Şedinţă extraordinară CGMB: Ce proiect este pe ordinea de zi

CGMB
Sursa foto: Inquam / Alberto Grosescu

Consilierii generali ai Capitalei se întrunesc în şedinţă marţi, de la ora 13.00, având un singur proiect pe ordinea de zi.

Acesta vizează promovarea energiei regenerabile şi a eficienţei energetice, respins în şedinţa CGMB din 29 iunie.

Proiectul „Întărirea capacităţii PMB în domeniul eficienţei energetice şi energiei regenerabile” ar urma să fie finanţat din Mecanismul financiar norvegian 2014-2021, informează agerpres.ro.

Proiectul va avea o valoare totală de un milion de lei, din care valoarea nerambursabilă totală este de 902.000 lei. Valoarea totală a proiectului pentru Municipiul Bucureşti, în calitate de lider de parteneriat, este de 511.000 lei. PMB va avea o contribuţie proprie de 159.000 de lei.

Proiectul ar urma să fie implementat în parteneriat cu Academia de Studii Economice şi SINTEF Energi AS, un institut de cercetare non-profit din grupul SINTEF, cea mai mare organizaţie independentă de cercetare din Scandinavia, cu aproximativ 2.000 de angajaţi.

În referatul de aprobare este invocat un studiu realizat de platforma aerlive.ro, care arată că „aerul respirat de bucureşteni este printre cele mai poluate” din Europa. Astfel, Bucureştiul este a treia cea mai poluată capitală europeană, în clasamentul poluării cu particule în suspensie PM10. În ceea ce priveşte poluarea cu dioxid de azot, în perioada 2018 – 2020, Capitala a înregistrat cele mai mari concentraţii în aer din Europa.

Potrivit informaţiilor statistice, factorii care contribuie major la poluarea aerului din Bucureşti sunt: transportul rutier (lider detaşat, care contribuie direct şi indirect cu mai mult de 60% la poluarea aerului), producerea de energie electrică în centrale electrotermice (circa 15%), activităţile industriale (circa 10%), activităţile de ardere din sectorul rezidenţial (5%), gestionarea deşeurilor (2%), şantierele (2%), alte categorii de surse de poluare (2%).

Datele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii arată că unul din nouă decese este cauzat de poluarea aerului. Copiii şi persoanele vârstnice sunt cei mai expuşi şi afectaţi de acest tip de poluare – copiii respiră o cantitate mai mare de aer până la opt ani, timp în care plămânii lor sunt în formare, iar persoanele vârstnice dezvoltă mult mai uşor probleme legate de sistemul respirator din cauza precarităţii sistemului imunitar.

În referatul de aprobare este subliniată importanţa unor acţiuni de diseminare a cunoştinţelor privitoare la energia regenerabilă, eficienţa energetică, în sensul informării publicului larg. Este vizată, de asemenea, stimularea mediului de afaceri în creşterea investiţiilor în procese şi tehnologii verzi.

Un alt obiectiv este creşterea gradului de cunoştinţe şi a competenţelor pentru angajaţii PMB în ceea ce priveşte accesarea investiţiilor în energia regenerabilă, eficienţa energetică şi securitatea energetică. Este vizată, de asemenea, creşterea capacităţii administrative privind acordarea de asistenţă asociaţiilor de locuinţe/blocuri, pentru a face proprietarii şi deţinătorii de locuinţe să devină mai conştienţi de beneficiile energiei regenerabile şi de eficientizare energetică – renovare capitală, instalarea panourilor fotovoltaice pe acoperişuri.

Autor

  • Adrian Pavel

    Adrian Pavel, redactor PS News. Cu o experienţă de peste 10 ani în presă, Adrian Pavel se descrie ca fiind un împătimit al noutăţilor, practic dependent de ştiri. Încearcă de fiecare dată să fie la curent cu tot ceea ce se întâmplă în ţară şi în străinătate şi să ofere cele mai calde informaţii cititorilor. Este adeptul zicalei „Nimeni nu e sărac cu duhul, e doar mai puţin informat”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: