Semnificația Zilei Femeilor. De ce o mișcare de revendicare a drepturilor de muncă e celebrată cu flori

Sursa foto: Pixabay

Supranumită în România „Ziua Mamei”, la data de 8 martie e sărbătorită, la nivel internațional, Ziua Drepturilor Femeilor. Această zi își are rădăcinile în protestul a 15.000 de muncitoare din New York, care la data de 8 martie 1908, au ieșit în stradă pentru a cere condiții de muncă mai bune, salarii mai mari și drept de vot. În România această zi și-a pierdut semnificația istorică sub Nicolae Ceaușescu și a devenit o zi în care sunt sărbătorite mamele cu flori, ciocolată și felicitări, tradiție care s-a perpetuat până în prezent, inclusiv în rândurile politicienilor. Feministele atrag însă atenția că e ipocrit să ne amintim că femeile există o dată pe an și să reducem această zi la o festivitate oarecare. Liderii politici sunt chemați să își asume legi și politici publice prin care să combată violența de gen, inechitățile salariale și discriminarea cu care încă se confruntă femeile din România.

8 martie 1908. A fost ziua în care 15.000 de femei din Statele Unite au decis că nu mai pot suporta nedreptățile de la locurile de muncă și din societate. Au mărșăluit în New York sub sloganul „Pâine și trandafiri”, pâinea simbolizând securitatea economică și trandafirii o mai bună calitate a vieții, și au cerut reducerea zilei de muncă, salarii mai bune, oprirea exploatării copiilor pentru muncă și drept la vot.

„Ziua aceasta este Ziua Drepturilor Femeilor și dacă te uiți la nivel global și inclusiv la ce se întâmplă în ultimii ani în România, (…) e evidentă această tendință de asumare a zilei de 8 martie ca fiind o zi a drepturilor femeilor, o zi în care recunoaștem încă o dată în spațiul public că drepturile femeilor sunt fragilizate și că e nevoie de acțiune colectivă, de mobilizare și solidarizare mai ales feministă pentru a proteja și apăra aceste drepturi și pentru a recunoște că sunt anumite categorii de femei care sunt și mai vulnerabilizate în contextul declinului democratic din prezent din foarte multe state”, a explicat conf. univ. dr Oana Băluță pentru site-ul Antena 3 CNN.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: