Skip to content
Politică

Șeful Academiei, un patron de presă și un nume greu din BNR, pe lista informatorilor Securității DOCUMENT

lcd.juanfutbol.com

Noul președinte al Academiei Române, un patron de presă și un nume greu din Banca Națională a României (BNR) apar pe o nouă listă a informatorilor Securității.

Mai precis, peste două sute de nume conține prima listă a colaboratorilor aflați în legătura UM 0225, unitatea din cadrul Departamentului Securităţii Statului (DSS) care se ocupa de urmărirea emigraţiei româneşti. Unele sunt cunoscute publicului larg și active în spațiul public, cum ar fi Ioan Aurel Pop (actualul șef al Academiei Române), ziaristul Cornel Nistorescu (proprietarul ziarului Cotidianul), sociologul Dorel Abraham și Adrian Vasilescu (consultant de strategie în BNR), relatează Revista 22.

În februarie 1985, generalul-locotenet Aristotel Stamatoiu, şeful Centrului de Informaţii Externe (CIE, continuatorul DIE),  a emis un ordin prin care le cerea tuturor unităţilor subordonate  să-şi actualizeze situaţia surselor aflate în legătură şi să transmită datele lor complete către UM 0503 (Cartoteca CIE). Drept urmare, la 13.05.1985, UM 0225, unitatea care se ocupa de urmărirea emigraţiei româneşti, a întocmit un tabel conţinând numele colaboratorilor pe care îi avea în legătură la acea dată, tabel pe care l-a înaintat conform ordinului către UM 0503. Așa-numita  „Brigadă  Antiemigrație” se ocupa cu „contracararea acţiunilor ostile RSR desfăşurate de centrele de propagandă din străinătate”. Mai pe românește, această entitate urmărea diaspora română, inițiind nu de puține ori acțiuni de poliție politică împotriva disidenților.

Printre cele 200 de persoane menționate pe respectiva listă se află figuri sonore ale intelectualităţii româneşti: istorici (Ioan Aurel Pop, Dan Berindei, Ioan Chiper, Radu Constantinescu), sociologi (Dorel Abraham, Ştefan Costea), ziarişti (Cornel Nistorescu, Adrian Vasilescu, Mihai Pelin), filologi (Ştefan Cazimir, Ion Coja, Ion Deaconescu), medici (Petre Ciobanu, Constantin Gorgos) etc.

Publicația citată amintește că Ioan-Aurel Pop (n. 01.01.1955, Sîntioara, jud. Cluj) s-a remarcat în ultimii ani și în afara sferei universitare, prin câteva episoade controversate, de exemplu cel în care s-a declarat împotriva verdictului de plagiat dat lui Victor Ponta de către CNATDCU în 2012, prin prezența (negată ulterior după reacțiile virulente ale socității civile) pe lista celor 45 de rectori care îl susțineau pe Valentin Popa pentru funcția de ministru al Educației și printr-o ieșire ostilă la adresa generației tinere din România, pe care a caracterizat-o ca fiind alcătuită din „oamenii lipsiți de cultură generală și de orizont artistic, oamenii capabili să rezolve doar probleme limitate, oamenii care nu mai au capacitatea să compare și să ia decizii în cunoștință de cauză alcătuiesc generația «Google», generația «Facebook», generația «SMS» sau toate la un loc!”

Despre Cornel Nistorescu (n. 15.12.1948, Tarmoș / Turmaș, județul Hunedoara), Ion Cristoiu afirma în februarie 2011 că ar fi fost „plătit de DIE (Direcția de Informații Externe – n.r.) să scrie articole înainte de 1989”.

În ceea ce-l privește pe Adrian Vasilescu (n. 23.06.1936, Fălești, Republica Moldova), cel care i-a fost consilier guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, și-a făcut debutul ziaristic în anul 1962 în „Scânteia Tineretului”. În 2015, într-un articol intitulat „Cine vrea să îmi închidă gura!”, Vasilescu afirma că a „lămurit acuzațiile din presă” (cele din anul 2006 – n.r.) că ar fi fost turnător la Securitate. În martie 2017, când ziarul „România Liberă” prezenta documente provenite din arhiva CNSAS şi din care rezultau legăturile lui Isărescu (cu numele de cod „Manole”) cu UM 0195 (Contrinformaţiile CIE) , consilierul guvernatorului BNR l-a apărat public, afirmând că „Mugur Isărescu a scris în calitate de cercetător la Institutul de Economie Mondială, un institut care este o instituție neconvențională. Acolo se făceau lucruri pe care nu puteai să le faci în altă parte. Apare numele «Manole» pentru că toți de acolo aveau câte un pseudonim”.

Găsiți AICI mai multe figuri proeminente ale vieții publice, precum și fotocopii ale documentelor Securității.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *