Senat: Numărul de variante de subiecte pentru Bacalaureat ar trebui mărit considerabil

Bacalaureat
Sursa foto: Facebook

Un număr considerabil mai mare de variante de subiecte pentru Bacalaureat, faţă de şapte utilizate anul acesta, şi extragerea aleatorie, în dimineaţa probelor, a fiecărui punct din variantele existente reprezintă o soluţie avansată de participanţii la dezbaterea organizată, marţi, de Comisia de învăţământ din Senat privind existenţa unor suspiciuni de fraudă la acest examen.

Pe pagina de Facebook a DEX online, pe 26 iunie 2023, ziua în care s-a susţinut proba de Limba şi literatura română a sesiunii de vară a Bacalaureatului, a fost postat un mesaj referitor la frecvenţa căutărilor:

„Oare ce s-o fi dat la Bac? Am verificat logourile şi aproape 100 dintre căutările lui ‘de bună seamă’ au fost înainte de ora 10 (inclusiv câteva înainte de ora 6)! Asta în condiţiile în care în medie, în ultima lună, a fost o singură căutare pe zi pentru această sintagmă! (…) Cine a zis că este un lucru rău să caute? Doar să nu fie în sala de examen…”.

„În 2016, la ora 8,30, în ziua examenului au fost sute de căutări pe un anumit cuvânt. (…) În 2017, DEX online a urmărit care sunt cuvintele căutate la începutul orei 9,00. Ministerul nu ar trebui să fie o instituţie care să depindă de un om care se schimbă. Problema este cunoscută de multă vreme. (…) Căutările sunt uşor de monitorizat. Există o recurenţă a acestor fenomene. Ulterior s-au mai domolit aceste lucruri. (…) Am făcut o evaluare statistică cu media ultimei luni şi reiese clar o aberaţie statistică care este clar legată de Bacalaureat. Nu avem cum să o dăm cotită. Aici sunt date”, a afirmat reprezentantul IT al DEX online Radu Borza.

El şi-a exprimat îndoiala cu privire la securizarea subiectelor pe server.

„Nu dau soluţii că nu sunt expert, dar ca expert în risc… Ministerul Educaţiei ar trebui să ia în calcul şi varianta generării subiectului în dimineaţa examenului de Bacalaureat. Dacă are multe subiecte, atunci se elimină total lanţul de verigi. (…) Nu există în digital nimic securizat, asta este o poveste. Limita este până când se găseşte cineva mai deştept decât cel care a securizat. Problema e că nici nu lasă urme cei care fac chestia asta zi de zi. (…) În limita competenţelor noastre, Ministerul Educaţiei se poate baza pe noi”, a transmis Borza.

Secretarul de stat pentru învăţământul preuniversitar în Ministerul Educaţiei, Florian Lixandru, a agreat varianta unui număr mai mare de variante de subiecte.

„Procedurile vor fi îmbunătăţite şi numărul de subiecte pentru anul viitor va fi considerabil mai mare, astfel încât să nu mai existe nicio suspiciune. (…) Vor fi îmbunătăţite procedurile în ceea ce priveşte elaborarea şi transmiterea subiectelor în dimineaţa examenului”, a afirmat Lixandru, după ce a detaliat procedura folosită în acest an.

Preşedintele Comisiei de învăţământ din Senat, Monica Anisie, şi-a exprimat îngrijorarea privind dublarea numărului liceelor în care niciun elev nu a promovat Bacalaureatul şi a anunţat că dezbaterea va fi continuată în septembrie, după sesiunea de toamnă a examenului.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: