Seceta face ravagii în România. Se arată cu degetul către toți miniștrii de la Agricultură: „E jale!”

Foto: Radio Romania

Seceta excesivă produce pagube în toate sectoarele agricole. De la cultivatorii de porumb, de floarea soarelui, până la crescătorii de animale. Efectele se vor vedea, rapid, și în prețul alimentelor. 

Foto Dimitrie Musca facebook

Arădeanul Dimitrie Muscă, unul dintre cei mai cunoscuți fermieri din țară, a vorbit, pentru PS News, despre dezastrul pe care fenomenul secetos îl lasă în urmă, în acest an agricol. Dacă în alți ani, România producea porumb chiar și înaintea Franței, acum, abia să ne asigurăm consumul intern.

„Noi nu mai avem zootehnie, deci animale puține. Reușim să le hrănim cu recolta puțină de anul acesta”, a subliniat fermierul.

Fenomenul de evapo-transpirație este mult mai mare decât fenomenul de absorbție a apei din pământ

Suntem la 39° C, de mai mult de o săptămână. Acum ne bucurăm pentru că se pare că de miercuri începe să scadă temperatura. Mai avem, azi și mâine, spre 39-40° și începe să scadă și vineri vom avea și 5l de ploaie.

Porumbul a început să se usuce și la noi, dar bineînțeles că nu la fel cu ceea ce este în țară. Fenomenul acesta de evapo-transpirație este mult mai mare decât fenomenul de absorbție a apei din pământ. Asta se întâmplă la ora actuală și este un dezechilibru pentru plantă.

Am mai avut temperaturi mai înalte, dar nu atât de mult. Da, n-avem ce face. Noi am avut porumburile deosebit de frumoase. Speram ca sub nicio formă să să cădem sub 12t la hectar. Acuma nu mai știu ce este.

Vom pierde locul fruntaș la producția de porumb. Toate țările, irigă, numai noi nu facem nimic

Au fost situații când am fost și înaintea francezilor, ca producători de porumb, dar acum, de departe, nu. Acuma-i jale, pentru că toate țările astea, irigă, numai noi nu facem nimic și nici nu se poate, într-o țară în care în fiecare an sau la un an jumate, schimbi un ministru… îl doare în cot, el se uită la ce pică.

Putem asigura consumul intern de porumb

Putem asigura în condițiile acestea, pentru că, gândiți-vă: nu mai avem zootehnie și în condițiile în care importăm 85% din carnea de porc și  80% din carnea de vită importăm lapte, importăm de toate… nu mai avem consumator. Noi importăm mâncare gata făcută, importăm și pâine gata congelată, etc., iar grâul și porumbul ne ajung.

Proiectele de a dezvolta, sistemul de irigații, pot fi puse și în practică?

Sunt minciuni frumoase, dar cred că, din ceea ce am văzut acum, nimeni nu mai crede chestia asta.

Am văzut și zilele trecute, pentru 200m, nu poate să ia apă din Dunăre. Pentru 2km, nu poate să-i pună o stație ș.a.m.d.

Sunt incompetenți, cei care ar trebui să se ocupe de treaba asta. La noi, birocrația este în floare”, este opinia fermierului din Arad.

Cele mai afectate zone

În cultura de porumb neirigat, conținutul de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm va fi în limite scăzute și deosebit de scăzute, adică secetă pedologică moderată, puternică și extremă, în regiunile Maramureș, Oltenia, Muntenia și Dobrogea, potrivit jurnalului TVR Info.

Sunt probleme și în cea mai mare parte a Moldovei, Banatului și Crișanei, precum și local în centrul și sudul Transilvaniei vor fi afectate de această secetă pedologică severă. Aceste condiții vor continua să pună presiune pe producția agricolă din aceste zone, afectând negativ randamentul culturilor de porumb.

Rezerva de apă din sol va prezenta totuși valori satisfăcătoare și chiar apropiate de optim pe suprafețe agricole extinse din Transilvania. Acolo se pare că este cel mai bine din țară. De asemenea, astfel de valori bune se vor înregistra local în vestul, nordul, nord-vestul, centrul și sudul Moldovei, precum și izolat în nordul și sudul Crișanei și nord-estul Banatului.

Aceste condiții de umiditate în parametri normali o să favorizeze dezvoltarea normală a culturilor agricole din aceste zone, contribuind la o creștere stabilă a plantelor și la o recoltă mai bună comparativ cu regiunile afectate de secetă severă.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: