Secretarul american de stat consideră încheiată epoca post-Război Rece

Antony Blinken
Antony Blinken. News.ro

Secretarul american de stat consideră că epoca post-Război Rece s-a încheiat odată cu invazia rusă în Ucraina. Antony Blinken spune că SUA urmăresc exercitarea rolului lor de lider în această perioadă cu „modestie” pentru a câştiga „încrederea” altor ţări, consemnează EFE, citată de Agerpres.

Afirmația a fost făcută miercuri, într-o dezbatere la Universitatea Johns Hopkins.

Șeful diplomaţiei americane a spus că invazia rusă în Ucraina este „cea mai mare ameninţare la adresa ordinii internaţionale” după anii de „stabilitate geopolitică” ce au urmat încheierii Războiului Rece.

Blinken a acuzat şi China că este „cea mai mare provocare pe termen lung” pentru că şi-a construit o „putere economică, diplomatică, militară şi tehnologică” menită să schimbe ordinea internaţională către „o lume mai autoritară„.

„Suntem într-un punct de inflexiune: o epocă s-a terminat şi o alta începe. Deciziile pe care le luăm acum vor marca viitorul în următoarele decenii„, a mai spus Blinken, conform adevarul.ro.

Secretarul american de stat a susţinut că Statele Unite urmăresc exercitarea rolului lor de lider în această perioadă cu „modestie”, pentru că Washingtonul are nevoie să câştige „încrederea” altor ţări.

„Recunoaştem că leadership-ul începe cu ascultarea şi înţelegerea problemelor celorlalţi pentru a putea găsi puncte în comun„, a sesizat şeful diplomaţiei americane.

Antony Blinken a pledat pentru o diplomaţie cu „geometrie variabilă”, prin care să se caute alianţe precise în vederea soluţionării unor probleme concrete, în locul configurării unor mari blocuri ideologice.

Deşi ţările democratice sunt prioritare pentru Administraţia preşedintelui american Joe Biden, Washingtonul „este hotărât să colaboreze cu orice ţară, inclusiv cu cele cu care are divergenţe pe teme importante, dar cu condiţia ca acestea să dorească soluţionarea unor probleme comune„, cum ar fi schimbările climatice, insecuritatea alimentară sau crizele provocate de migraţie, a detaliat secretarul american de stat.

SUA „au o poziţie în lume semnificativ mai puternică”

Șeful diplomaţiei americane a enunţat ca obiective ale SUA consolidarea NATO şi a relaţiilor cu UE, cu India, cu ţările africane, cu cele din zonele Asia-Pacific şi Orientul Mijlociu, inclusiv cu Arabia Saudită.

Antony Blinken a mai susţinut că în prezent Statele Unite „au o poziţie în lume semnificativ mai puternică faţă de acum doi şi jumătate”, când la Casa Albă era Donald Trump. Mai mult, el s-a declarat „convins” că atunci când istoricii vor vorbi despre această epocă vor spune că Statele Unite au acţionat în mod „decisiv, strategic şi modest” pentru a „aşeza bazele unei lumi mai libere şi prospere”.

Autor

  • Adrian Pavel

    Adrian Pavel, redactor PS News. Cu o experienţă de peste 10 ani în presă, Adrian Pavel se descrie ca fiind un împătimit al noutăţilor, practic dependent de ştiri. Încearcă de fiecare dată să fie la curent cu tot ceea ce se întâmplă în ţară şi în străinătate şi să ofere cele mai calde informaţii cititorilor. Este adeptul zicalei „Nimeni nu e sărac cu duhul, e doar mai puţin informat”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL