Șeful ANPC îi acuză pe primarii de la malul mării că tolerează „cașcarabetizarea” litoralului românesc

Invitat la Puterea Știrilor, Horia Constantinescu, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, a vorbit despre situația în care se regăsește litoralul românesc, precum și despre descoperirile făcute de inspectorii ANPC. Astfel, Horia Constantinescu a declarat că „anumite decizii trebuie luate cu fermitate”, șeful ANPC susținând că este nevoie de „demolarea construcțiilor ilegale, evaluarea tuturor dughenelor, a funcțiunii acestora și o evaluare mult mai strictă a autorităților”. Șeful ANPC i-a acuzat pe primarii localităților de la malul mării că nu-și fac treaba și tolerează „cașcarabetizarea” litoralului românesc.

PS News: Deși se vorbește de foarte mult timp despre cât de jalnic și neîngrijit arată Costineștiul, ministrul Turismului din România a aflat abia în acest weekend despre situația de pe litoral. Foarte surprins, domnul Daniel Cadariu a declarat că ia în calcul chiar să retragă statutul de stațiune Costineștiului. Știm că inspectorii ANPC au făcut verificări pe litoralul românesc chiar înainte de 1 mai. Ce nereguli s-au găsit și cum arată, de fapt, litoralul românesc?

Horia Contantinescu: Vreau să încep prin a preciza că domnul ministru al Turismului a fost pe litoral în urmă cu mai mult timp. Noi am solicitat reprezentanților Ministerului Turismului, reprezentanților Autorității Naționale Sanitare Veterinare și colegilor din Inspectoratul de Stat în Construcții să desfășurăm o acțiune, pe care am numit-o sugestiv ”La pas pe litoral”. Surpinzător, ministrul Turismului a descoperit doar această stațiune, în condițiile în care încă din 2017, în calitate de comisar șef-adjunct la nivelul județului Constanța, atrăgeam atenția că foarte multele cașcarabete și dughene distrug imaginea turismului românesc pe litoral. Mă bucur că, iată, la doar 6 ani de atunci, redescoperim același lucru.

În opinia noastră și a celor împreună cu care am luat-o la pas pe litoral, neregulile sunt multe în fiecare dintre stațiuni. Nu înțeleg cum Costineștiul a atras mai tare atenția. Suntem în situația în care ar trebui să ne asumăm că  anumite decizii ar trebui luate cu fermitate. De exemplu, demolarea construcțiilor ilegale, evaluarea tuturor dughenelor și a funcțiunilor acestora, să le autorizăm și aici mă refer la toate autoritățile ce pot lua măsuri  în evaluarea mult mai strictă a fiecăreia dintre situațiile prezentate de către operatorii economici.

Eu cred că ar trebui demarat un control pe întreg litoralul. Filmam și transmiteam în mediul online situația din tabăra Năvodari, de exemplu. La nivel de Vama Veche, în imediata vecinătate a plajei, se află o salbă de dughene similare cu cele din Costinești. În stațiunile arondate Mangaliei, lucrurile reprezintă o formă antagonică de turism. Lângă dughene găsești construcții de milioane de euro și am tot repetat-o în mediul online. Primăria din Mangalia nu a considerat necesară participarea la acțiunea noastră. Toate lucrurile sunt în regulă acolo. Noi vom verifica acest aspect încă de la demararea sezonului, undeva la data de 15 iunie.

Cred că întreg litoralul arată într-un mod cel puțin discutabil. Nu vreau să se creadă în continuare că eu sunt spiridușul care distruge litoralul românesc. Realitatea este acolo. În Mamaia, zona Cazinoului, construcțiile dărăpănate au fost semnalate primarului în funcție de mine la momentul când colaboram cu acesta, fiind colegi în primăria Constanța. Impuneam atunci niște reguli clare, atât timp cât ai un act normativ valabil pentru fiecare primărie. Fațadele și clădirile, în general, nu ar trebui să afecteze din punct de vedere urbanistic și din punct de vedere al impactului vizual toată activitatea turistică a localității respective. Mă întreb cum primăria emite autorizații de funcționare în continuare unor construcții aflate în situația mult discutabilă la nivelul aspectului.

PS News: Vreau să revin la declarația ministrului Turismului. Daniel Cadariu spune că ia în calcul, într-o situație extremă, chiar să retragă Costineștiului statutul de stațiune. Este o soluție?

Horia Constantinescu: Eu aș retrage statutul de primar celui care ar trebui să ia măsuri. Cu toate că și această situație este menționată într-un act normativ legat de cum trebuie gospodărite localitățile privind cine aplică amenzi și pentru ce aplică amenzi, era undeva prin Ministerul Dezvoltării, actul normativ respectiv nu s-a mai aplicat. Iată că acest lucru a permis unor administratori de localitate să se erijeze în a fi și promotorii turismului din zona respectivă. Ori aceștia nu au nici măcar calificarea să întrețină orașul, darămite să-l dezvolte din perspectivă turistică. În schimb, construcțiile la care face referire domnul ministru sunt realizate cu acordul celor de la Biroul de Turism pentru Tineret (BTT) și nu mă refer la conducerea actuală de când se află în coordonarea Ministerului Familiei, ci mă refer la conducerea așezată și înscăunată acolo cu mult înainte. Acolo îl avem, de exemplu, director pe soțul doamnei senator USR Anca Dragu, fiind cel care a dat acordul să se construiască cașcarabete și dughene pe spațiile verzi. Ne-am întâlnit zilele trecute în Costinești și spunea că spațiile verzi nu aduc bani la bugetul unei societăți în derivă financiară ca cea pe care o conduce și că de aceea a ales să le distrugă, pentru a mai aduce o brumă de bani. De ce ar arăta o stațiune turistică la nivel internațional și cu un aspect plăcut, când noi putem să o ducem către o țară mult mai mare cum este Pakistanul sau, de ce nu, India. Toate lucrurile acestea sunt vizibile primăriei din Costinești. Aceasta înțeleg că nu numai că nu a procedat la sancționare, dar a mai și emis autorizații de construire.

PS News: Pe mine mă surprinde foarte mult și uimirea ministrului Turismului care a aflat, în cele din urmă, că avem litoral românesc și că arată așa cum arată.

Horia Constantinescu: Vă rog să căutați în presă să vedeți că vorbeam de descașcarabetizarea litoralului, după cum am numit-o sugestiv, repet, prin 2017, cu filmări și poze de la nivelul de atunci al orașului Eforie, de exemplu. Acolo lucrurile s-au îmbunătățit, în sensul că au început să dispară, nu să apară altele noi, nu că au dispărut toate, dar măcar au început să dispară. Salba de stațiuni a orașului Mangalia este zona contradicțiilor. Repet, la acest moment și acolo se construiește și pe terenurile de minigolf. Eu cred că este undeva în înțelepciunea modern-populară românească ideea inoculată că e păcat să ai un parc fără un bloc. Atunci, normal că unde vezi un petic de verde dai autorizație de P+10 și lucrurile ajung în zona aceasta, dar dacă tot faci investiții de milioane de euro ce nu sunt în atenția altor autorități cu sarcină în acest domeniu, măcar încearcă să nu așezi lângă ele dughene.

PS News: Spuneam la începutul acestei emisiuni că inspectorii ANPC au fost înainte de 1 mai și au verificat litoralul românesc. Care este stațiunea în care s-au descoperit cele mai multe nereguli?

Horia Constantinescu: N-aș putea spune, pentru că vorbim despre suprafețe la distanțe foarte mari una de cealaltă, în sensul că, la nivelul orașului Năvodari, de exemplu, faleza este de zece ori mai mare decât cea din Costinești.

PS News: Atunci cele mai grave unde au fost descoperite?

Horia Constantinescu: Dughenele sunt cele mai grave. Atât din punct de vedere al funcțiunii, pentru că vara se vând alimente, se procesează, se gătesc alimente lângă restaurante în care autoritățile de control arată că au exigențe și își desfășoară activitatea solicitând operatorului economic respectarea unei întregi liste de exigențe. Dar iată că în fața restaurantului unde se gătesc clătite, de exemplu, acolo nu mai trebuie respectat nimic, cu toate acestea având aviz și de funcționare, având și aviz sanitar-veterinar. Toate lucrurile par desprinse dintr-o piesă de teatru stupidă, cu un decor stupid, în administrarea unor oameni care ar avea foarte multe de învățat despre ceea ce înseamnă turism. Pare că este facultativ turismul pentru primarii de pe litoral, există o timiditate a ultimilor ani de a scăpa de construcțiile ilegale, emit tot felul de documente ce ulterior sunt contestate și cumva își mai plimbă lucrurile pentru câțiva ani. Între timp, litoralul românesc doar cu ocazia festivalurilor mai are turiști. Să nu ne îmbătăm cu apă rece că turiștii români și-au dorit să-și petreacă vacanța pe litoral. Să privim realitatea în față. Cei care au venit pe litoral în număr atât de mare, 40.000 în Costinești și mulți în zona de nord a litoralului au venit pentru festivaluri și pentru a se distra la cluburi, nu pentru a-și petrece timpul liber într-o stațiune și a se plimba pe faleză.

PS News: Am văzut că numărul românilor care aleg să meargă pe litoralul românesc scade de la an la an.

Horia Constantinescu: Și are creștere în momentul în care se aglomerează de persoane ce nu-și permit o deplasare în străinătate, cu toate că dacă ajungem și la acest capitol, putem vorbi de niște prețuri, din nou, cel puțin discutabile în raport cu media prețurilor din România. Lângă un hotel de 5 stele cu tarif în sute de euro pe noapte în anumite zone de pe litoral, ai și 3-4 hoteluri în care nu s-a mai investit de foarte mult timp. Invit Ministerul Turismului să luăm la pas hotelurile cu clasificare prea mare în opinia noastră. Noi am și notificat de-a lungul timpului în vederea retragerii clasificării pentru mai multe stabilimente, dar nu au fost luate în calcul. Înțeleg că nici dânșii nu stau foarte bine la capitolul personal, dar dacă luăm în discuție ordinul prin care se acordă clasificări structurilor de primire turistică, vom vedea că multe dintre acestea nu mai respectă o brumă de exigențe. La un moment dat am și închis 3 hoteluri în stațiunea Eforie Nord, cred că undeva prin 2018, cu toate că acestea mai aveau 3-4 stele, dar căzătoare toate. Le-am închis, au fost renovate și s-au întors pe piață. Suntem în situația în care cred eu că unora le place doar să fie vizibili în sensul constatării problemelor. Eu i-aș invita să luăm și măsuri. Pregătim un raport în urma acțiunii acesteia pe care îl vom înainta Guvernului. Cred că se impune așezarea la masă dacă vrem să mai scăpăm ceva din litoralul acesta. Noi putem să ne așezăm pe locul 1 în fața Pakistanului ca zone jenante pentru turism. Este o tentativă de sinucidere dacă alegi să mănânci pește preparat în condițiile acestea.

PS News: Mă gândesc că nici prețurile nu sunt așa mici.

Horia Constantinescu: Nu știu cum sunt prețurile. Există acte normative și sunt convins că există hotărâri de consiliu local la nivelul fiecărei primării. La Constanța știu că am lucrat acolo un an de zile. Din păcate, acolo avem pe mama tarabelor, o doamnă care autorizează operatorii economici după ureche. Nu și-au dorit un regulament de autorizare adus la zi, adus în anii pe care îi trăim. Eu cred că ar trebui prin act normativ stabilite condițiile de autorizare la nivelul fiecărei stațiuni turistice, pentru că altfel permanent va fi la latitudinea deținătorilor de spații, care de cele mai multe ori au o oarecare legătură cu administrația piblică locală. Una dintre construcțiile jenante din Costinești este a vice-primarului, altele din aceeași categorie ale fiului fostului vice-primar. Deci lucrurile cumva sunt într-o horă a neputinței așezate. De aceea nu-și doresc recalibrarea întregii activități a localității, pentru că tulbură niște ape proprii.

Ministrul Turismului, surprins de cât de rău arată litoralul românesc

Ministrul Turismului, Daniel Cadariu, a afirmat că staţiunea Costineşti „arată foarte rău” şi a susținut că dacă lucrurile nu se vor îndrepta, ca variantă extremă, va lua în calcul propunerea ca acestei localităţi să îi fie ridicat statutul de staţiune. „Sunt multe locuri în staţiune care reprezintă pur şi simplu pericol public: bucăţi din faţade care stau să cadă, sunt şi structuri care din punctul meu de vedere sunt în pericol de a se prăbuşi, pe aleea principală sunt nenumărate spaţii de comerţ, dar şi de alimentaţie publică construite de-a valma, de-a lungul timpului… stai şi te întrebi cum au funcţionat şi cum funcţionează, celelalte instituţii cum au putut să accepte: şi ANPC-ul, şi ISU, şi Direcţia Sanitar Veterinară cum au putut să accepte aşa ceva?”, a afirmat ministrul.

Întrebat, în emisiunea Insider Politic, la Prima Tv,  de ce arată dezolant staţiunea Costineşti, cândva una dintre cele mai apreciate de pe litoralul românesc, ministrul Turismului, Daniel Cadariu, a admis că staţiunea „arată foarte rău” şi a răspuns că aceasta este „excepţia nedorită”, explicând că la finalul lunii martie a fost în staţiunile de la mare şi în celelalte lucrurile „arată bine spre foarte bine”.

„Mai mult ca sigur, acolo oamenii au fost concentraţi doar pentru a obţine beneficii economice şi mai puţin pentru a face investiţii, astfel nu s-ar explica modul în care arată în momentul de faţă această staţiune de renume a litoralului românesc”, adaugă Cadariu.

Sunt multe locuri în staţiune care reprezintă pur şi simplu pericol public: bucăţi din faţade care stau să cadă, sunt şi structuri care din punctul meu de vedere sunt în pericol de a se prăbuşi, pe aleea principală sunt nenumărate spaţii de comerţ dar şi de alimentaţie publică construite de-a valma, de-a lungul timpului… stai şi te întrebi cum au funcţionat şi cum funcţionează, celelalte instituţii cum au putut să accepte: şi ANPC-ul, şi ISU, şi Direcţia Sanitar Veterinară cum au putut să accepte aşa ceva?”, a afirmat ministrul.

Autor: Mădălina Robu

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL