Siegfried Mureşan (PNL): Tăierile propuse la Bugetul UE 2024 nu lasă loc de reacție în situații neprevăzute

Siegfried Muresan
Siegfried Mureşan (Sursa foto: Facebook / Siegfried Muresan)

Europarlamentarul PNL Siegfried Mureşan afirmă, miercuri, că, în calitate de negociator-şef al Parlamentului European, a prezentat în Comisia pentru bugete documentul de lucru care evaluează poziţia Consiliului Uniunii Europene privind Proiectul de Buget al UE pentru 2024, în care a arătat că Parlamentul nu poate accepta tăierile propuse de Consiliu, fiindcă ar face ca Bugetul UE să fie şi mai puţin flexibil pentru a reacţiona în faţa unor noi situaţii neprevăzute.

Eurodeputatul precizează pe Facebook că propunerea de buget a Uniunii Europene pentru anul 2024, în forma prezentată de Comisia Europeană, are o valoare de aproximativ 190 de miliarde de euro.

„Sunt fonduri suficiente pentru a finanţa priorităţile tradiţionale ale Uniunii, precum Politica de Coeziune şi Politica Agricolă Comună, din care România primeşte majoritatea fondurilor europene nerambursabile şi care vor fi foarte importante pentru ţara noastră anul următor. Cu toate acestea, proiectul de buget nu oferă suficiente fonduri pentru noile priorităţi ale Uniunii Europene, cauzate de războiul declanşat de Rusia la graniţele noastre, precum întărirea siguranţei în interiorul statelor membre, sprijinirea Ucrainei şi a Republicii Moldova şi sprijinirea oamenilor şi întreprinderilor din UE care au avut de suferit din cauza acestui război. În acelaşi timp, nu avem suficientă flexibilitate în buget pentru a reacţiona în situaţii neprevăzute, cum a fost cazul anul trecut, odată cu invazia Rusiei în Ucraina. De aceea, bugetul Uniunii Europene are nevoie de creşteri, nu de reduceri”, spune eurodeputatul.

Siegfried Mureşan mai arată că „în acest context, este nejustificată decizia Consiliului Uniunii Europene de a reduce bugetul anual al Uniunii Europene, propunând o tăiere de aproximativ 770 de milioane de euro în credite de angajament”.

„Bugetul UE de anul viitor are nevoie de mai multă flexibilitate şi de creşteri în anumite domenii, nu de tăieri. Tocmai de aceea, este prioritar să revizuim Cadrul Financiar Multianual (CFM) 2021 – 2027, având la bază propunerea de revizuire înaintată de Comisie în 20 iunie 2023. Cadrul Financiar Multianual este cel care decide limitele până la care putem creşte bugetele anuale. Astfel, obiectivul meu este ca revizuirea CFM să aibă loc până la finalul anului în curs, tocmai pentru ca Bugetul UE 2024 să poată cuprinde suficiente resurse prin care să răspundem nevoilor nou-apărute în ultimii ani”, mai spune Mureşan.

Autor

  • Susana Pletea

    Are o experiență de peste 25 de ani în presa românească. Și-a început cariera în radio, a continuat cu presă scrisă (reviste) și acum este parte din echipa PSNews. Bun comunicator, pasionată de cuvântul spus sau scris, are o aplecare spre natura umană și literatură fantastică. Pledează vinovată de curiozitate și entuziasm.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: