Intr-un moment in care guvernul condus de Ilie Bolojan anunta un val de masuri economice radicale – de la taieri de salarii si sporuri in sectorul public, la eliminarea sinecurilor, majorarea TVA si restructurarea aparatului administrativ –, societatea romaneasca se afla din nou in fata unui test de echilibru intre necesitatea reformelor si riscurile sociale ale austeritatii. Pentru a intelege mai bine logica acestor masuri, posibilele consecinte economice si politice, dar si cum vor reactiona actorii sociali si politici in fata acestor decizii ne-am adresat cu cateva intrebari sociologului Sebastian Lazaroiu, fost consilier prezidential in mandatul lui Traian Basescu si un observator atent al situatiei politice din Romania.
Domnule Lazaroiu, Ilie Bolojan pare decis sa taie in carne vie sinecurile si sa reseteze intreaga structura a statului roman. Credeti ca va reusi acest lucru sau va fi invins, intr-o buna traditie mioritica, de „sistem”?
Sebastian Lazaroiu: N-as paria pe o reusita totala a reformei initiate de acest guvern. Rezultatul ar putea fi o serie de succese partiale, de etapa, sau chiar un esec. Principalul motiv este acela ca nici premierul Bolojan, nici presedintele Dan nu au luat inca puterea in stat. Ce vedem acum e doar o iluzie de inceput. Sistemul – intelegand prin asta elitele partidelor traditionale si clientela lor plus o parte din angajatii sistemului de forta (magistrati, servicii, armata, politie, inclusiv rezervisti si pensionari) plus sindicatele – face temenele pentru a cistiga timp. E o atitudine inselatoare. As da doar exemplul sefilor de companii care se intrec in a renunta voluntar la 10-20% din venituri, desi noi stim ca problema companiilor nu e acolo. Acum, in subteran, are loc regruparea. Se strang bugete pentru presa, sunt scoase la inaintare cateva voci protestatare. Evident, partea vulnerabila a coalitiei e PSD si o buna parte din PNL (pe care Bolojan, deocamdata, nu il controleaza). Ei sunt cei care pot dinamita actuala guvernare sau, intr-un caz mai putin radical, cei care pot indulci reformele. Din aceasta reforma sunt multi care pierd. E firesc sa incerce sa-si reduca la minim pierderile.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News