Dosar de europarlamentar: exilatul Mihai Tudose, trimis de PSD din nou la Strasbourg

Mihai Tudose, sursa foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu
Sursa foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Mihai Tudose, europarlamentar PSD, nu-și mai regăsește drumul spre politica națională, după ce a fost „exilat” la Strasbourg. Într-o încercare disperată de a rămâne relevant pe scena politică din România, europarlamentarul mai lansează uneori atacuri durere la adresa celor din PNL. Toate acestea pentru a-și acoperi lipsa de rezultate în cei 5 ani în Parlamentul European.

Activitatea în Parlamentul European

Mihai Tudose și-a dat demisia din PSD în 2019 și s-a înscris în Pro România, după ce a pierdut confruntarea internă cu Liviu Dragnea. Tudose a candidat, în 2019, pe lista Pro România la alegerile europarlamentare. Un an mai târziu, când s-a văzut europarlamentar, Tudose s-a întors în PSD.

Activitatea lui Mihai Tudose în Parlamentul European este foarte modestă. În cele 6 luni de mandat din 2019, acesta a vorbit doar o singură dată în plenul Parlamentului European. În 2020 a vorbit doar de 6 ori, în 2021 de doar 12 ori, în 2022 de 8 ori, iar în 2023 de 7 ori.

Subiectele abordate de Mihai Tudose au fost unele lipsite de interes pentru România. Pe subiectul Schengen, acesta a vorbit doar o singură. Altfel nu a abordat adevăratele probleme cu care s-a confruntat România în ultimii 5 ani. Mihai Tudose a participat la 2 rapoarte în calitate de raportor alternativ și la 2 avize în calitate de raportor alternativ pentru aviz.

Asistenta l-a acuzat de hărțuire

Mihai Tudose a fost acuzat de hărțuire de o fostă asistentă personală pe care a avut-o la biroul parlamentar de la Strasbourg. Potrivit asistentei, Mihai Tudose a încercat să intre peste ea în camera de hotel și ar fi amenințat mai multe persoane. Tudose și-ar fi suprasolicitat colaboratorii și ar fi făcut comentarii nepotrivite la adresa acestora.

„A venit peste mine în cameră să-mi aducă o carte la 11 noaptea. Mă trezesc cu o bătaie la ușă, mă gândeam că e cineva de la hotel, s-o fi întâmplat ceva. Era el, am deschis ușa, a zis că a venit să-mi dea cartea și-mi zâmbea în toate felurile posibile, moment în care m-am panicat, am smuls cartea din mâna lui și am închis cealaltă ușă a anticamerei cu cheia”, precizează fosta asistentă, citată de Europa Liberă.

Mihai Tudose s-a apărat și a dat vina pe asistentă, precizând că el a concediat-o pentru că ar fi abuzat de dreptul lui de semnătură. Ținând cont că Mihai Tudose a participat foarte puțin la ședințele din plen, după cum o arată chiar activitatea sa, este ușor de înțeles de ce asistenta îi folosea dreptul de semnătură.

De asemenea, din relatările asistentei reiese că Mihai Tudose nu-și respecta angajamentele din Parlamentul European.

„Omul s-a dus acolo să frece menta pe banii românilor. Eu aveam întâlniri cu ambasadorii, solicitam întâlniri, îi spuneam că am relații de ani de zile, sunt oameni importanți, trebuie să ne întâlnim că avem treabă cu ei. Îmi spunea că își bagă ceva în ei și el se duce să mănânce în oraș”, mai relatează fosta asistentă a lui Tudose.

Abuzurile la care sunt supuși colaboratorii europarlamentarilor au fost descrise inclusiv de celebrul site Politico, care a arătat că astfel de cazuri sunt frecvente în Parlamentul European. Anual sunt zeci de cazuri de hărțuire verbală, fizică sau sexuală, însă procedura de anchetă este dificilă și îi protejează pe europarlamentari.

Mihai Tudose, atacuri la adresa PNL

Pentru că avea foarte mult timp liber, Mihai Tudose a lansat mai multe atacuri la adresa PNL. Europarlamentarul a uitat că PSD și PNL sunt parteneri în coaliția de guvernare sau efectiv a vrut să-și pregătească revenirea pe scena politică din România.

La începutul acestui an, Tudose i-a acuzat pe liberali că au lăsat PSD singur în fața protestelor fermierilor și transportatorilor. Rareș Bogdan, europarlamentar PNL, i-a răspuns dur lui Mihai Tudose.

„În timp ce europarlamentarii PNL Dan Motreanu şi Daniel Buda lucrau zilele trecute pentru a aduce mai mulţi bani europeni fermierilor români, domnul Tudose era probabil la bufet”, a declarat Rareș Bogdan.

S-a vorbit de mai multe ori despre revenirea la guvernare a lui Mihai Tudose, dar nici actuala conducere a PSD nu pare să fie foarte încântată de această idee. Mihai Tudose rămâne în „exil” la Strasbourg și va deschide lista PSD pentru alegerile europarlamentare din 2024, potrivit surselor PS News. Acest lucru arată că nici Marcel Ciolacu nu-l susține în politica națională și îl vrea în continuare în Parlamentul European, unde nu deranjează pe nimeni.

După cei 5 ani în Parlamentul European, Mihai Tudose nu are niciun rezultat remarcabil. Mandatul său de europarlamentar va fi marcat de scandalul cu fosta asistentă și atacurile la adresa PNL. Pentru fiecare an în Parlamentul European, Tudose a fost răsplătit cu peste 140.000 de euro, după cum reiese din declarația de avere.

Autor

  • Marius Constantin

    Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: