UPDATE S-a încheiat ședința coaliției. Ce s-a decis

Foto: INQUAM Photos George Calin

UPDATE 22:00

Liderii coaliţiei au stabilit o nouă întâlnire, pentru luni, după ce nu au ajuns la un acord privind candidatul la Primaria Capitalei. Se conturează însă varianta unui candidat comun, au precizat sursele politice.

În privinţa primăriile de sector, PSD şi PNL va susţine la toate cele şase sectoare candidaţi comuni.


UPDATE 19:55

Potrivit unor surse din coaliție, citate de Euronews.ro, PSD și PNL au decis să aibă candidați comuni la sectoarele 1, 2 și 5. Sebastian Burduja ar putea să fie candidatul la sectorul 1, Rareș Hopincă, la sector 2 și un alt membru PSD la sector 5.

În privinţa candidaturii pentru Primăria Capitalei, coaliţia încă discută, la această oră, variantele de lucru, fie candidaturi separate, PSD şi PNL, fie o candidatură comună, în acest caz fiind posibilă intrarea în cursă a unui independent susţinut de ambele formaţiuni.

Nicolae Ciucă a avansat deja numele lui Ionuţ Lupescu, iar dinspre PSD este vehiculat numele lui Cătălin Cîrstoiu, managerul Spitalului Universitar.

UPDATE 19:00

Sunt tensiuni la ședința coaliției. Vasile Dîncu, Sebastian Burduja și alți câțiva liberali au plecat.

UPDATE 18:15 

A început ședința coaliției.

Liderii coaliției PSD - PNL / sursa: PS News
Liderii coaliției PSD – PNL / sursa: PS News

Știrea inițială 
Coaliţia de guvernare va decide joi după-amiază, într-o şedinţă, cu privire la subiectul candidaturii comune la Primăria Capitalei, a afirmat prim-ministrul Marcel Ciolacu.

Premierul a precizat, înainte de şedinţa de Guvern, pentru presa prezentă la Palatul Victoria, că în cazul în care liderii coaliţiei vor stabili ca PSD şi PNL să meargă cu candidaţi separaţi la alegerile locale pentru funcţia de primar general al Capitalei, atunci PSD o va susţine pe Gabriela Firea, iar PNL pe Sebastian Burduja. Ciolacu a subliniat că în cazul în care decizia va fi un candidat comun, atunci acesta va fi o altă persoană susţinută de PSD şi PNL.

Totodată, premierul a punctat că PSD nu-l susţine pe Cristian Popescu Piedone pentru funcţia de primar general şi, din discuţiile avute cu liderul liberalilor, Nicolae Ciucă, nici PNL nu va susţine o astfel de candidatură.

Nici PNL nu îl susține pe Piedone

PNL nu ar putea să susțină niciodată o candidatură a lui Cristian Popescu Piedone la Primăria Capitală, a declarat miercuri Ionuț Stroe, purtător de cuvânt al PNL. Invitat în studioul Puterea Știrilor, Stroe a declarat că, în opinia sa, Piedone „nu are ce căuta în administraţie”. Liberalul a evitat, însă, să vorbească de rezultatele sondajelor interne pentru Primăria Capitalei.

„Toate partidele lucrează cu cifre, lucrează cu sociologi, pentru că, în mod evident, trebuie să știi care este vocea poporului, cum se exprimă, care le sunt problemele, interesele, care sunt oamenii apreciați de electorat și evident că pe aceștia trebuie să-i promovezi. Cifrele, vă dați seama, nu vi le pot confirma, pentru că sunt mai multe sondaje, sunt mai multe variante.

Piedone este un tip extrem de popular, dar e un tip care, din punctul meu de vedere, n-are ce să caute în zona de administrație, atâta timp cât a fost implicat în foarte multe scandaluri, a cărui probitate și morală e îndoielnică… și din punct de vedere al profesionalismului, există mari lacune în activitatea sa și nu cred că ar putea vreodată să fie soluție pentru această coaliție PNL-PSD sau cel puțin pentru PNL. N-am să mă refer la cota lui publică, dar vă pot spune următorul lucru: cu siguranță nu putem să susținem o asemenea candidatură niciodată”, a declarat Ionuț Stroe, în direct la Puterea Știrilor.

Varianta „aproape finală” pentru Primăria Capitalei

 

Coaliția PSD-PNL nu a ajuns la un numitor comun privind un candidat unic la Primăria Capitalei. Surse politice au explicat pentru PS News că, în urma sondajelor făcute de cele două partide „toate variantele au revenit pe masă”, implicit ipoteza ca fiecare partid să susțină un candidat propriu în lupta cu Nicușor Dan.

„Este aproape varianta finală în acest moment, candidaturi proprii, Sebastian Burduja și Gabriela Firea. La PNL este exclusă susținerea lui Piedone – chiar dacă stă cel mai bine în sondaje”, au declarat surse politice pentru PS News.

Semnalul că partidele ar tinde să meargă pe această variantă l-au dat marți și lideri ai celor două partide. Prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan și purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romașcanu, au confirmat, astfel, că liderii PNL și PSD au cam ajuns la concluzia că vor merge separat la Primăria Capitalei.

PNL i-a testat pe Sebastian Burduja (președintele interimar al organizației București, care și-a anunțat deja candidatura) și pe Ionuț Lupescu, fotbalist din „generația de aur”, care a făcut parte din conducerea FIFA și UEFA, despre care Nicolae Ciucă are o părere foarte bună.

PSD i-a introdus în sondaje (două la număr) pe Gabriela Firea, Daniel Băluță, primarul Sectorului 4, și pe Cristian Popescu Piedone.

Ambele partide l-au inclus în sondaje și pe Nicușor Dan, actualul primar general al Bucureștiului.

Potrivit surselor citate, cel mai bine în sondaje se plasează Popescu Piedone, cu un scor de 39%, în timp ce Gabriela Firea ar fi cotată cu 22%.

Din partea liberalilor, Sebastian Burduja ar fi situat la 17%, iar Ionuț Lupescu ar avea 28%.

Se prefigurează o luptă-n patru pentru București

 

Una din cele mai importante funcții este cea de primar al Capitalei, adică a doua cea mai votată demnitate publică după președintele României. Iar în acest an, la cum arată tabloul celor care tânjesc la scaunul de primar, lupta se prefigurează între cel puțin patru candidați cu potențial de a strânge un număr însemnat de voturi: Nicușor Dan, Sebastian Burduja, Gabriela Firea și Cristian Popescu Piedone.

De menționat că alegerile locale sunt într-un sigur tur de scrutin. Situația pare destul de complicată și este puțin probabil ca în coaliție să se ia o decizie într-un termen scurt.

De altfel, ar mai fi timp – potrivit ordonanței de urgență care prevede comasarea alegerilor și care a fost deja adoptată în guvern, listele candidaților pentru alegerile locale trebuie depuse până la finalul lunii aprilie. Campania electorală începe în data de 10 mai.

Sociologul Alfred Bulai susține că într-o luptă cu mai mulți candidați, divizarea votului are loc mai ales pe zona de centru dreapta, acolo unde vor fi doi candidați cu notorietate și cu posibilitatea de a aduna voturi, Nicușor Dan și Sebastian Burduja.

În acest context, șansele sunt să se divizeze voturile pe zona dreaptă. Nicușor Dan acolo a avut probleme în a aduna voturile și în 2016. Referitor la Burduja, nu știu cât de susținut va fi de electoratul de dreapta și ce voturi va strânge de la electoratul PNL. Va fi un meci strâns, pentru că și doamna Firea e departe de performanța din 2016, dar e singură pe culoarul ei. Nicușor Dan nu pare să aibă candidați complicați, pentru că nu are pe cineva spectaculos, un om foarte cunoscut din PNL. Singurul contracandidat care îi pune probleme e Firea“, a afirmat Bulai.

Autor

  • Marinela Anghelus

    Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: