Șeful ONU face un nou apel de încetare a focului în Fâșia Gaza și cere acces total pentru ajutoarele umanitare

Antonio Guterres
Sursa foto: Twitter (X) / Antonio Guterres

Secretarul general al ONU Antonio Guterres, aflat în vizită în Egipt, a făcut nou apel pentru o încetare imediată a focului în Gaza și acces „total, neîngrădit” la ajutoarele umanitare în toată enclava palestiniană, scrie BBC.

„Este timpul să reducem armele la tăcere”, a spus Guterres, într-o declarație făcută în vizita sa în Egipt, la conferința de presă organizată pe partea egipteană a trecerii Rafah cu Fâșia Gaza. El a cerut, de asemenea, Israelului să ofere acces „total, neîngrădit” la bunurile umanitare în toată Gaza. O evaluare a securității alimentare susținută de ONU în această săptămână a spus că 1,1 milioane de oameni din Gaza se luptă cu foametea „catastrofală”. Acesta a adăugat că o foametea provocată de om în nord este iminentă de acum până în mai. Guterres, care a spus că a venit la Rafah „pentru a sublinia durerea palestinienilor din Gaza”, a vorbit la o zi după ce Rusia și China au blocat un proiect de rezoluție al SUA prezentat ONU, care a cerut o încetare a focului legată de eliberarea ostaticilor din Gaza.

„Este timpul să inundăm cu adevărat Gaza cu ajutoare salvatoare. Alegerea este clară: fie bombardamente, fie foamete. Camioanele de ajutor blocate pe partea egipteană a graniței reprezintă ceva scandalos și imoral”, a spus Guterres, care a cerut, de asemenea, eliberarea ostaticilor israelieni.

Citeste mai mult AICI

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL