UPDATE Decizii anunțate în ședința de Guvern. Ciolacu îl somează pe Boloș

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

UPDATE 12:00

Premierul Marcel Ciolacu a subliniat în ședința de Guvern că OUG de reducere a cheltuielilor bugetare trebuie finalizată rapid și i-a adresat un mesaj în acest sens ministrului Finanțelor, Marcel Boloș. Premierul a subliniat că „indiferent de orice presiune”, „nu va ceda la această provocare.”

„Îl rog pe Marcel Boloș să finalizăm rapid OUG de reducere a cheltuielilor bugetare. Avem nevoie de un proiect echilibrat și clar, prin care să demarăm prima reforma profundă a administrației de stat. Domnule ministru, indiferent de orice presiune, eu nu voi ceda la această provocare. E nevoie de un stat mai suplu, e esențial să reducem costuri și să comasăm instituții care se calcă pe picioare.

Trebuie să facem asta chiar de la 1 septembrie, nu de anul viitor și, mai ales, nu după alegeri. Abia după ce avem acest proiect care să lanseze o reforma ireversibilă a statului, putem avansa și cu cel de-al doilea proiect al consolidării fiscale, pentru a construi un sistem mai corect și mai echitabil pentru români”, a declarat Marcel Ciolacu.

UPDATE 11:55 Ciolacu: „Finalizăm rapid ordonanţa de urgenţă de reducere a cheltuielilor bugetare”

Marcel Ciolacu a declarat, joi, la începutul şedinţei de Guvern, că un proiect aflat în primă lectură se referă la accelerarea absorbţiei de fonduri europene din exerciţiul financiar 2021 – 2027.

 

„Alt proiect important vine de la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, este azi în primă lectură. Se referă la accelerarea absorbţiei de fonduri din exerciţiul 2021 – 2027. Sunt fonduri care pot veni în România încă din acest an. Estimarea domnului ministru Câciu este că astfel putem solicita Comisiei anul acesta, plăţi de minimum 500 de milioane de euro. Sunt bani care se adaugă deja celor circa 750 de milioane de euro primite de către România pe exerciţiul financiar 2021 – 2027”, a precizat Ciolacu.

El a mai anunţat că trebuie finalizată rapid ordonanţa de urgenţă de reducere a cheltuielilor bugetare.

UPDATE 11:30 Ciolacu, despre modificările necesare în CNAS

Premierul Marcel Colacu anunţă, joi, că săptămâna viitoare se va convoca Parlamentul în sesiune extraordinară pentru a modifica Legea pensiilor speciale în acord cu obiecţiile CCR.

Premierul, la începutul ședinței de joi de la Guvern, i-a cerut ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, să gândească „schimbări profunde” la Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

„Vă solicit să începem să facem schimbări profunde şi la nivelul Casei de Asigurări de Sănătate”, i-a cerut premierul ministrului Rafila.

Marcel Ciolacu crede că „este nevoie de o structură nouă şi, mai ales de un nou mod de lucru, bazat pe eficienţă şi responsabilitate faţă de banii contribuabililor”.

UPDATE 11:20 Ciolacu, despre reducerea preţurilor la alimentele de bază: Va duce rapid inflaţia la o singură cifră

Premierul Marcel Ciolacu afirmă,joi, că a văzut preţuri reduse şi cu 50% la alimentele de bază în unele magazine, măsură care protejează puterea de cumpărare a oamenilor, dar, mai important, va duce rapid inflaţia la o singură cifră.

”Mă bucură faptul că marile lanţuri de magazine au început să aplice, din 1 august, reducerea preţurilor la alimentele de bază. Este o soluţie vitală pentru protejarea puterii de cumpărare a românilor şi am văzut deja preţuri reduse şi cu 35 – 50% la unele produse”, a afirmat, joi, premierul, conform news.ro.

Acesta crede că ”această măsură începe deja să ajute concret milioane de oameni, şi, mai ales, această măsură va duce rapid inflaţia la o singură cifră”. ”Sper chiar de luna viitoare”, a adăugat premierul.

––

Guvernul va aproba în şedinţa de joi, printr-un proiect de lege, contractul de finanţare cu Banca Europeană de Investiţii în valoare de 600 milioane de euro pentru susţinerea proiectului Autostrăzii A7 Ploieşti – Paşcani.

Este vorba despre o cofinanţare aferentă Mecanismului de redresare şi rezilienţă.

Contractul a fost semnat la Bucureşti la 12 iunie 2023 şi la Luxemburg la 14 iunie 2023 şi se estimează că proiectul se va finaliza în 2025.

Data finală de disponibilizare a împrumutului este de până la 48 de luni de la data semnării contractului de finanţare.

„Obiectivul principal al proiectului este reprezentat de construcţia unei autostrăzi cu o lungime de 319 km, profil 2×2 benzi de circulaţie, între Ploieşti şi Paşcani. Pentru facilitarea implementării, proiectul a fost divizat în 4 secţiuni, după cum urmează: Ploieşti – Buzău, cu o lungime de 63,25 km; Buzău – Focşani, cu o lungime de 82,44 km; Focşani – Bacău, cu o lungime de 95,9 km; Bacău – Paşcani, cu o lungime de 77,39 km”, se arată în expunerea de motive a proiectului.

În şedinţa Cabinetului Ciolacu de joi urmează să fie aprobat şi un proiect de ordonanţă pentru completarea Legii nr. 182/2000 privind protejarea patrimoniului cultural naţional mobil, astfel încât să se permită organizarea de expoziţii în străinătate sau realizarea de proiecte culturale internaţionale de către instituţiile muzeale aflate în subordinea Ministerului Culturii.

Guvernul va dezbate în primă lectură şi un proiect de ordonanţă pentru stabilirea unor măsuri bugetare privind utilizarea contribuţiei de solidaritate instituită prin OUG nr. 186/2022 referitoare la unele măsuri de punere în aplicare a Regulamentului (UE) 2022/1854 al Consiliului din 6 octombrie 2022 privind o intervenţie de urgenţă pentru abordarea problemei preţurilor ridicate la energie.

Printr-o hotărâre, Executivul va aproba Programul pentru şcoli al României în perioada 2023 – 2029 şi va stabili bugetul pentru implementarea acestuia în anul şcolar 2023 – 2024.

Pe agenda şedinţei de Guvern figurează şi un proiect de hotărâre privind darea în administrarea Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul MAI, pentru constituirea ca stoc de urgenţă medicală, a unor bunuri mobile ce fac obiectul unei donaţii făcute statului român de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Este vorba despre 228 de echipamente individuale de protecţie, 20 de tărgi transport pacienţi şi 106 defibrilatoare.

Pe agendă, se mai află un memorandum privind ordonatorii principali de credite ai bugetului de stat ale căror cheltuieli vor fi prezentate în Strategia fiscal-bugetară pentru perioada 2024 – 2026.

În cadrul reuniunii guvernamentale va mai fi discutat un proiect de hotărâre referitor la înfiinţarea Registrului Naţional de Cancer.

Autor

  • Adrian Pavel

    Adrian Pavel, redactor PS News. Cu o experienţă de peste 10 ani în presă, Adrian Pavel se descrie ca fiind un împătimit al noutăţilor, practic dependent de ştiri. Încearcă de fiecare dată să fie la curent cu tot ceea ce se întâmplă în ţară şi în străinătate şi să ofere cele mai calde informaţii cititorilor. Este adeptul zicalei „Nimeni nu e sărac cu duhul, e doar mai puţin informat”.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: