Se schimbă regulile la ITP. Şoferii români care trebuie să facă ITP la maşină de două ori pe an

volan şofer
Sursa foto: Freepik

O anumită categorie de şoferi români va avea obligaţia să facă ITP la maşini de două ori pe an, după ce preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea.

Şeful statului a promulgat marţi legea privind aprobarea Ordonanţei Guvernului 3/2024 pentru modificarea unor acte normative din domeniul transportului rutier.

Prin această lege, sunt exceptate de la obligaţia de a efectua inspecţia tehnică periodică vehiculele lente, respectiv maşinile a căror viteză maximă constructivă este de până la 25 km/h.

Actul normativ are ca obiect de reglementare clarificarea unor aspecte privind efectuarea inspecţiei tehnice periodice a vehiculelor înmatriculate sau înregistrate în România, atestarea profesională a personalului de specialitate din domeniul transporturilor rutiere, precum şi corelarea unor dispoziţii privind încheierea şi executarea contractului de transport pentru transporturile naţionale.

Sunt exceptate de la obligaţia de a efectua inspecţia tehnică periodică vehiculele lente, respectiv vehiculele a căror viteză maximă constructivă este de până la 25 km/h sau vehiculele lente, vehiculele cu şenile, tramvaiele şi vehiculele cu tracţiune animală.

În schimb, este stabilită efectuarea la şase luni, adică de două ori pe an, a inspecţiei tehnice periodice (ITP) a tuturor autovehiculelor care desfăşoară activitatea de Rent Car, atât autovehiculelor utilizate pentru transportul în regim de închiriere, cât şi autovehiculelor utilizate pentru serviciul de închiriere.

De asemenea, legea promulgată de preşedintele Klaus Iohannis clarifică şi unele dispoziţii care reglementează examinarea persoanelor care intenţionează obţinerea atestării iniţiale pentru conducători auto transport persoane sau transport marfă.

Inspecția tehnică periodică (ITP) este obligatorie pentru toți șoferii. Aceasta are rolul de a garanta că vehiculul este sigur pentru circulație și de a reduce riscul de accidente.

Defectele ascunse pot periclita siguranța și pot duce la pierderea dreptului de a conduce.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: