, marţi seară, la un post de televiziune, posibile decizii de procurori controlate de un ”ziarist important”.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: