Șefa FMI cere Europei o integrare mai mare, afirmând că economia sa seamănă cu ”un supermarket de idei” pentru SUA

Sursă foto: europa.eu

Șefa Fondului Monetar Internațional (FMI), Kristalina Georgieva, a cerut Europei să atingă întregul potențial al prețuitei sale piețe unice, deplângând o situație care face ca regiunea să pară ”un supermarket de idei” pentru SUA, relatează CNBC.

Directoarea generală a FMI, Kristalina Georgieva, a spus că performanța economică a Europei se întărește și că inflația este în mod clar pe o traiectorie descendentă.

Pe lângă faptul că FMI observă o creștere a consumului, Georgieva a spus că reducerile așteptate ale ratelor dobânzilor de către Banca Centrală Europeană vor ajuta probabil investițiile în zona euro și vor stimula performanța economică a blocului de 20 de membri.

”Venim cu această veste relativ bună și cu un avertisment: nu există timp de pierdut pentru ca zona euro să se concentreze pe productivitate. Asta înseamnă două lucruri. Primul, să atingă întregul potențial al pieței unice. Nu este încă acolo. Vrem să vedem mai multă flexibilitate pe piața muncii în Europa, vrem să vedem o integrare mai profundă a piețelor financiare, vrem să vedem uniunea bancară, uniunea capitalului în vigoare. Și doi, vrem să vedem mult mai multă atenție acordată inovației, investind în [cercetare și dezvoltare], făcând posibil ca afaceri bazate pe inovație în Europa să se materializeze în Europa. În acest moment, Europa arată ca un supermarket de idei pentru Statele Unite”, a spus Georgieva.

Ea a spus că ”O mare parte din ceea ce se inventează aici ajunge să fie viabil din punct de vedere comercial și la scară acolo și când te uiți la obstacolul principal? Cele 27 de țări care nu sunt încă integrate într-o singură piață.”

Piața unică a Uniunii Europene urmărește să garanteze circulația nerestricționată a mărfurilor, capitalului, serviciilor și forței de muncă pe întreg teritoriul. Înființată în urmă cu mai bine de 30 de ani, piața unică este concepută pentru a permite cetățenilor UE să trăiască și să lucreze în întreaga UE și să ofere consumatorilor o gamă mai largă de servicii și produse de înaltă calitate.

FMI consideră că o integrare mai profundă a pieței unice ar putea contribui la stimularea în continuare a creșterii economice a regiunii.

În aprilie, FMI a estimat că reducerea cu 10% a barierelor rămase în calea pieței unice de bunuri și servicii ar putea crește producția europeană cu până la 7 puncte procentuale pe termen lung.

”Zona euro se concentrează acum pe întrebări critice pentru viitor. Printre acestea, numărul unu, cum să creșteți productivitatea la egalitate cu concurenții, în special cu SUA”, a spus Georgieva.

Șefa FMI a reconfirmat perspectivele de creștere ale zonei euro, spunând că blocul este pe cale să înregistreze o rată de creștere economică de 0,8% în 2024, comparativ cu 0,4% în 2023 – și de 1,5% anul viitor.

Citește mai mult AICI

Citește mai mult AICI

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: