Siegfried Mureșan: R.Moldova poate accesa fonduri europene, la fel ca orice stat membru al Uniunii Europene

Foto Facebook Siegfried Muresan

Comisia Europeană a prezentat, săptămâna 11-15 martie, propunerea de cadru de negociere pe care Consiliul Uniunii Europene trebuie să-l adopte înainte de a începe efectiv negocierile de aderare sub formă conferinței interguvernamentale UE – Moldova.
Sedința Delegației Parlamentului European pentru relația cu Republica Moldova a fost condusă de eurodeputatul Siegfried Mureșan (PNL) unde s-au evaluat ultimele progrese în ceea ce privește începerea efectivă a negocierilor de aderare UE – Moldova.
Siegfried Mureșan a vorbit pentru PS News despre integrarea Republica Moldova în multe programe ale Uniunii Europene dar, a dezvăluit și care este obiectivul numărul unu în ceea ce privește cotele la importul de produse moldovenești.

“Imediat după începutul pandemiei generate de coronavirus, Uniunea Europeană a reacționat ajutând Republica Moldova în mai multe feluri. Una dintre modalități este următoarea: am ridicat cotele la importul de produse moldovenești, care pot fi importate fără niciun fel de limitări, restricții, taxe pe piața Uniunii Europene”, spune Siegfried Mureșan.

Parlamentul European a decis prelungirea exporturilor liberalizate dinspre Republica Moldova spre Uniunea Europeană

“Cotele au fost ridicate pentru a facilita exportul de produse moldovenești, care în trecut mergeau spre Ucraina, spre Federația Rusă, pentru a facilita exportul spre Uniunea Europeană. Lucrurile au mers foarte bine. Acei producători din Republica Moldova s-au adaptat foarte bine. Ca atare, în anul 2023 am prelungit durata acestor facilități la export, un an de zile și acum am prelungit-o din nou. Săptămâna aceasta, Parlamentul European a decis prelungirea acestor exporturi liberalizate dinspre Republica Moldova spre Uniunea Europeană”, a mai spus Siegfried Mureșan.

Obiectiv: în decursul anului următor dorim să avem o liberalizare permanentă a comerțului și o eliminare completă a acestor cote pe termen lung

“E un lucru care ajută foarte mult producătorii din Republica Moldova, mai ales producătorii de produse agroalimentare. Obiectivul nostru și asta e important, obiectivul nostru este că în decursul următorului an să avem o liberalizare permanentă a comerțului și o eliminare completă a acestor cote pe termen lung. Acum am făcut-o în 2022 pe un an, am prelungit-o pe câte un an și ne propunem că în următorul an, între Uniunea Europeană și Republica Moldova să ajungem la un acord încât să avem aceste cote eliminate complet nelimitat”, este obiectivul pe care europarlamentarul îl subliniază.

În ultimii 2 ani de zile am integrat Republica Moldova în multe programe ale Uniunii Europene

“În ultimii 2 ani de zile am integrat Republica Moldova deja în multe programe ale Uniunii Europene. Am integrat Republica Moldova în programul de infrastructură mare, în facilitatea de conectare a Uniunii Europene, practic programul de mare infrastructură. Am integrat Republica Moldova în programul Europa digital, în programul finanțării IMM-urilor, în programul european de sănătate.
Asta înseamnă că Republica Moldova poate accesa fonduri europene, la fel că orice stat membru al Uniunii Europene, în domeniile digitalizării, sănătății, IMM-urilor și infrastructurii mari”, a explicat Siegfried Mureșan, pentru PS News.

Siegfried Mureșan: “Consiliul UE trebuie să aprobe cât mai repede cadrul de negociere UE – Moldova pentru că prima conferință interguvernamentală de negociere să aibă loc înainte de finalul lunii iunie”

“Am transmis, astfel, Consiliului că este important să aprobe acest cadru cât mai repede, astfel încât negocierile de aderare să demareze înainte de finalul lunii iunie, când se încheie președinția rotativă a Belgiei la Consiliul Uniunii Europene și actualul mandat al Parlamentului European.

Începerea negocierilor după luna iunie ar duce la o întârziere a progreselor în negocieri, având în vedere că Uniunea Europeană va fi ocupată, în a două parte a anului, cu reașezarea instituțională că urmare a alegerilor europene

„Începerea negocierilor de aderare este în interesul Republicii Moldova, dar este și în interesul țărilor membre ale Uniunii Europene. Cu cât avansăm mai mult în procesul de aderare, cu atât Republica Moldova este mai integrată în Uniunea Europeană și poate oferi mai multă siguranță și stabilitate la granițele UE”, a scris pe pagina sa de Facebook, Siegfried Mureșan.

 

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL