Sindicaliştii de la metrou pichetează sediul Guvernului

Sursă foto: X

Sindicaliştii de la metrou pichetează joi sediul Guvernului nemultumiţi în principal de efectele Legii 296 privind unele măsuri fiscal-bugetare, care va impacta veniturile muncitorilor, a anunţat, într-o conferinţă de presă, Marian Artimon, preşedintele Unităţii Sindicatul Liber din Metrou (USLM).

„În esenţă, am vrut să vă comunic de ce am făcut această conferinţă de presă, ceea ce vrem să transmitem şi de ce mâine (joi – n. r.), la ora 14:30, vom avea o nouă pichetare în faţa Guvernului României şi vom depune către domnul prim-ministru încă un document în care dovedim de ce trebuie să fie exceptat Metrorex-ul, mai ales că în forma memorandumului aprobat chiar dumnealor recunosc – şi Guvernul, şi Ministerul de Finanţe – că pierderile la companiile feroviare nu sunt generate de către activitatea curentă, sunt istorice, iar la Metrorex una dintre cauze este faptul că nu s-a plătit compensaţia faţă de categoriile de călători care au dreptul la reduceri, studenţi, elevi, veterani de război şi toate celelalte categorii. Suma a ajuns undeva la 17 milioane de lei care este echivalent, ascultaţi-mă, cu aproape o factură Alstom de mentenanţă lunară. Revin, niciodată oamenii nu sunt vinovaţi pentru situaţia în care a ajuns Metrorex. Salariaţii din subterane şi tot metroul îşi fac datoria. Deşi suntem cu aproape 1.000 mai puţin noi muncim mai mult şi, din păcate, această Lege 296 vine să spună că trebuie să muncim mai puţin”, a spus Marian Artimon.

Potrivit acestuia, lipsa finanţării este principala cauză care a generat un deficit de personal la Metrorex.

„A apărut această Lege a austerităţii 296, care prin capitolul III, secţiunea a 2-a, prin cinci articole, cam blochează activitatea la Metrorex. Şi, colac peste pupăză, a apărut o Lege a pensiilor care pe cei din grupa de condiţii speciale de muncă îi afectează foarte grav”, a subliniat Artimon.

El a adăugat că deficitul de finanţare a fost simţit în ultimii 10 ani, iar din ceea ce compania a avut nevoie, s-a dat maximum 75%.

Liderul sindical a susţinut că Legea 296 încalcă prevederile din Codul Muncii referitoare la timpul de odihnă, timpul de muncă, drepturi de concedii de odihnă, drepturi de recuperare a timpului lucrat, drepturile la sporuri de condiţii grele. De asemenea, Legea 296 face discriminări între cei cu salarii de 8.000 de lei şi angajaţii care iau mai mult, în sensul că aceştia din urmă nu mai primesc bonuri de masă de 600 lei.

Artimon a mai spus că bugetul companiei a fost aprobat în martie, există un contract colectiv de muncă încheiat în septembrie cu aplicare de la 1 octombrie şi în acest moment nu există un conflict de muncă.

Organizaţia a primit aprobarea ca 500 de persoane să participe la acţiunea de joi.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: