Până la începutul lunii martie va fi înființată o rețea națioanlă de 42 de de ghișee unice de informare pentru consiliere pentru renovarea locuințelor și implementarea de instalații de producere a energiei regenerabile la nivelul locuințelor, potrivit unui proiect de act normativ elaborate de Ministerul Dezvoltării. Este o obligația asumată de România, care primește 1,4 miliarde de euro, bani europeani, din care oamenii pot primi finanțare pentru reabilitarea termică a locuinței sau instalarea de panouri fotovoltaice și/sau baterii.
“Având în vedere obligațiile asumate de România în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență, (…), MDLPA ca autoritate de stat în domeniul construcțiilor, arhitecturii și eficienței energetice în clădiri propune organizarea rețelei naționale de ghișee unice de informare care acordă servicii de consiliere energetică pentru renovarea eficienței energetice și implementarea noilor instalații de producere a energiei din surse regenerabile la nivelul locuințelor”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de act normativ.
Viitoarea rețea națională de ghișee unice ar urma să apară până la 1 martie 2024, în sensul că se va înființa câte un ghișeu unic de informare și consiliere pentru renovarea energetică și implementarea noilor instalații de producere a energiei din surse regenerabile la nivelul locuințelor la Primăria Capitalei și la nivelul fiecărui Consiliu Județean.
Organizarea acesteoi rețele este o obligație asumată de România prin programul RePowerEU, parte a PNRR. Pentru celelalte autorități ale administrației publice locale, organizarea ghișeelor unice de renovare este opțională. Fiecare astfel de birou ar urma să fie deservit de câte două persoane, iar dotarea lor ar urma să se facă cu bani din PNRR, mai puțin pentru salariile celor doi angajați, care ar urma să fie redistribuiți din personalul actual al instituțiilor, nu să fie nou-angajați.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News