Se redeschide exportul românesc de ovine. Florin Barbu anunță măsuri pentru a combate pesta la animale

Foto Facebook ARCA

Trei societăți arabe intenționează să cumpere peste 180.000 de oi din piața românească. Primele vapoare vor pleca spre Orientul Mijlociu între 25 și 30 septembrie. Anunțul a fost făcut, pe Facebook, de Ciprian Palmeș, un cunoscut exportator de ovine. În același timp, crescătorii de oi din România sunt loviți din două direcții: una este pesta micilor rumegătoare, iar cea de-a doua lovitură vine din partea achizitorilor de ovine din România.

 

Foto Facebook Ciprian Palmes

 

”Primele 3 firme (arabe) de export ovine, ale României, vor începe achizițiile, după 10 septembrie! Peste 180.000 de capete, vor fi cumpărate de acestea, din piața internă! După îndeplinirea carantinei de 15 zile, primele vapoare vor pleca spre Orientul Mijlociu, în intervalul 25-30 septembrie! Din 15 octombrie și până în 15 februarie 2025, Spania iese din piața Iordaniei și a Arabiei Saudite! Cotația României scoate oieritul din faliment!”, a scris, Ciprian Palmeș.

Amintim că România se confruntă cu o criză majoră cauzată de pesta micilor rumegătoare, cu 62 de focare active ale bolii în acest moment. Criza generată de epidemie afectează semnificativ economia rurală și sectorul zootehnic al țării.

Potrivit datelor publicate de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), pesta micilor rumegătoare a dus la sacrificarea a peste 230.000 de animale în doar câteva luni.

Critici la adresa ANSVSA și solicitări de demitere

Asociația Pro Consumatori (APC) critică dur Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) pentru modul în care a gestionat această epidemie.

Aceasta acuză ANSVSA că nu a implementat suficiente măsuri de prevenție și informare a fermierilor, precum și existența unor deficiențe în planificarea și comunicarea acțiunilor necesare pentru combaterea bolii.

Conform unei hotărâri guvernamentale (H.G. nr. 1415/2009), ANSVSA funcționează ca organ de specialitate al administrației publice centrale, având obligația de a proteja sănătatea animalelor și siguranța alimentară.

În contextul actual, autoritatea este criticată pentru lipsa unei campanii naționale de informare și pentru neimplementarea unor măsuri adecvate de biosecuritate la punctele vamale, în vederea prevenirii răspândirii virusului. Ca de exemplu:

-să informeze prin campanie națională, atât populaţia României, cât şi fermierii crescători de oi, cu privire la modalitatea prin care se poate preveni infectarea animalelor din gospodăriile particulare şi ferme;
-să pună în aplicare Planul de Contingenţă, astfel încât, prin amploare şi intensitate, situaţia să nu ameninţe viaţa şi sănătatea populaţiei, a animalelor, siguranţa alimentelor, mediul înconjurător, valorile materiale şi culturale importante, creşterea oilor în România constituind o tradiţie strămoşească;
-să depună toate diligenţele pentru „restabilirea stării de normalitate fiind necesară adoptarea de măsuri şi acţiuni urgente prin alocarea de resurse suplimentare importante şi managementul unitar al forţelor şi mijloacelor implicate în combaterea bolilor.”

Prețurile scăzute cauzate de pesta micilor rumegătoare

Potrivit Green Report, pe lângă pierderile directe cauzate de boală, fermierii români se confruntă și cu prețuri foarte scăzute oferite de achizitorii de ovine, care plătesc sub 10 lei per kilogram în viu, mult sub pragul de rentabilitate de 19 lei per kilogram.

Această situație economică precară accentuează dificultățile fermierilor.

„Pesta micilor rumegătoare este cea mai dură lecție de economie aplicată fermierului român cu ajutorul cozilor de topor din România! Cine scapă de pesta micilor rumegătoare, NU scapă de MAFIE!”, reacționează Asociația Pro Consumatori (APC).

Tot Green Report arată că achizitorii de ovine din România care în zonele neafectate de pesta micilor rumegătoare, oferă la unison un preț de achiziție de sub 10 lei per kg în viu, mult sub prețul sub care crescătorii de oi,  înregistrează profit, adică cel de 19 lei per kg în viu! „Să fie vorba de o înțelegere între aceștia?”, întreabă Green Report.

Ce face ministrul Barbu

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a vorbit despre focarele de pestă din zonele Timișoara și Constanța-Tulcea și a anunțat un ordin de ministru astfel încât 30 de zile să nu se mai facă mișcare între ferme de animale, decât pentru export.

Ce spun fermierii crescători de animale
 Aproape 14.000 de oi au fost omorâte în Timiș din cauza pestei. După protestele ciobanilor și fermierilor, oile și caprele din zonele afectate de pesta micilor rumegătoare, vor fi sacrificate, numai după o reevaluare atentă.

Pentru început, decizia a fost luată în Timiș însă este de așteptat să creeze un precedent și în alte județe. Autoritățile încearcă acum să salveze animalele care nu au avut contact direct, cu cele bolnave. Județele cu probleme sunt Timiș, Constanța, Tulcea și Ialomița.

Cifrele Institutului Național de Statistică arată că Timișul este județul din România cu cel mai mare număr de oi. La sfârșitul anului 2023, în Timiș erau înregistrate 632.456 de oi. Pe locul doi se află Sibiul, cu 510.819 capete, iar pe trei – Brașov, cu 469.669 de ovine.

De ce nu vaccinăm? Cum a ajuns virusul în România?

Specialiștii spun că testele folosite la detectarea PPR nu pot diferenția între o reacție imună la vaccinare sau o infecție reală. Pe scurt, conform testelor nu poți ști dacă animalul este infectat sau vaccinat. Ori în momentul în care nu poți diferenția între o infecție naturală și o vaccinare, statutul de țară indemnă PPR nu va fi recuperat niciodată.

Sunt studii care sugerează că fauna nu ar fi de neglijat în transmiterea bolii, în condițiile în care virusul nu supraviețuiește mai mult de câteva zile în mediul înconjurător.

Săptămâna viitoare, reprezentanți ai exportatorilor și ai statului român vor merge în Maroc, Iordania și Arabia Saudită pentru a convinge principalele state arabe care cumpără de la noi că în România piața este sigură.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: