Şedinţă comună a guvernelor României şi Italiei. Ciolacu va avea convorbiri cu Meloni şi Papa Francisc

Sursa foto: Facebook / Marcel Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu va efectua, în perioada 14-15 februarie 2024, o vizită de lucru la Roma, unde va participa la cea de-a treia şedinţă comună a Guvernelor României şi Italiei, organizată la 13 ani după precedentul summit interguvernamental, potrivit unui comunicat al Guvernului din 13 februarie.

În acest context, premierul Marcel Ciolacu va avea mai multe întrevederi la nivel înalt cu oficiali italieni şi se va întâlni cu reprezentanţi ai comunităţii de români din Italia,

Astfel, premierul Ciolacu va avea convorbiri cu prim-ministrul Republicii Italiene, Georgia Meloni, şi va participa la întrevederea în plenul celor două delegaţii oficiale şi la ceremonia de semnare a unor documente bilaterale sectoriale.

Programul vizitei va include şi o întrevedere cu primarul oraşului Roma, Roberto Gualtieri.

Conform comunicatului, o componentă importantă a vizitei este cea economică, context în care mai mulţi membri ai delegaţiei vor participa la Forumul Economic româno-italian.

„Organizarea celui de-al treilea Summit Interguvernamental este o dovadă a caracterului strategic şi privilegiat al relaţiei bilaterale dintre România şi Italia şi reflectă potenţialul extraordinar pe care îl vom dezvolta împreună, în beneficiul statelor şi cetăţenilor noştri. Românii formează o comunitate puternică în Italia, iar italienii reprezintă cea mai mare comunitate de antreprenori din România, fapt ce întăreşte colaborarea noastră specială. Italia este între cei mai importanţi parteneri economici ai României, iar organizarea Forumului Economic axat pe domenii precum IT&C, energie, industria prelucrătoare şi mecanică, infrastructură, industria agro-alimentară este încă un prilej excelent pentru creşterea cooperării noastre economice”, a afirmat premierul Ciolacu, citat în comunicat.

În cadrul vizitei, prim-ministrul Marcel Ciolacu va fi primit în audienţă şi de Sanctitatea Sa Papa Francisc, la Vatican.

Din delegaţia guvernamentală care-l va însoţi pe şeful Guvernului în Italia fac parte vicepremierul Marian Neacşu, ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, şi ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Radu Oprea.

La rândul său, ambasadoarea României în Republica Italiană, Gabriela Dancău, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, la 13 februarie 2024, că şedinţa comună a guvernelor României şi Italiei, din 14-15 februarie, reprezintă cadrul optim pentru a oferi un impuls relaţiei bilaterale, care este una specială, bazată pe importante legături istorice, culturale şi umane.

Una dintre principale teme ale şedinţei comune de guvern este consolidarea cooperării economice, în acest scop urmând a fi semnată Declaraţia Comună de Dezvoltare a Parteneriatului Strategic Consolidat româno-italian, menită să impulsioneze domenii sectoriale strategice precum energia, industria agroalimentară, digitalizarea, securitatea cibernetică, infrastructura critică, dar şi o serie de domenii de impact imediat pentru cetăţeni, inclusiv în ceea ce priveşte sprijinul acordat comunităţilor formate din cetăţeni români în Italia şi din cetăţeni italieni în România, mai arată ambasadoarea Gabriela Dancău.

Mecanismul şedinţelor comune de guvern sau interguvernamentale între România şi Republica Italiană a fost instituit ca urmare a parteneriatul strategic cu Republica Italiană, semnat de miniştrii de externe ai celor două ţări la 17 aprilie 1997, la Roma, şi ridicat la nivel de Parteneriat Strategic Consolidat, la 9 ianuarie 2008, conform mae.ro.

Prima şedinţă de guvern comună între cele două state s-a desfăşurat în octombrie 2008, la Roma, delegaţia României fiind condusă atunci de premierul Călin Popescu Tăriceanu, cu acea ocazie stabilindu-se ca următoarea întâlnire de acest gen să fie organizată la Bucureşti. În context, reprezentanţii celor două state au decis să-şi ”intensifice eforturile comune în vederea combaterii criminalităţii şi a adoptării unor măsuri corespunzătoare împotriva celor care comit infracţiuni”.

Cea de-a doua şedinţă comună de guvern între România şi Italia a avut loc la 30 mai 2011, la Bucureşti, conform mae.ro. Premierul Emil Boc şi preşedintele Consiliului de Miniştri al Italiei, Silvio Berlusconi, au condus, la Palatul Victoria, cel de-al doilea summit interguvernamental româno-italian. „Am abordat cu premierul Berlusconi problema eliminării restricţiilor pentru muncitorii români care sunt în Italia. Sperăm ca în perioada următoare să fie eliminate ultimele restricţii care vizează cetăţenii români care lucrează în Italia, astfel încât cetăţenii români să beneficieze de aceleaşi drepturi de care beneficiază şi ceilalţi cetăţeni europeni”, a spus Boc, într-o declaraţie comună susţinută alături de Berlusconi, la finalul reuniunii. Premierul român a menţionat că în acest moment piaţa forţei de muncă din Italia este restricţionată în proporţie de 40%. La reuniunea interguvernamentală, din partea română au participat miniştrii Transporturilor, Anca Boagiu, Turismului şi Dezvoltării Regionale, Elena Udrea, Justiţiei, Cătălin Predoiu, Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, Economiei, Ion Ariton, Comunicaţiilor, Valerian Vreme, Afacerilor Externe, Teodor Baconschi. Din partea italiană, la reuniune au participat miniştrii Justiţiei, Angelino Alfano, Internelor, Roberto Maroni, Economiei şi Finanţelor, Paolo Romani, Externelor, Franco Frattini, scrie Agerpres.

Conform mae.ro, relaţiile bilaterale România-Republica Italiană sunt caracterizate de contacte politice frecvente şi variate la nivel de preşedinte, premier, ministru de externe şi miniştri de resort, întrevederile având loc inclusiv la nivel european şi în context multilateral.

Vizite în Italia la nivel de preşedinte (vizită de stat) au avut loc în 2008, 2011, 2015, 2018, iar la nivel de prim-ministru au avut loc vizite în anii 2009, 2012, 2014. Vizite la nivel de ministru al afacerilor externe în Italia au avut loc în anii 2010, 2012, 2014, 2016, 2021.

Vizite în România la nivel de preşedinte au avut loc în 2011 şi 2016, iar la nivel de prim-ministru în 2011 şi 2018. În privinţa vizitelor în România la nivel de ministru al afacerilor externe, acestea au avut loc în anii 2011, 2014, 2015, 2016, 2018, 2022, mai scrie mae.ro..

Italia este al doilea partener comercial al României, a doua piaţă de destinaţie a exporturilor româneşti şi a doua ţară de origine a importurilor în ţara noastră. În cursul anului trecut s-a înregistrat un nivel record al comerţului bilateral de peste 20 de miliarde de euro, cea mai mare valoare înregistrată în istoria schimburilor bilaterale. În anul 2023, Italia s-a clasat pe locul 6 în topul investitorilor străini în România. Peste 70% din capitalul social al firmelor italiene este investit în companii româneşti din industrie şi sectorul energiei, se arată într-un comunicat al Guvernului din 2 februarie 2024.

Autor

  • Adrian Pavel

    Adrian Pavel, redactor PS News. Cu o experienţă de peste 10 ani în presă, Adrian Pavel se descrie ca fiind un împătimit al noutăţilor, practic dependent de ştiri. Încearcă de fiecare dată să fie la curent cu tot ceea ce se întâmplă în ţară şi în străinătate şi să ofere cele mai calde informaţii cititorilor. Este adeptul zicalei „Nimeni nu e sărac cu duhul, e doar mai puţin informat”.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: