Sebastian Burduja propune DIGITALIZAREA completă a serviciilor publice: Un calculator nu ia șpagă

Sursa foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Sebastian Burduja, candidatul PNL la funcția de primar general al Capitalei, a subliniat, marți, in cadrul unui interviu cu Ion Cristoiu, importanța digitalizării serviciilor publice în București. El a prezentat o serie de inițiative menite să îmbunătățească transparența și eficiența administrației locale.

În primul rând, trebuie să digitalizăm documentele legate de urbanism, de la certificatul de urbanism până la autorizarea de construire. În Oradea, de exemplu, poți obține un certificat de urbanism în 48 de ore, totul online. Primăria Bucureștiului ar trebui să adopte un model similar, asemenea celui din Boston, unde serviciile sunt accesibile și transparente,” a explicat Burduja.

O altă propunere a fost transparentizarea activității primarului.

Tot ce înseamnă dispoziții de primar, contracte, inclusiv pe zona asta de știți când cerem un act de la primărie. Lucrul ăsta ar trebui să fie transparent și în momentul în care jurnalizezi evenimentele astea nu mai pot interveni telefoane, relații… Ele intră într-o ordine și ies în aceeași ordine. Deci, un calculator nu ia șpagă”, a subliniat Burduja.

Candidatul PNL la funcția de primar general al Capitalei a discutat și despre importanța implementării unui Plan Urbanistic General (PUG) dinamic.

Acesta ar fi primul PUG digitalizat cu date spațiale în spate și de fapt ultimul PUG pe care Bucureștiul îl va mai face, pentru că se va adapta după aceea pe datele din teren, de la furnizorii de utilități, rețele. Atunci eu când cer un certificat de urbanism sau aviz, PUG-ul dinamic îmi spune clar: bun, aici este zonă verde, n-ai cum să construiești. Toate lucrurile astea devin mult mai transparente și mai corecte. E sfârșitul acestor rechini imobiliari când ai un PUG dinamic bine făcut,” a declarat Burduja.

El a menționat și inițiative digitale din alte capitale europene care l-au impresionat, precum pubelele inteligente din Barcelona și semaforizarea inteligentă.

Pubelele inteligente sunt dotate cu senzori care indică nivelul de umplere, optimizând astfel traseele de colectare. În București, semaforizarea inteligentă este implementată doar pe axa nord-sud și în doar 150 de intersecții, dintr-un total de 800. Din 2012 până în 2024 nu s-a făcut nimic pentru a extinde acest sistem,” a concluzionat Burduja.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: