UPDATE VIDEO Ședință de Guvern: Mesajul premierului pentru greviştii din Educaţie: Trebuie să finalizăm anul şcolar

Nicolae Ciucă/ captura video Facebook
Sursă foto: Facebook / captura video

UPDATE ORA 10:50

Premierul Nicolae Ciucă le-a cerut, joi, în cadrul şedinţei de Guvern, profesorilor şi personalului nedidactic aflaţi în grevă de peste două săptămâni să reia lucrul, făcând un „apel la rațiuni și încredere” pentru a finaliza anul şcolar.

„Educația și sănătatea sunt priorități ale actualei coaliții. Tot ceea ce am discutat şi asumat a fost concretizat printr-o serie de documente care au reglementat atât solicitările salariale, cât și cele care vizează investițiile în educație, în infrastructura din educație. Am înţeles această suspiciune care s-a acumulat şi care este îndreptăţită, dar în momentul de faţă au avut un partener âat se poate de onest şi angajat să rezolve problemele.

Azi pentru a oferi garanții suplimentare, vom aprobă un Memorandum cu elementele de referință legate de prevederile salariale pentru debutantii din educație, în grila de salarizare. Trebuie finalizat anul școlar. Nu e vorba doar de relația dintre membri sindicatelor şși Guvern, ci e vorba de impactul și consecințele acestor decizii asupra milioane de copii, părinți”, a declarat Ciucă.

Premierul a precizat că speră ca greva să se încheie curând astfel încât milioane de elevi să nu aibă de suferit.

„Am stabilit cu domnul Ciolacu să ne asumăm împreună, ca lideri PSD și PNL, să semnăm un angajament politic pentru a oferi acele garanții prin care în final să determinăm profesorii să reia procesul de învățământ. Odată ce va fi publicat în Monitorul Oficial, dascălii vor înțelege seriozitatea demersului și vor reveni la catedră.

„Toate categoriile profesionale, sănătate și celelalte instituții, inclusiv apărare, ordine publică și siguranță națională vor fi beneficiarii acestei aplicări a legii 153. Am luat decizia pentru a putea crea premisele astfel încât pe baza discuțiilor la Ministerul Muncii să finalizăm noua lege a salarizării și în începutul sesiunii parlamentare să o putem aproba și să fie aplicată din 2024. Prin această OUG toate categoriile profesionale vor beneficia de închiderea prevederilor legii 153”.

„Tot pentru sănătate azi luăm decizia prin care România va derula proiectele de construire de unități spitalicești noi, modernizare a celor existente, dotare și utilare cu echipamente moderne, 6 miliarde euro sunt alocate acestui program”, a mai adăugat premierul. 

Ştire iniţială

Guvernul va aproba, în şedinţa de joi, un memorandum având ca temă adoptarea unor principii generale în vederea îmbunătăţirii statutului personalului didactic, didactic auxiliar şi nedidactic din sistemul naţional de învăţământ şi valorizarea carierei didactice.

În memoradum se arată, între altele, ca măsură propusă: „Prioritizarea dialogului între Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale şi reprezentanţii federaţiilor sindicale din învăţământ cu privire la grila de salarizare din familia ocupaţională subsecventă, ce va fi cuprinsă în viitoare Lege a salarizării. Noua lege va avea la bază principiul potrivit căruia salariul de bază al profesorului debutant/ asistentului universitar va fi stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie, utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2023”.

O altă măsură menţionată în document are în vedere „stabilirea unei prevederi în contractul colectiv de muncă la nivel de sector ‘învăţământ preuniversitar’, prin care pe perioada concediului de odihnă, precum şi pentru zilele de concediu plătit, personalul din învăţământ va avea dreptul la o indemnizaţie de concediu calculată în raport cu numărul zilelor de concediu înmulţite cu media zilnică a salariului de bază şi a sporurilor/ indemnizaţiilor de care beneficiază, potrivit legii, corespunzător fiecărei luni calendaristice în care se efectuează concediu de odihnă”.

Guvernul va aproba şi un memorandum având ca temă poziţia României referitoare la crearea unui Secretariat permanent care să gestioneze Spaţiul European al Învăţământului Superior (Procesul Bologna).

Va fi aprobat şi un proiect de hotărâre având ca scop suplimentarea numărului de locuri alocat pentru învăţământul superior militar în anul universitar 2023-2024, în limitele impuse de acreditările naţionale şi capacitatea de şcolarizare a instituţiilor de învăţământ superior, pentru a forma personal calificat necesar încadrării structurilor militare.

În cadrul şedinţei va fi aprobat şi un proiect de ordonanţă de urgenţă privind unele măsuri pentru implementarea proiectelor de infrastructură publică de sănătate cu finanţare din fonduri externe nerambursabile în cadrul Programului Sănătate şi din împrumuturi contractate cu Instituţiile Financiare Internaţionale.

„Prezenta ordonanţă de urgenţă reglementează măsurile necesare implementării proiectelor de infrastructură publică de sănătate cu finanţare din fonduri externe nerambursabile în cadrul Programului Sănătate şi din împrumuturi contractate cu Instituţiile Financiare Internaţionale, prin stabilirea unui cadrul necesar pentru metodologia şi criteriile de selecţie pentru proiectele de investiţii publice pentru care urmează a se încheia contracte de finanţare în conformitate cu regulile de finanţare stabilite prin Ghidurile Solicitantului de către Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Sănătate”, se arată în nota de fundamentare.

Guvernul va analiza şi un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru completarea articolului I din OUG nr. 168/2022 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.

Printr-o hotărâre, Executivul va decide cu privire la alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2023, pentru unele unităţi administrativ-teritoriale.

Prin proiectul de act normativ se propune alocarea sumei de 16.700.000 de lei din Fondul de rezervă bugetară locale ale unor unităţi administrativ – teritoriale din mai multe judeţe pentru asigurarea finanţării pentru unele categorii de cheltuieli de strictă necesitate precum cheltuieli de funcţionare (salarii, iluminat public şi întreţinerea acestuia, salubritate etc.), sentinţe, cofinanţarea proiectelor, corecţii financiare, cheltuieli de capital, cât şi alte cheltuieli neprevăzute.

În şedinţa de guvern va fi adoptat şi un proiect de lege pentru aderarea Consiliului Superior al Magistraturii la Reţeaua Francofonă a Consiliilor Judiciare (RFCMJ) şi pentru aprobarea plăţii cotizaţiei anuale la aceasta.

Totodată, Executivul va aproba, prin hotărâre, constituirea, organizarea şi funcţionarea Comitetului interministerial pentru finanţarea proiectelor/cheltuielilor care sunt destinate protejării mediului înconjurător şi combaterii schimbărilor climatice, precum şi a celor din domeniul social şi de dezvoltare durabilă.

Autor

  • Adrian Pavel

    Adrian Pavel, redactor PS News. Cu o experienţă de peste 10 ani în presă, Adrian Pavel se descrie ca fiind un împătimit al noutăţilor, practic dependent de ştiri. Încearcă de fiecare dată să fie la curent cu tot ceea ce se întâmplă în ţară şi în străinătate şi să ofere cele mai calde informaţii cititorilor. Este adeptul zicalei „Nimeni nu e sărac cu duhul, e doar mai puţin informat”.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: